Viikko

Järvenpääläinen Somevaari löysi rakkauden netistä – mies on yksi seuratuimmista suomalaisista Twitterissä

Somevaari Aku Eronen lukeutuu seuratuimpien suomalaisten Twitterin käyttäjien joukkoon.

Sanna Sarenius

Kun Enonkoskella maatalossa varttunut Aku Eronen, 64,aikoinaan 17-vuotiaana tuli viikon visiitille Helsinkiin veljensä luokse, hän ei arvannut, että jäisi sille tielleen pysyvästi. 1970-luvun alussa elettiin nousukautta ja työpaikkoja oli tarjolla pilvin pimein. Eronen pääsi harjoittelijaksi atk-alalle, jonka edustajat olivat vielä harvinaisia ilmestyksiä.

– Kalle Anttila Oy haki operaattoriharjoittelijoita. Kahden vuoden koulutusajan jälkeen olin valmis tietokoneoperaattori, Eronen kertoo.

Siihen aikaan tietokoneet olivat puolitoista metriä pitkiä ja kolme metriä korkeita.

– Muuton yhteydessä 512 kilotavun kokoisen muistin omaavan tietokoneen keskusyksikköä oli kuusi miestä hihnojen kanssa kantamassa.

Eronen viihtyikin alalla vuoteen 2008, jolloin hänet sanojensa mukaan heitettiin eläkkeelle. Oikeastaan hän on viihtynyt alalla sen jälkeenkin, sillä nykyään Eronen toimii yrittäjänä. Suuren yleisön keskuudessa Eronen tunnetaan nimellä Somevaari. Kyseessä on rekisteröity tavaramerkki, jonka etuosa viittaa hänen suosioonsa sosiaalisen median henkilönä ja jälkiosa siihen, että hän on vaari 9- ja 13-vuotiaille pojantyttärilleen.

Erosen ura sosiaalisessa mediassa alkoi Facebookissa. Oli ilahduttavaa tavata vanhoja koulukavereita vuosikymmenien takaa. Melko pian kuitenkin keskustelut alkoivat tuntua tyhjänpäiväisiltä jaarituksilta. Eronen kaipasi yhteiskunnallista keskustelua.

– Joku vinkkasi, että sitä löytyisi Twitteristä, joten liityin sinne.

Erosen ensimmäinen vaimo kuoli traagisesti vuonna 2002 seisovilta jaloilta aivoverenvuotoon 47-vuotiaana perheen kotitalon hississä Lauttasaaressa. Vuosia leskenä ollut mies kaipasi seuraa, mutta vaikka hän oli pitkään käyttänyt sosiaalista mediaa, hän ei itse keksinyt käyttää nettiä kumppanin etsintään.

– Itse pääministeri Matti Vanhasen piti näyttää minulle mallia. Tosin hän päätyi käräjille mutta minä alttarille, Kellokosken kirkossa vuonna 2010 nykyisen vaimonsa kanssa avioitunut mies kertoo.

Erosen sosiaalisen median ja Twitterin käyttö sai melkoisen sysäyksen vuonna 2011, kun hänen vaimonsa sai työpaikan Arabiemiraateista opettajana ja pari muutti sinne. Yhteyttä lapsiin, lapsenlapsiin ja ystäviin pidettiin netin ja somen välityksellä.

– Minulla on suomen- ja englanninkielinen Twitter-tili. Suomalaisella Twitter-tililläni on 48 000 seuraajaa ja englanninkielisellä 124 000.

Eronen uskoo, että hänen suosionsa perustuu rohkeuteen, rehellisyyteen ja aitouteen. Lisäksi hän jakaa monipuolisesti uutisia, valokuvia, runoja ja vitsejä perustamansa toiminimi Aku Newsin kautta, joka toimii kuin yhden miehen iltapäivälehti.

– En ole yhden aiheen enkä asian tyyppi.

Englanninkielinen tili sai huimasti uusia seuraajia jalkapallon MM-kisojen aikaan, kun Eronen jakoi muiden jakamia twiittejä omilla kommenteillaan varustettuna. Myöhemmin hän on alkanut jakaa muun muassa kauniita luontokuvia Suomesta Suomen matkailun edistämiseksi.

Eronen on koettanut löytää yhteistyökumppaneita muun muassa matkailun edistämiseen, mutta hän on saanut kuulla, että kiva juttu, mutta emme voi maksaa siitä mitään. Yrittäjänä hänen tulonsa muodostuvat sosiaalista mediaa ja internetiä käsittelevistä luennoista. Tulevaisuudessa Erosen tavoitteena saada hänen yrityksensä tuottamaan paremmin digitalisaatiota ja automatisaatiota hyödyntämällä.

Parhaillaan Eronen ja hänen vaimonsa pitävät majaa väliaikaisessa kerrostaloasunnossaan Järvenpäässä. Rakenteilla on omakotitalo Myrskylään järven rannalle.

Aku Eronen

Somevaarina tunnettu 64-vuotias yrittäjä.

Asuu väliaikaisesti Järvenpäässä. Rakenteilla on omakotitalo Myrskylään.

Yksi seuratuimpia suomalaisia Twitterissä.

Vaari 9- ja 13-vuotiaille tytöille.

Jakaa Aku Newsin kautta muun muassa uutisia, luontokuvia, runoja, vitsejä.

Uskoo menestyksensä perustuvan rohkeuteen, aitouteen ja rehellisyyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat