Kaikilla ei ole varaa uuteen reppuun – Kouluapua-ryhmä rientää hätiin

Myös muutamat keravalaiset yritykset ovat lupautuneet mukaan ilahduttamaan koululaisia. Amanda Savonsaari, Kristiina Savonsaari ja Maarit Vainio ovat tyytyväisiä lahjatavaroiden määrään.

Satu Jalo

Kun koulu alkaa, on uusi reppu tai penaali ylpeydenaihe monelle koululaiselle. Kaikille perheillä ei kuitenkaan ole varaa niitä ostaa. Siinä kohtaa hätiin astuu Facebookin Kouluapua (Kerava) -ryhmä, joka tarjoaa ilonaihetta vähävaraisten perheiden lapsille jo kolmatta syksyä.

Facebook-ryhmää ylläpitävät keravalaiset Maarit Vainio ja Kristiina Savonsaari.

Suljetussa ryhmässä on noin 230 jäsentä. Homma toimii niin, että avuntarvitsija kertoo tilanteestaan ryhmän ylläpitäjille sähköpostilla. Perheen nimi ei tule kuin ryhmän ylläpitäjien tietoon.

Apua saadakseen ei tarvitse kuulua sosiaaliavun piiriin. Vainio ja Savonsaari ilmoittajat suljetussa ryhmässä, millaista kouluapua on toivottu. Koulutarvikkeita voi myös pyytää esimerkiksi tuttavaperheelle ja minkä tahansa ikäiselle koululaiselle.

– Usein meitä lähestytään pitkänkin tarinan kera. Ei niitä kukaan viitsi kirjoittaa, jos avuntarve ei ole todellinen.

Avun tarpeellisuudesta Vainio ja Savonsaari varmistuvat myös viedessään koulutarvikkeita niitä kipeästi tarvitseville.

Avunpyytäjät saavat vieläpä kertoa, millaiset tarvikkeet olisivat tervetulleita. Vainio ja Savonsaari täyttävät toiveita mahdollisuuksien mukaan.

– Tässäkin pieni koululainen oli toivonut kultainen noutoja -tavaraa. Ja sitä hän saa, kertoo Vainio poimiessaan kynäsetin ja vihkon tavaroiden joukosta.

Kouluapua-ryhmään on tullut avunpyyntöjä myös Keravan naapurikunnista.

– Niihin emme kuitenkaan ole voineet vastata, sillä Keravallakin riittää avustettavia. Avunantajat saavat kyllä ilmoittautua muualtakin kuin Keravalta, kaksikko nauraa.

Myös vaatevaihtoa tulossa.

Koulut alkavat Keravalla tiistaina 15.8. Tarvikkeita on jaettu niitä tarvitseville jo tällä viikolla. Kouluapua-ryhmän toiminta jatkuu ainakin elokuun loppuun saakka.

– Ei tässä kelloa tai kalenteria katsota. Apua toimitetaan niin pitkään, kun meillä on tavaraa, Vainio vakuuttaa.

Kaksikolla on suunnitteilla, että ryhmässä alettaisiin myöhemmin syksyllä vaihtaa käytettyjä vaatteita.

– Homma toimisi niin, että ryhmässä olevat jäsenet saisivat kertoa pieneksi käyneistä vaatteista. Me ylläpitäjät emme puutu vaatelahjoituksiin tai vaihtoihin mitenkään.

Savonsaari on myös Keravan Jouluapua -ryhmässä, ja kouluapu-ryhmä saattaakin yhdistyä sen kanssa loppuvuodesta.

– Kun on samantyyppisestä toiminnasta kyse, niin olisi kätevää, että toimisimme saman sivuston alla. Tällainen avustustoiminta pitäisi saada ympärivuotiseksi.

Satu Jalo