Hauet lentävät puutarhassa oliivipuiden katveessa – Bruno Maximus toi huumoria Tuusulaan

Bruno Maximus: Haukilaukka, 2017. Teos on esillä Gustavelundin näyttelyssä Tuusulassa.

Picasa

TUUSULA | Bruno Maximus on ripustanut tämän vuoden näyttelyistään suurimman Tuusulan Gustavelundiin.

Viimeisimmät olivat New Yorkissa ja Tallinnassa keväällä.

Edellisessä Gustavelundin näyttelyssä Maximus pureutui Sibelius-teemaan, nyt mukana on enemmän huumoria.

Näyttelyssä on pääasiassa maalauksia hauista.

Taiteilijan innostus haukiin alkoi runsas vuosi sitten.

Kesällä hän oli asunut Ranskan Rivieralla vuonna 1870 rakennetussa huvilassa. Pihalla kasvoi paksuja, yli 500-vuotiaiya oliivipuita. Talo oli sadan metrin päässä merestä, jossa Bruno Maximus kävi uimassa ja sukeltelemassa.

Illalla kotiin palatessa oli jo pimeää ja oliivipuiden katveessa voi kuvitella hahmojen liikkuvan. Suomeen tullessa kaloja jo tuntui uivan puutarhassa ja hän teki ensimmäisiä hahmotelmia kaloista puutarhassa.

Kalana hauki alkoi viehättää niin paljon, että viime joulukuussa Maximus vei liikuteltavan haukimaalauksen New Yorkiin Wall Streetille, missä se sai paljon huomiota.

Hauki oli myös Central Parkissa ja vieraili Trumph Towerin edessä, jossa oli protesteja juuri valitun presidentin johdosta.

– Hauen toisella puolen on kultainen hauki ja yleisö luuli hauen liittyvän mielenilmaukseen. Toimittaja puhui suorassa lähetyksessä ja ihmetteli hauen lipumista ohi. New Yorkissa olivat myös mukana täällä olevat pienet haukimaalaukset, jotka olivat näytteillä performance-tyyppisissä näyttelyissä ympäri kaupunkia silhuettihauen kanssa. Hauet saivat aikaan useita hauskoja tilanteita, Maximus kertoo.

Bruno Maximus on (s. 1970) on Suomessa syntynyt taiteilija. Hän on työskennellyt Australiassa, Brasiliassa, Englannissa, Portugalissa, Unkarissa ja Ranskassa.

100-vuotias hauki. 1.6.–1.7. Hotelli Gustavelundissa Tuusulassa. www.brunomaximus.net.

Käyttäjän Jouko Tuomas-Kettunen kuva

Jouko Tuomas-Kettunen