100 kilometriä ei hyydyttänyt Veijoa: "Olisin jaksanut juosta vaikka kuinka pitkään”

Veijo Tolonen tuuletti tyytyväisenä 50 kilometrin uinnin jälkeen, vaikka koko kroppa oli kuin tulessa.

Maarit Venesmäki

Veijo Tolosella on totisesti syytä hymyyn, vaikka koko kroppa on kuin tulessa ja sen vuoksi hän sai nukuttua edellisyönä vain muutaman tunnin.

Takana on huima ultrasuoritus, jonka aikana Tolonen ui 50 kilometriä ja juoksi urakan päälle sunnuntaina vielä 50 kilometrin lenkin.

– Nyt olo on kuin jyrän alle jääneellä. Kaikkiin lihaksiin sattuu. Mutta siltikin sanoisin, että olo on yllättävän vetreä, sillä minulla on kokemusta swimrun-kisoista, eivätkä nekään helppoja ole.

Tolosen uintiurakka alkoi Tuusulan uimahallissa viime perjantaina kello 16. 50 kilometrin tavoite tuli täyteen liki 18 tuntia myöhemmin. Aikaa suoritukseen meni 17 tuntia ja 54 minuuttia.

– Synkimmät hetket koin lauantaina aamuyöllä, kun 35 kilometriä uintia oli tullut täyteen ja vasen olkapää alkoi kipuilla aika pahasti. Mutta siltikään en hetkeäkään epäillyt, ettenkö pystyisi uimaan loppuun saakka. Lopussa mentiin 500 metriä kerrallaan ja aina välissä huilattiin. Altaanväli kerrallaan.

 Jossain välillä yötä valvominen otti koville ja Tolonen meinasi nukahtaa istualleen tankkaustauolla. Silti hän tsemppasi.  Tankkausten jälkeen olo tuntuikin aina vähän aikaa hyvältä.

Aamuyön tunnit olivat haastavia myös siksi, että Tolonen ui altaassa yksin.

– Muuten minulla oli kivasti uintikavereita ja kannustajia. Espoon Cetuksesta yksi nainen esimerkiksi ui 25 kilometriä ja mies 22 kilometriä kanssani.

Uinti sujui muuten melko lailla suunnitelmien mukaan, mutta viimeisellä kymmenellä kilometrillä Tolonen ei voinut uida olkapääkivun vuoksi enää lainkaan selkää kuten hänen oli tarkoitus tehdä aina välillä.

Fysioterapeutti teippasi olkapään kahdesti uintiurakan aikana.

– Kipu tuntui pahempana selkäuinnissa, joten uin lopussa pelkkää vapaauintia.

Tolonen epäili ennen uintia, että selkä ärtyy 2 000 käännöksestä altaassa.

– Alaselkä kesti taas käännökset yllättävän hyvin.

Etukäteen Tolonen arvioi, että sunnuntainen 50 kilometrin lenkki sujuu helposti. Ja niin kävikin.

Tolonen juoksi koko matkan, vaikka olkapään kipu hankaloitti myös juoksemista. Aikaa 50 kilometrin lenkkiin kului 5 tuntia ja 58 minuuttia.

– En pystynyt kunnolla rytmittämään juoksua vasemmalla kädellä. Myös vasemmassa nivusessa tuntui kipua, mutta silti lopussakin tuntui, että olisi jaksanut juosta vaikka kuinka pitkään.

Viimeiset yhdeksän kilometriä olivat raskaimmat, kun Tolonen joutui juoksemaan yksin.

– Helpotti huomattavasti, kun rinnalla juoksi joku, jonka kanssa pystyi juttelemaan. Sai ajatukset pois suorituksesta.

Uimista ja juoksemista helpotti myös se, että Tolonen kuuli huoltojoukoilta tsemppiviestejä, joita lähetettiin Facebookiin.

Sattuneesta syystä Tolonen malttaa pysyä poissa uima-altaasta tämän viikon.

– En ainakaan ennen viikonloppua mene uimaan. Olen varautunut siihen, että tämä viikko menee palautumiseen, hän nauraa ja kertoo, että käveleminenkin tuntuu parhaillaan tuskaiselta.

Muille, jotka suunnittelevat vähänkään samantapaista tempausta, Tolonen antaa vinkiksi seuraavaa.

– Valmistelut kannattaa tehdä huolella ja suunnitella tarkoin energiatankkaukset ennen suoritusta ja sen aikana. Huoltojoukkojen apu on välttämätöntä. Ja suorituksen aikataulu kannattaa suunnitella niin, että tuntemuksien kuunteluun jää varaa. Itse olin varustautunut siihen, että pidän uidessa yhden pidemmän lepotauon, mutta se ei ollut tarpeen.

Tolonen keräsi tempauksellaan rahaa Tuusulan uimaseuran junioreille.

– En vielä tiedä paljonko rahaa on laitettu uimaseuran tilille, mutta merkittävästi kuitenkin. Tuntuu tosi hyvältä, että pystyn auttamaan näin nuoria.

Satu Jalo