Viikkari kokeilee: Junalipun ostaminen kännykällä ottaa aikaa

Lipun voi ostaa sillä aikaa, kun odottaa kyytiä asemalle. Se on syytäkin ostaa ajoissa, junassa ei enää voi.

Anton Soinne

Matkustan junalla melko harvoin, vaikka rautatien varressa asunkin. Kyytiin vain ei meidän kylältä pääse.

Silloin kun junalla kuljen, useimmiten liikun Keski-Uudenmaan alueen ja Helsingin väliä, lähijunilla siis.

Lähijunassa ei ensi viikolla enää voi ostaa konnarilta lippua niin kuin tähän asti, eikä lipunmyyntiluukkukaan ole enää muodissa. Automaatti myy liput, tai sitten tehdään kaupat kännykällä.

Lippua ei enää saa junasta.

Kokeillaan kännykkää. Ei muuta kuin sovelluskaupasta hakemaan VR Lähijunat -sovellusta, jolla homma hoituu. En löydä sillä nimellä. Työkaveri väittää, että se johtuu puhelimeni käyttöjärjestelmäversiosta. (Sanon kuin Veikko Lavin laulussa: Voi hyvä isä!)

VR Mobiilin löydän, ja se asentuu nopeasti.

Lähde matkalle, kehottaa avautuva sivu. Aikataulut ja liput, töks. Hae matka. Siihen lähtöpaikka, sovellus hakee sijaintini ja tarjoaa valittaviksi lähimpiä asemia. Määränpää vielä, ja hae. Valitsen listalta sopivan lähtöajan. Maksa heti -valinnan jälkeen sovellus kysyy sähköpostiosoitettani, johon arvelen lipun tulevan. Sovelluksen teksti kannattaa kuitenkin lukea: sähköpostiin tuleekin tilausvahvistus, joka ei kelpaa junassa lippuna. Lippu tulee sovelluksen lippukansioon.

Ohjeissa kerrotaan myös, että lippu pitää ostaa viimeistään minuutti ennen junan lähtöaikaa. OK, ja sitten maksamaan. Nyt tulee yllätys: lipun voi maksaa maksukortilla, mutta ei verkkopankilla. Maksukortilla maksaminen vaatii kortin numeron, voimassaoloajan ja turvanumeron syöttämistä. Onnistuu, jos on aikaa.

Kokeilen vielä beta.vr.fi -osoitteessa olevaa verkkokauppaa, johon mennään selaimella. Hetken mietittyään se kertoo, että lähin asema on Kerava, ja kysyy mihin haluan mennä. Valitsen listalta Järvenpään ja sopivan lähtöajan.

Sitten kysytään: Haluatko kirjautua Veturiin? Ei, haluan junalipun.

Valitsen maksutavan. Tarjolla on myös kaipaamani verkkopankki. Koska pankkini verkkopalvelu juuri nyt tökkii, päädyn kuitenkin näppäilemään kortin numeroita.

Kokeilematta tällä kertaa jäi asemalla tököttävä automaatti. Ja ainahan on Ärrä, jossa lipun saa ostaa ihmiseltä. Jonoja voi olla molemmissa.

Tämän kokeilun tuloksen tiivistän näin: satunnainen matkustajakin onnistuu, mutta ei innostu.

Käyttäjän jan.pippingskold@media.fi kuva
Jan Pippingsköld