Asuntomessut

Taiteilijan huikea oivallus: Tuusulan asuntomessujen katseenvangitsijaksi tulee lähes yhdeksänmetrinen auringonkukkavalaisin

Taiteen edistämiskeskus myönsi Rykmentinpuiston ensimmäiselle taideteokselle 30 000 euroa tukirahaa.

Kuvanveistäjä, taiteilijaprofessori Pekka Jylhän Auringonsilta¿-teoksen lähes yhdeksänmetrisen auringonkukan kukassa olevat 24 spottivalaisinta valaisevat sillan lisäksi pienempää auringonkukkaa, jonka varsi ja lehdet jatkuvat sillan alla jatkaen teosta kevyenliikenteen väylän kulkijoiden katseltavaksi. Auringonkukan muodoissa pyritään hyvin realistiseen ja läpikuultavaan ilmaisuun, joka on tyypillistä Jylhälle. Kukan muodot leikataan laserilla, hitsataan kasaan ja maalataan aidon esikuvansa mukaisesti.

TUUSULA | Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt 30 000 euron avustuksen ensimmäiselle Rykmentinpuistoon sijoitettavalle taideteokselle. Teos on aurinkoenergiaa hyödyntävä ympäristötaideteos Auringonsilta, jonka Tuusulan kunta on tilannut kuvanveistäjä Pekka Jylhältä.

Teoksesta tulee osa siltaa, joka rakennetaan Rykmentin puistotielle. Puistotie on Rykmentinpuiston pääkatu. Se yhdistää Rykmentinpuiston keskuksen ja Puustellinmetsän. Lisäksi se tulee olemaan Tuusulan vuoden 2020 asuntomessualueen pääväylä: kun messuvieraat saapuvat alueelle, he kulkevat siltaa pitkin messuportille.

– Silta on luonteva paikka taiteelle, koska siinä taiteella on mahdollista saavuttaa suurta vaikuttavuutta, Rykmentinpuiston ohjelmapäällikkö Tuomo Sipilä Tuusulan kunnasta sanoo.

Lähes yhdeksänmetrinen auringonkukka.

Jylhän Auringonsilta on valaiseva, moniosainen taideteos. Suuri, liki yhdeksänmetrinen sillan ylle kurottuva teräsrakenteinen auringonkukka korvaa sillan normaalit valaisimet ja saa osan energiastaan auringosta aurinkopaneelien välityksellä.

Kulttuurikuntana Tuusula on valinnut taiteen yhdeksi tulevien asuntomessujen teemoista.

– Tavoitteena on, että taide olisi luonteva osa jokapäiväistä elämää ja edistäisi ihmisten hyvinvointia. Siksi taidetta tuodaan asumisen yhteyteen.

Sipilä pitää Jylhän teoksen merkitystä uusiutuvaa energiaa, valoa ja kulttuuria korostavan alueen symbolina merkittävänä.

– Messujen päätyttyä teos jatkaa tehtäväänsä valaisemalla Rykmentinpuiston asukkaiden, ulkoilijoiden ja läheisen koulun ja päiväkodin lasten liikkumista alueella.

Veistos toteutetaan yhteistyössä Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa osana koko Rykmentinpuiston kattavaa taideohjelmaa. Teoksen kokonaiskustannukset ovat noin 120 000 euroa, josta kolme neljäsosaa rahoitetaan Rykmentinpuiston taideohjelman rahastosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuntomessut

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat