Paikalliset

Kerava selvittää vielä vegaaniruoan tarjoamista lapsille – päiväkotilapsen perhe vaatii kaupungilta muutosta linjaansa

Kerava ei tarjoile lapsille päiväkodeissaan ja kouluissaan tällä hetkellä vegaaniruokaa kuin lääkärin määrittelemistä terveydellisistä syistä. Keravan linjaus on herättänyt runsaasti julkista huomiota ja arvostelua.

Arkisto/Sirkku Aalto

KERAVA | Kerava selvittää vielä, voisiko kaupunki tarjota kouluissa ja päiväkodeissa vegaaniruokaa sitä haluavien perheiden lapsille. Keravan kaupunginhallitus päätti tämän viikon kokouksessaan pyytää kaupungin ruokapalveluilta selvitystä asiassa.

Kaupunginhallituksen päätöksen taustalla on keravalaisen päiväkotilapsen huoltajien kaupungille tekemä oikaisupyyntö. Keski-Uusimaa kertoi aiemmin, että kaupungin päiväkodissa oleva yksivuotias lapsi ei saa päivähoidossa vegaaniruokaa, vaan joutuu tuomaan päiväkotiin omat eväät (K-U 22.9.).

Keravan kasvatus- ja opetuslautakunnalle osoitetussa oikaisuvaatimuksessaan vaaditaan, että Keravan kaupunki tarjoaa kouluissaan ja päiväkodeissaan vegaanisen ruokavaihtoehdon vanhempien ilmoituksella. Kaupunginhallitus otti asian kasvatus- ja opetuslautakunnalta omaan käsittelyynsä, koska oikaisuvaatimuksessa vaaditaan muutosta koko kaupungin linjaan.

– Haluamme syventyä asiaan ja kuulla asiantuntijoita siitä, mitä kaikkea mahdollinen päätös vegaaniruokavalion tarjoamisesta kaikille halukkaille perheille ja lapsille tarkoittaisi, Keravan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Samuli Isola (sd.) sanoo.

Vegaaniruoan kohtalosta päätetään lähiviikkoina budjettineuvotteluissa.

Päätös vegaaniruoan tarjoamisesta tehdään lähiviikkojen aikana valtuustoryhmien välisissä budjettineuvotteluissa.

– Päätöksellä on myös budjettivaikutuksia, Isola muistuttaa.

– Ratkaistavana on monta asiaa: mitä vegaaniruoan tarjoaminen maksaisi, miten se olisi järjestettävissä ja onko meillä mahdollisuutta toimittaa vegaaniruokaa kaikkiin toimipisteisiin. Ja onko vegaanisuus sellainen periaate, jonka perusteella annetaan oikeus ruokavalion valintaan? Ja asettaisiko tällainen päätös myös muut vanhempien valitsemat ruokavaliot samanlaiseen asemaan, Isola pohtii.

Keravan valtuustoryhmistä vasemmisto kertoo toivovansa, että Kerava muuttuisi vegaaniystävällisemmäksi.

– Olemme jo pyytäneet asiasta dataa Tuusulasta ja Järvenpäästä, kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen, itsekin vegaaniruokavaliota noudattava Juhani Lohikoski (vas.) sanoo.

Keravan kaupunki ei tarjoa vegaaniruokaa päiväkodeissaan ja kouluissaan kuin lääkärin määrittämistä terveydellisistä syistä (K-U 21.9.). Keravan kaupunki perustelee linjaustaan virallisilla ravitsemussuosituksilla. Järvenpäässä vegaaniruokaa saa eettisistä syistä, Tuusula ei veganismille edes perusteluita kaipaa. Vegaani ei syö mitään eläinperäisiä tuotteita, eli ravinnossa vältettävien listalla ovat lihan ja kalan lisäksi munat ja maitotuotteet.

Keravan kaupungin ruokapalveluiden kustannukset nousivat tänä vuonna, kun kaupunki päätti siirtyä yksinomaan kotimaisen lihan käyttöön ruokapalveluissaan (K-U 16.2.). Päätös maksaa Keravalle noin 15 000 euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Alba ei saa ruokaa päiväkodissa – Järvenpäässä ja Tuusulassa vegaaniruokaa saa eettisistä syistä, Keravalla ei22.9.2017 05.00
Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"23.9.2017 18.02
Professori: Vegaaniruoka sopii koululaiselle – "Syyt pitäisi sanoa rehellisesti"12.5.2017 19.15
Nuorilla halua olla koulussa vegaani – koulun jälkeen mäkkärille? 16.5.2017 05.15
Kerava kokkaa jatkossa sataprosenttisesti suomalaista lihaa16.2.2017 10.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat