Viikko

Järnätisssä tuore taidekatsaus

TAPAHTUMA Vuosinäyttely on KuumArtin käyntikortti. Näyttely avataan torstaina Järvenpää-talolla. 

Tuula Siltasari-Peltonen tarkasteli maanantai-iltana näyttelyyn jätettyjä teoksia. Teosten valinnan näyttelyyn teki tiistaina graafikko Hannu Hyrske.

Jan Pippingsköld

Keski-Uudenmaan alueen taiteilijoiden yhdistys KuumArt esittäytyy vuosinäyttelyssään, joka avataan Järvenpää-talolla torstaina. Näyttely on esillä 5.3. asti.

Vuosinäyttelyn teokset ja niiden paikat näyttelyssä valitsi tänä vuonna järvenpääläinen graafikko Hannu Hyrske. KuumArtin jäsenet toivat näyttelyyn tarjottavat työnsä Järvenpää-talolle maanantai-iltana, ja Hyrske pääsi niitä tutkimaan tiistaina.

– Vuosinäyttely on yhdistyksemme käyntikortti, ja haluamme siitä mahdollisimman korkeatasoisen ja tuoreen. Jokainen jäsen saa tarjota korkeintaan kolmea työtä, ja juryttäjä valitsee näyttelyyn tulevat teokset kaikista tarjotuista. Kaikilta taiteilijoilta ei välttämättä valita kokonaisuuteen teoksia, mutta toisaalta joku voi saada mukaan kaikki kolme tarjoamaansa teosta, Tuula Siltasari-Peltonen KuumArt ry:stä kertoi maanantaina, kun teoksia tuotiin näyttelypaikalle.

– Teokset ovat tuoreita, vuosilta 2016–18 ja sellaisia, jotka eivät ole olleet aikaisemmin KuumArtin näyttelyssä. Tekniikkaa tai teoksen kokoa ei ole rajattu, eikä näyttelyllä ole teemaa, joten juryttäjän valittavaksi tulee hyvin monipuolinen valikoima teoksia.

Hän rakentaa niistä kokonaisuuden ja valitsee siihen sopivat teokset ja suunnittelee ripustuksen.

KuumArtissa on noin 180 jäsentä. KuumArt täytti viime vuonna 10 vuotta, ja juhlavuoteen kuului muun muassa juhlanäyttely, joka vietiin Saksaan.

Vuosinäyttely pidetään Järvenpää-talon Järnätti-galleriassa.

– Järvenpää-talo on näyttelypaikkana keskeinen, ja siellä on paljon kävijöitä. Näyttelyyn voi tutustua Järvenpää-talon aukioloaikoina ja eri tilaisuuksien yhteydessä.

Taiteilijoista, jotka saavat töitään vuosinäyttelyyn, yksi valitaan Vuoden KuumArt-taiteilijaksi, valinnan tekee tänä vuonna meteorologi Seija Paasonen.

– Hän valitsee näyttelyn töistä yhden, jonka tekijä on sitten Vuoden 2018 KuumArt-taiteilija. Valinta julkistetaan avajaisissa, ja Seija Paasonen kertoo silloin miksi valitsi juuri tämän työn.

KuumArtilla on ollut perinteenä, että vuoden taiteilijan valitsija ei ole itse ammattitaiteilija, mutta on taiteeseen perehtynyt henkilö. Seija Paasonen on kiinnostunut siitä miten taiteilijat kuvaavat sääilmiöitä teoksissaan. Järvenpään taidemuseossa hän on pitänyt esitelmiä sään kuvauksesta tauluissa.

Vuoden KuumArt -taiteilija on valittu seitsemän kertaa. Viime vuonna taiteilijaprofessori Jorma Uotinen valitsi voittajatyöksi teoksen Nuoruus haja-asutusalueella. Sen tekijä Roy Aurinko oli valittu vuoden KuumArt-taiteilijaksi myös edellisenä vuonna. Silloin voittajatyön valitsi muotoilija Ristomatti Ratia.

Vuoden 2015 KuumArt-taiteilija oli Antti Lehtinen. Valinnan teki sanoittaja ja taiteenkerääjä Vexi Salmi.

Vuonna 2014 valitsija oli presidentti Tarja Halonen ja vuoden taiteilija Päivi Karttunen.

2013 ekonomi Jukka Virta valitsi vuoden taiteilijaksi Kristiina Kostian.

Vuoden 2012 näyttelyssä Gustavelundin toimitusjohtaja Antti Ropponen valitsi voittajaksi Ia Falckin.

Nina Wiskari oli ensimmäinen Vuoden KuumArt -taiteilija. Valinnan suoritti Aune Laaksonen Galleria Järnätissä 2011.

KuumArt ry:n vuosinäyttely

Järvenpää-talon galleria Järnätti, 15.2.–5.3.

Avajaiset to 15.2. klo 17.30. Avajaisissa julkistetaan Vuoden 2018 KuumArt -taiteilija. Tilaisuudessa esiintyy Hytkyt.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat