Viikko

Martat opastavat: Näin teet köyhän miehen lakkahilloa ilman lakkoja

Eila Silvasti (vas.), Leena Sillanpää ja Ulla Nurminen Järvenpään martoista neuvovat miten hilloa keitetään.

Sanna Sarenius

Lauantaina 16.9. kello 12–15 Järvenpään marttojen sadonkorjuu-tapahtumassa Aholassa opastetaan hillon keittoa. Valmiita hilloja saa maistella ja ostaa mukaan.

– Keitämme viittä erilaista hilloa, jotka eivät ole aivan tavallisimmasta päästä. Mansikka- ja mustikkahilloa kai jokainen osaa tehdä, Leena Sillanpää Järvenpään martoista arvelee.

Yksi valmistettavista hilloista tulee olemaan nimeltään köyhän miehen lakkahillo.

– Siinä on karviaista ja porkkanaa. Lakka on arvokas marja, eikä sitä ole kaikkien saatavilla. Varsinkaan Etelä-Suomessa lakkasoita ei juurikaan ole, sillä se on pohjoisen marja, Ulla Nurminen kertoo.

Köyhän miehen lakkahillo -nimi tulee siitä, että se on kehitetty korvikkeeksi oikeista lakkamarjoista tehdylle hillolle.

– Tämä muistuttaa ulkonäöltään hämmästyttävän paljon lakkahilloa. Porkkana antaa sille värin ja karviainen antaa tietynlaisen pikantin kirpeyden, jonka lisäksi niissä on siemeniä, Nurminen jatkaa.

Muita valmistettavia hilloja tulee olemaan kurpitsahillo, luumu-karviaishillo, mustaherukkahillo ja raparperi-omenahillo.

Syy miksi hilloja tullaan keittämään juuri Aholaan, liittyy Juhani Aho -teemaan.

– Koko viikon Aholassa on erilaisia Juhani Ahoon liittyviä tapahtumia hänen syntymäpäivänsä (s.11.9.1861) kunniaksi.

Juhani Aho ja hänen aikalaisensa säilöivät kaiken minkä pystyivät, kuten marjat ja kasvikset.

– Täällä käytiin jopa kilpailua siitä, kuka onnistuu säilömään kaikkein parhaiten.

Hillot ja säilöminen liittyvät vanhaan aikaan, jolloin kaikki tehtiin itse.

Hillon valmistajan ensimmäinen tärkeä asia muistaa on marjojen puhtaus.

– Niissä ei saa olla roskia eikä hometta, eivätkä ne saa olla kuivuneita, Sillanpää kertoo.

Myös purkkien pitää olla puhtaita.

Välineosastolta hillonkeittäjä tarvitsee teräskattilan, desinfioituja lasipurkkeja, niihin sopivat kannet, marjoja ja sokeria. Lasipurkit voi desinfioida keittämällä tai kuumentamalla uunissa.

– Reikäkauha kannattaa varata sitä varten, että hillon pinnalle tulevan vaahdon voi kuoria pois.

– Siten vaahtoon kertyvät epäpuhtaudet poistuvat ja hillo säilyy paremmin.

Suhteet kannattaa pitää täsmällisenä marjojen ja sokerin välillä.

– Kokemus on paras opettaja, Sillanpää muistuttaa.

Martat neuvovat tekemään valmiita hillokkeita myös pakastimeen.

– Itse laitan valmiita hillokkeita kerta-annoksina pakastimeen minigrip-pusseissa. Siitä voi sujauttaa aina yhden suoraan puuron sekaan, Eila Silvasti vinkkaa.

Hillonkeittäjän kannattaa muistaa sekoittaa hilloa, muuten se palaa pohjaan. Hillo voi myös helposti kuohahtaa yli.

– Jos hilloa keittää liian kauan, siitä katoaa vitamiinit. Marjasta riippuen keittoaika voi olla 15–20 minuuttia, Nurminen neuvoo.

– Monessa perheessä ei enää keitetä hilloa vaan se ostetaan valmiina kaupasta.

Kun hillon keittää itse, marjaa on noin 60 prosenttia ja sokeria 40 prosenttia. Kaupan hilloissa on marjaa vähemmän ja sokeria enemmän. Lisäksi niissä on hyytelöimisainetta ja vettä.

– Omasta puutarhasta kerätyt marjat ovat lisäksi luomua. Maku on myös paljon parempi.

Luumu- karviaishillo

1 litra karviaisia

500 g kuivattuja luumuja

3 dl sokeria

Laita luumut edellisenä päivänä likoamaan veteen. Keitä luumut ja karviaiset pehmeiksi. Sekoita sauvasekoittimella. Lisää sokeri ja keitä vielä 10 min.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat