Moottoripyöräjengin iso oikeudenkäynti alkoi tiukoin turvatoimin Järvenpäässä – syytteiden luku kesti yli tunnin

Lehdistökin kulki Tuusulan käräjäoikeuteen keskiviikkona tiukkojen turvatarkastusten kautta moottoripyöräjengi Satudarah MC:n isoon oikeudenkäyntiin.

Anton Soinne

Tuusulan käräjäoikeudessa alkoi keskiviikkona poikkeuksellisen suuri oikeudenkäynti, joka koskee moottoripyöräjengi Satudarah MC:n jäsenten tekemiä väkivalta- ja omaisuusrikoksia. Iso osa niistä tehtiin Keski-Uudellamaalla, josta rikollisryhmä etsi keväällä myös toimitilaa.

JÄRVENPÄÄ | Väkivaltaisena tunnetun moottoripyöräjengi Satudarah MC:n suuren rikosvyyhden käsittely alkoi täydessä Tuusulan käräjäoikeudessa Järvenpäässä keskiviikkona tiukkojen turvatoimien sävyttämänä. Kaikki oikeustalolle saapuvat kulkivat turvatarkastuksen läpi istuntoon, joka pääsi alkamaan hieman myöhässä tiukkojen järjestelyiden takia.

Jutussa on 12 vastaajaa: 11 nuorta miestä ja yksi nuori nainen. Neljä vastaajaa saapui oikeuteen vangittuna. Paikalla oikeussalissa oli noin 20 poliisia. Oikeutta seuraamaan saapui myös yleisöä.

Syytekohtia on peräti 81. Niiden lukeminen vei aikaa syyttäjältä yli tunnin. Kukaan syytetyistä ei peittänyt kasvojaan oikeudenkäynnissä. Osa syytetyistä kuunteli syytteiden lukua hymyillen ja naureskellen.

Iso osa rikoksista tehtiin Järvenpäässä, jossa osa syytetyistä myös asuu.

Osaa vastaajista syytetään vakavista väkivalta- ja omaisuusrikoksista. Valtaosa niistä tehtiin Keski-Uudellamaalla. Syyttäjä vaatii vakavista rikoksista syytetyille vastaajille huomattavan pitkiä vankeusrangaistuksia. Heille vaaditaan kovennettuja rangaistuksia, koska kyse on syyttäjän mukaan järjestäytyneestä rikollisuudesta eli rikollisjengi Satudarah MC:n jäseninä tehdyistä rikoksista. Syytetyt tekivät osan rikoksista Satudarah MC:n liivit päällään.

Asianomistajat vaativat vastaajilta kärsimys- ja vahingonkorvauksia yhteensä lähes 227 000 euron edestä. Asianomistajina on myös Satudarah MC:n entisen presidentin omaisia: äiti ja neljä lasta. Jengin presidentti menehtyi liikenneonnettomuudessa Järvenpäässä toukokuun alkupuolella.

Oikeudenkäynti on mittaluokassaan poikkeuksellisen suuri koko Suomessa. Laajaa rikosvyyhteä koskevaan oikeudenkäyntiin on varattu kolme tuomaria ja yhdeksän istuntopäivää, jotka istutaan kaikki Tuusulan käräjäoikeudessa Järvenpäässä. Oikeudenkäyntiin on varattu paljon aikaa, koska rikosvyyhti on laaja ja asianomistajia on paljon.

Oikeus mahdollisesti kuulee osaa todistajista anonyymisti. Valtaosa syytetyistä pyytää valtiolta taloudellista apua oikeudenkäyntiin.

Poliisi paljasti osan rikoksista telekuuntelulla.

Syytetyt ovat kantasuomalaisia ja ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Osa syytetyistä asuu Järvenpäässä, jossa myös iso osa rikoksista tapahtui. Osa rikoksista tehtiin Keravalla keväällä. Rikoksia on tehty myös Mäntsälässä, Hyvinkäällä, Riihimäellä, Karkkilassa ja Lopella.

Syyttäjän mukaan Satudarah MC etsi keväällä ja kesällä toimitiloja Järvenpään seudulta tarkoituksenaan perustaa Keski-Uudellemaalle järjestäytynyt rikollisryhmä. Aie keskeytyi, kun poliisi pääsi syytettyjen jäljille muun muassa telekuuntelutietojen avulla.

Marianna Simo