Olisitko uskonut tätä? – Suomalainen kolmiloikkaaja voi hypätä MM-finaalissa

Simo Lipsanen venytti lauantaina Kuortaneella kolmiloikassa tuloksen 16,93. Pertti Pousin 49 vuotta vanha Suomen ennätys jäi seitsemän sentin päähän.

Lehtikuva/Mika Kanerva

Viimeisen kymmenen vuoden aikana keihäs on ollut Suomen yleisurheilun ainoa mitalilaji MM- tai olympiakisoissa.

HELSINKI | Suomalaisen yleisurheilun tilasta keskustellaan vuodesta toiseen. Nuoria lahjakkaita yleisurheilijoita Suomesta löytyy, mutta MM- tai olympiamitaleille on mahdollisuuksia ainoastaan keihäänheitossa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana keihäs on ollut Suomen yleisurheilun ainoa mitalilaji MM- tai olympiakisoissa. 1980-luvulla syntyneistä heittäjistä Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat viime vuosina olleet arvokisojen kestomenestyjiä. Ainakin finaaliin on selviytynyt useampi suomalainen.

Keihään tämän kauden maailmantilasto on suomalaisittain kuitenkin karua luettavaa.

Suomalaisista yli 80 metriä on heittänyt vain Tero Pitkämäki. Pitkämäki on tuloksella 84,26 maailmantilastossa sijalla 15.

Tilastoa synkentään se, että Antti Ruuskanen ja Ari Mannio toipuvat loukkaantumisista. Mutta huolestuttavaa on, ettei Suomella ole 1990-luvulla syntyneistä keihäänheittäjistä yhtään 80 metrin ylittäjää.

Lontoon MM-kisoissa elokuussa keihäänheitto on Suomen ainoa potentiaalinen mitalilaji.

Mitalimahdollisuuksilla voidaan spekuloida enemmän heinäkuussa, kun kilpailijat alkavat lähestyä huippukuntoaan. Tällä hetkellä ei toki hyvältä näytä.

Kuortaneen Eliittikisoissa lauantaina Pitkämäki heitti 83,17 ja sijoittui kolmanneksi. Hän ei ollut tyytyväinen ja totesi, että 83 metrisistä kaarista pitäisi päästä eroon.

– Nyt tässä on vähän pidempi aika levätä ennen Vaasan EM-joukkuekilpailua, mutta viimeistään heinäkuun alussa Timanttiliigan Pariisin kilpailussa pitäisi olla paremmassa kunnossa, Pitkämäki arvioi SUL:n tiedotteessa.

Tuloksella 16,93 Lipsanen olisi edennyt Rio de Janeirossa olympiafinaaliin.

Kuortaneella positiivisempia uutisia saatiin kuitenkin kolmiloikasta. Simo Lipsanen venytti 16,93. Pertti Pousin 49 vuotta vanha Suomen ennätys jäi seitsemän sentin päähän.

– Olen erityisen tyytyväinen, että sain useamman hyvän hypyn. Alkukesän kisoissa tärkeintä on saada hypättyä hyviä sarjoja, Lipsanen sanoi SUL:n tiedotteessa.

Lipsasen venytti Kuortaneella myös 16,88 ja 16,70. Ennen Kuortaneen kisoja hänen ennätyksensä oli ollut 16,84.

– Olisi hienoa rikkoa SE, mutta en ota siitä mitään paineita, Lipsanen sanoi.

Tuloksella 16,93 Lipsanen olisi edennyt Rio de Janeirossa olympiafinaaliin. Jos tuloskunto pysyy nykyisenlaisena, on hänellä kaikki mahdollisuudet finaalipaikkaan Lontoossa.

Seiväshypyssä Suomen naisten taso on nosteessa. Wilma Murto ja Minna Nikkanen ovat saaneet vahvaksi haastajakseen 17-vuotiaan Saga Anderssonin.

Kuortaneella Andersson voitti ennätyksellään 432. Hän on 19-vuotiaiden maailmantilastossa viidentenä ja ikäluokan Euroopan tilastossa kolmantena.

Andersson totesi, että ylitys 440:stä on täysin mahdollinen. Nykyisellä tuloskehityksellään Anderssonilla on kaikki edellytykset nousta lajissaan maailman eliittiin.

Teksti: Otto Palojärvi

Sport Content