Viikko

"Doula tukee yläpäätä ja kätilö huolehtii alapäästä" – synnytystukihenkilön palvelut saa Keski-Uudellamaalla käyttöön miltei maksutta

Teija Nikosen (vas.) toisen lapsen laskettu aika on noin kuukauden päästä. Hänen doulansa on Ninni Vanhanen (kesk.). Doula Päivi Teurokoski saa pian neljännen lapsensa ja haluaa doulan mukaan synnytykseen.

Anton Soinne

Suomessa toimii ammattimaisia synnytystukihenkilöitä eli doulia, jotka saa rahalla mukaan tukemaan perhettä ennen kuin lapsi syntyy, synnytyksessä ja sen jälkeen.

Noin vuoden päivät Uudellamaalla on ollut mahdollista saada doula mukaan perheen suureen hetkeen myös ilman maksua Sun Doula ry:n kautta. Tai ei aivan ilmaiseksi, vaan matkakuluja vastaan eli muutamalla kymmenellä eurolla.

Yhdistys on rekisteröity Järvenpäähän ja sillä on vajaat parikymmentä jäsentä.

Tammikuussa Perhekeskus Maahisessa järjestetään seuraava uusien doulien perehdytyspäivä. Seitsemän tunnin aikana perehdytettävä saa ”aloituspaketin” doulan tielleen.

– Perehdytyksessä käsitellään muun muassa luonnonmukaista kivunlievitystä ja synnytystä fysiologiselta kannalta. Se antaa vinkkejä siihen, millainen doula sinusta voi tulla, kertoo kellokoskelainen vapaaehtoisdoula Ninni Vanhanen, joka opiskelee parhaillaan kätilöksi.

Doulan ei tarvitse itse olla synnyttänyt, innostus tukea äitiä ja perhettä riittää.

– Doulia on moneen lähtöön ja doulattava voi toivoa, millaisen hän itselleen haluaisi. Jos kemiat eivät kohtaa, voi doulan vaihtaa, sanoo järvenpääläinen Päivi Teurokoski, joka on yksi neljästä yhdistyksen perustajajäsenestä.

Useimmiten doulan haluaa itselleen ensisynnyttäjä, mutta Päivi on hyvä esimerkki siitä, että doulan palveluja ja läsnäoloa voi kaivata kokenutkin synnyttäjä.

– Itselläni on edessä neljännen lapsen synnytys helmikuussa. Haluan doulan synnytykseen ensimmäistä kertaa, vaikka mieskin tulee mukaan. Doula muistuttaa minua aktiivisuudesta synnytyksen aikana, vaikka itsekin tiedän synnyttämisestä paljon.

Doula ei jätä synnytyksessä isää varjoonsa vain päinvastoin.

– Isä voi tuntea synnytyksessä avuttomuutta tai vaikka pelätä sairaaloita. Doulan tehtävä on kannustaa isää olemaan mahdollisimman paljon avuksi äidille, Päivi muistuttaa.

Doula tukee ja neuvoo synnytyssalissa vanhempia, sillä synnyttävä äiti ei välttämättä kipujen keskellä muista, mitä ennen synnytystä suunniteltiin. Joskus pelkkä läsnäolo riittää.

– Doula tukee yläpäätä ja kätilö huolehtii alapäästä, Ninni tiivistää doulan tehtävän.

Yhdistyksessä synnyttäjälle nimetään aina kaksi doulaa.

– Koska työ on vapaaehtoistyötä, menee välillä työ, opiskelut ja perhe-elämä doulan tehtävän edelle. Mutta kun on kaksi doulaa, pääsee yleensä heistä toinen kuitenkin mukaan synnytykseen.

Yhdistyksen doulille järjestetään työnohjausta.

– Doulien on tärkeää päästä jakamaan kokemuksiaan, vaikka työssä onkin vaitiolovelvollisuus. Doulapari on myös henkilö, jonka kanssa kokemuksia on hyvä jakaa.

Doulatoiminnan lisäksi yhdistys järjestää esimerkiksi synnytyskertomusiltoja, joissa naiset saavat kertoa omista synnytyskokemuksistaan.

Doulien perehdytyspäivistä saa tietoa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: [email protected] Seuraava synnytyskertomusilta ke 10.1. klo 18 perhekeskus Keltasirkussa (Myllytie 3, Järvenpää).

Vapaaehtoisten yhdistys

Sana doula tulee kreikan sanasta doúla, joka tarkoittaa palvelijatarta.

Sun Doula ry:n vapaaehtoisdoulan saa tueksi pelkkien matkakulujen hinnalla.

Doula tapaa synnyttäjän kerran ennen synnytystä, synnytyksessä ja kerran sen jälkeen. Yhteyttä pidetään kuitenkin myös doulattavan haluamalla tavalla.

Doulaa voi kysyä sähköpostilla: [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Odottavalle apua doulalta – yksityinen kätilö lähtee tarvittaessa synnytyssaliinkin4.4.2016 08.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat