Viikko

Tuusulan seurakunta myy kaksi pappilaa ja kanttorilan – tuloilla maksetaan uuteen seurakuntakeskukseen otettu laina

Rusutjärven pappila on saneerauksen tarpeessa. Sen voi myös purkaa, koska rakennus ei ole suojeltu.

Sauvo Jylhä

Tuusulassa on edelleen myynnissä kaksi pappilaa. Kirkkotiellä sijaitsevan Tuusulan pappilan myynnistä käydään parhaillaan myyntineuvotteluja. Hintaa kohteella on 795 000 euroa.

Rusutjärven pappila on ollut myynnissä noin vuoden. Siitä on tehty tarjous täyteen hintaan eli 450 000 eurolla, mutta ostaja vetäytyi, kun Tuusulan kirkkovaltuusto ei ollut halukas myymään ostajalle tämän haluamaa lisäpalaa rantaniitystä.

Mutta mikä tekee Rusutjärven pappilasta ainutlaatuisen myyntikohteen?

– Sijainti eli noin 30 kilometriä Helsingin keskustaan ja iso järvenrantatontti, vastaa kiinteistönvälittäjä Tytti Nikkanen OP-Kiinteistökeskus Uusimaa Oy:sta.

Neliöhinta kahden huoneiston 197-neliöisessä talossa on 2 284 euroa. Asuntoja on kaksi. 130-neliöisessä asunnossa on viisi huonetta ja keittiö, ja pienemmässä 67-neliöisessä asunnossa on kolme huonetta ja keittiö. Ullakolla ja kellarikerroksessa on runsaasti säilytystilaa.

Muun muassa katto ja ikkunat ovat alkuperäiset vuodelta 1953, joten niihin ostaja joutuu kiinnittämään huomionsa etunenässä. Koska rakennus ei ole suojeltu, voi ostaja halutessaan purkaakin sen.

Tontti pitää lohkoa, joten sen tarkka pinta-ala selviää vasta lohkomistoimituksessa.

– Tontin kooksi tulee hehtaari tai puolitoista hehtaaria ostajan intresseistä riippuen. Rantaviivan pituudeksi tulee 50 metriä.

Koska kohteen omistaa seurakunta, poikkeaa ostoprosessi normaalista. Aikaa kaupan sinetöimiseen voi mennä jopa puolesta vuodesta vuoteen.

– Ostajan tarjous menee ensin kirkkoneuvoston valmisteltavaksi ja sieltä kirkkovaltuuston hyväksyttäväksi. Sen jälkeen kauppa etenee vielä tuomiokapituliin ja kirkkohallitukseen.

– Ostotarjouksen tehneen kanssa tehdään esisopimus ja hän voi asettua nimellisesti vuokralle. Korjauksia voi alkaa tekemään ja jos kauppa jostain syystä peruuntuu, saa ostaja remonttiin menneet rahansa pois, Nikkanen vakuuttaa.

Pappilasta kiinnostuneita katsojia on ollut Nikkasen mukaan kivasti.

– Heidän joukossaan on ollut paljon oman kylän ihmisiä.

Nikkanen kertoo huomanneensa asuntokaupassa uuden piirteen.

– Tuusula kiinnostaa myös espoolaisia, vantaalaisia ja helsinkiläisiä aidosti. Ennenkin he ovat käyneet näytöillä, mutta nyt heidän kanssaan tehdään myös kauppoja.

Varsinkin pohjoisesta etelään muuttaneet tykkäävät Tuusulan rauhasta pääkaupunkiseudun hulinaa enemmän.

Lohkottavalla tontilla on vielä Rusutjärven vanhan pappilan kivijalkaa.

– Aikakirjassa kerrotaan, että ensimmäinen pappila oli perustettu kappalaiselle Envaldsin tilalla olleeseen rakennukseen vuonna 1734. Rakennus kuitenkin paloi vuonna 1765. Vuodelta 1858 löytyy maininta, että pappilan uusi rakennus on otettu käyttöön, kertoo kirkkoherra Ulla Rosenqvist.

Myynnissä olevassa rakennuksessa on asunut seurakunnan kappalaisia ja pienemmällä puolella muita työntekijöitä.

Seurakunnalla on myynnissä kolmaskin rakennus, kirkon lähellä sijaitseva kanttorila.

– Rakennusten myynnillä pyrimme maksamaan uuden seurakuntakeskuksen ostoon ja remontointiin otetun lainan kokonaan pois, Rosenqvist kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat