Vapaa-aika

Keravan senaattori ideoi Puistobluesin Hyrylässä

Puistobluesin ideoinut Kaiffari eli Kaj Mannerheimo kertoo, että kuunteli brittibluesin kantaisää John Mayallia kauan sitten kohisevalta C-kasetilta. Mayall esiintyy lauantaina Järvenpäässä, mutta Kaiffarilla on silloin muita menoja.

Sauvo Jylhä

KESKI-UUSIMAA | Ravintola Kaiffarin isäntänä tunnettu Kaj ”Kaiffari” Mannerheimo muistaa, kuinka Järvenpään tunnetuin tapahtuma eli Puistoblues sai alkunsa.

– Diggariporukkaa istui keväällä 1978 Kaiffarissa miettimässä tulevia juttuja. Avasin silloin suuni ja ehdotin, että he järjestäisivät ulkoilmakonsertin. Porukka innostui heti ideastani, Mannerheimo, 69, muistelee.

Hän asuu nykyisin Keravalla ja istuu ensimmäistä kautta kotikaupunkinsa valtuustossa.

– Minä kuulun nykyisin Keravan senaattoriporukkaan, Mannerheimo (ps.) heittää.

Bluesmusiikista jo vuosikymmeniä sitten innostunut Mannerheimo muistelee, että hän keksi myös Puistobluesin nimen.

– Blues kertoo, mistä musiikista on kysymys. Puisto tuli puolestaan siihen eteen, koska konsertti päätettiin järjestää puistomaisessa paikassa, hän kertoo.

Puistobluesiin johtaneet tapahtumat saivat alkunsa jo vuoden 1977 puolella. Järvenpäähän perustettu rytmimusiikkiyhdistys ei saanut järjestää kaupungissa toimivissa ravintoloissa musiikki-iltoja, joten diggarit kääntyivät Kaiffarin puoleen.

– Perustin Kaiffarin Hyrylään jo vuonna 1974 ja järjestin alusta lähtien elävän musiikin iltoja. Niinpä järvenpääläisten ehdottamat jami-illat sopivat hyvin Kaiffariin. Niitä oli sitten talven aikana kerran kuukaudessa, Mannerheimo kertoo.

Kaiffarissa ideoitua Puisto-bluesia kaavailtiin ensin Hyrylään, mutta sopivaa paikkaa ei löytynyt.

– Sitä ehdotettiin myös Krapille. Sitten diggarit päättivät viedä sen Järvenpään Vanhankylänniemeen.

Järvenpään kaupunki suhtautui aluksi epäluuloisesti diggarien ulkoilmakonserttiin. Lopulta lupa heltisi ja ensimmäinen Puistoblues soi elokuussa 1978 kotimaisten esiintyjien voimin.

– Olin yleisön joukossa. Pääesiintyjänä oli nykyisin Tuusulassa asuvan Pepe Ahqvistin Chicago Overcoat. Kaikki bändit soittivat kuorma-auton lavalla, Mannerheimo muistelee.

Ensimmäinen Puistoblues keräsi 504 katsojaa, mutta pääsylipputulot riittivät silti kattamaan kulut. Yleisöä paimensi 28 talkoolaista.

– Siellä konsertissa oli ihan hyvä fiilis, vaikka välillä satoi vettä taivaan täydeltä, Mannerheimo kertoo.

Jatkojamit järjestettiin luonnollisesti Hyrylässä, koska Järvenpään vanhoilliset ravintolat eivät innostuneet.

– Muistaakseni Kaiffarissa esiintyivät kaikki Vanhankylänniemessä soittaneet muusikot. Vähän pelotti joidenkin soittajien kunto, mutta onneksi jamit sujuivat ihan hyvin. Yleisöäkin oli tuvan täydeltä, Mannerheimo muistaa.

Järvenpääläiset ravintolat oivalsivat viimein Puistobluesin hyväksi rahasammoksi, joten Hyrylä ja Kaiffari jäivät sivuun.

Puistobluesin ideoinut Mannerheimo kertoo käyneensä vuosikymmeniä Vanhankylänniemessä, vaikka ei ole saanut eikä toisaalta ole pyytänyt ilmaislippuja.

– Olen ollut melkein joka kesä Puistoblueseissa. Parhaita esiintyjiä ovat olleet vanhat bluesmiehet John Lee Hooker ja B.B King. Myös Santana oli hyvä, vaikka hänen musiikkinsa ei ole puhdasta bluesia, Mannerheimo sanoo.

– Olin viime vuonnakin kuuntelemassa, kun Teksasin liehuparrat esiintyivät. John Mayall kiinnostaisi tänä vuonna, muttta minulla on valitettavasti lauantaina muuta menoa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat