Paikalliset

Hinkuyskää tavattu nyt myös Järvenpäässä – Koulu tarkastaa rokotuksia

Kartanon koululla Järvenpäässä on havaittu yksi hinkuyskätapaus. Kuvituskuva

Aino Salonen

JÄRVENPÄÄ | Keski-Uusimaa kertoi toissa viikolla Keravalta tavatuista hinkuyskätapauksista. Nyt hinkuyskää on havaittu myös Järvenpäässä Kartanon koulussa.

Koulu laittoi huoltajille keskiviikkona Wilma-viestin, jossa asiasta kerrottiin.

Tiedotteessa todettiin, että loka-marraskuussa alueellamme on todettu yksi hinkuyskätapaus Kartanon koulun 9.lk:n oppilaalla. Samanaikaisesti liikkeellä on myös runsaasti tavallista flunssaa.

–  Haluamme kartoittaa, onko yläkoulun oppilailla hinkuyskään sopivia oireita. Hinkuyskä on oireiltaan pitkäkestoinen tauti. Vain alle 6 kuukauden ikäiset lapset ja raskauden loppuvaiheessa olevat naiset ovat hinkuyskän riskiryhmää, koska pienille vauvoille tauti voi olla vaarallinen, tiedotteessa todettiin.

Tiedotteessa muistutettiin, että varhaislapsuudessa perusrokotetut lapset saavat hinkuyskää sisältävän tehosterokotuksen (dtap) kouluterveydenhuollossa 8-9. luokalla (Järvenpäässä 9.lk:n terveystarkastuksessa). Aiemmin rokottamattomat eivät kyseisestä rokotteesta saa riittävää suojaa. Yli 13-vuotiaille, hinkuyskää vastaan aiemmin rokottamattomille, ei siis ole käytettävissä rokotetta, jolla saataisiin suoja tautia vastaan.

Kouluterveydenhoitajat ovat tarkistaneet oppilaiden rokotuksia ja ilmoittaneet niistä ainakin osalle vanhempia.

Vanhempia muistutettiin, että Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama, pisaratartuntana leviävä hengitysteiden infektio. Yskää edeltävät 1–2 viikkoa kestävät ensioireet kuten nenän tukkoisuus, nuha, lievä kurkkukipu, lievä yskä ja joskus lievä kuume. Yskä on tyypillisesti puuskittainen, tikahduttava, ja kestää useita viikkoja. Yskänpuuskat esiintyvät etenkin öisin ja ne voivat päättyä limaoksenteluun. Hinkuyskässä voi esiintyä sisään hengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Yskän jatkuttua yli 4 viikkoa, ei antibioottihoidosta ole enää apua, eikä tauti myöskään tartu enää siinä vaiheessa eteenpäin.

Korjattu pari kirjoitusvirhettä 23.11. kello 19.15.

Lisää aiheesta: 

Keravalla hinkuyskän tehosterokote annetaan kaikilla yläkouluilla – tartunnat alkoivat Sompion koulusta15.11.2017 15.02
Sompion koulussa on nyt kahdeksan varmaa hinkuyskätapausta – muutkin Keravan koulut luupin alla: "Tauti tarttuu helposti tiiviissä yhteisöissä"10.11.2017 15.00
Sompion koulun muutamalla oppilaalla hinkuyskää – tarttuva tauti, jota vastaan suomalaiset lapset yleensä rokotetaan9.11.2017 17.43

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat