Viikko

Tuusulalainen tietokirjailija: Luomuruoka ei ole tavallista kalliimpaa

Tuusulalainen Merja Koski julkaisi juuri toisen kirjansa, Onneks On Luomua. Hänen ensimmäisestä lähiruokakirjastaan otettiin juuri toinen painos.

Tiina Poimio

Tuusulalainen Merja Kosken toinen kirja, Onneks On Luomua julkaistiin reilu viikko sitten. Kirjassa on tuottajatarinoita, asiantuntijakommentteja, reseptejä ja valokuvaaja Tiina Poimion ottamia kuvia.

Myös keskiuusmaalainen osaaminen on päässyt kirjaan, sillä siinä esitellään tuusulalainen Lassilan tila ja ravintola Härmän Rati Järvenpäästä.

Koski on markkinointisuunnittelija ja tietokirjailija. Hän on kotoisin maalta ja hänen vanhempansa viljelijät kasviksia 1970–80-luvulla biodynaamisesti.

– En ole saanut minkäänlaista keittiökoulutusta, mutta olen aina ollut kiinnostunut ruoasta ja se on ollut minulle sydämen asia. Minua voisi kutsua ammattiharrastajaksi.

Kirjaprojekteissa Koski on hyödyntänyt markkinointitaitoa viemällä monien pienten maatalousyritysten tuotteita kauppoihin. Koski järjestää yrityksessään myös ruoka-alan tapahtumia ja Lähiruoka- ja luomumarkkinoita K-Citymarketeissa.

Koski kertoo syövänsä 90-prosenttisesti lähi- ja luomuruokaa. Niitä on helppo löytää kaupoista, kun niitä tottuu etsimään.

Hän muistuttaa, että kun kuluttaja ostaa suomalaisten tuottajien tuotteita, ollaan oikealla tiellä. Vaikka ruoka ei olisi luomua, se on kuitenkin monta kertaa puhtaampaa ja parempaa kuin ulkomaalaiset tuotteet.

– Suomalaisen ruoan kanssa ei yleensä tule pettymyksiä.

Hän tyrmää ajatuksen luomuruoan kalliimmasta hinnasta.

– Esimerkiksi marinoiduissa kanasuikaleissa maksetaan loppujen lopuksi aika kovaa hintaa vedestä ja mausteista. Luomuruoan ostaminen vaatii vähän enemmän keskittymistä, mutta kalliimmaksi sen ostaminen ei tule.

Koski on tyytyväinen siitä, että lähiruoan tuottajien ja pientuottajien arvostus on noussut.

– Vielä enemmän kuluttajien pitäisi ymmärtää sitä, että pientuottajat tekevät töitä luonnon armoilla ja heidän tuotteistaan pitäisi olla valmiita maksamaan.

– Suomalaisuuteen kuuluu vahvasti ruokakauppa. Ruokapiireissä lähiruokaa pääsevät nauttimaan vain pieni osa suomalaisista. On hienoa, että kaupat ovat lähteneet vahvasti tuomaan esille luomua ja lähiruokaa.

Vaikka luomuruoan kysyntä on viime vuosina kasvanut selvästi, pitäisi Kosken mielestä kuluttajille vieläkin teroittaa sen hyvyyttä.

– Luomuruoka on paitsi luonnolle hyväksi, myös parasta mahdollista ruokaa ihmiselle, täysipainoista ja turvallista ilman lisäaineita, julistaa kovaa vauhtia luomu- ja lähiruokalähettilääksi profiloituva Koski.

Uusia kirjaideoita on jo jonoksi asti. Seuraava Kosken kirja on suunnattu lapsille.

– Siinä on valokuvia luonnosta ja satuhahmo, joka opettaa lapsia syömään oikein ja kertoo, mistä ruoka tulee.

Puolukkakakku (munaton, vegevaihtoehto)

3 dl luomuspelttijauhoja

3 dl luomuruisjauhoja

1,5 tl soodaa

1 tl luomuleivinjauhetta

2 rkl luomulupiinijauhoa (tai kaksi kananmunaa)

1 tl luomuneilikkaa

1 tl luomuinkivääriä

1 tl luomukardemummaa

1,5 dl luomusokeria

200 g luomuvoita

2 dl puolukoita tai 1 dl puolukkahilloa

2 dl luomurusinoita

3 dl luomu kermaviiliä tai luomu kaurakermaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita puolukat ja rusinat jauhoseoksen joukkoon ja lisää jäähtynyt voisula ja kermaviili tai kaurakerma. Sekoita hyvin. Kaada taikina isoon 1,8 l voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa 1 tunti 10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä hammastikulla, jos taikina ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat