Paikalliset

Keravan uimahallin vanhoissa altaissa alkalisaatioreaktio – korjaukset menossa: hallin käyttöönotto viivästyy

- Ihan tarkkaan ei vielä pystytä sanomaan, mikä tämän häiriön vaikutus tulee olemaan, sanoo Keravan kaupungin kiinteistöjohtaja Kristiina Pasula, jonka mukaan vanhojen betonirakenteiden piti olla hyvässä kunnossa, mutta lisätutkimuksessa tuli ilmi alkalisaatioreaktion tuomia ongelmia, joita nyt korjataan.

Anton Soinne

KERAVA | Keravalaiset varmasti jo odottelevat pääsyä uudistuneeseen uimahalliin. Tähän mennessä on raportoitu, että työmaa on aikataulussa ja hallin käyttöönotto lokakuussa. Nyt kuitenkin on ilmennyt ongelmia vanhoissa säilytettävissä altaissa.

Niiden betonirakenteissa tehtiin poranäytetutkimus marras-joulukuussa. Siinä havaittiin betonin alkalisaatioreaktio, jonka pysäyttäminen edellyttää korjaustoimenpiteitä.

Ihan tarkkaan ei vielä pystytä sanomaan, mikä tämän häiriön kokonaisvaikutus tulee olemaan.

Betonirakenteiden korjaustyöt on aloitettu, mutta vaikutukset aikatauluun tarkentuvat korjaustyön edetessä.

– Ihan tarkkaan ei vielä pystytä sanomaan, mikä tämän häiriön kokonaisvaikutus tulee olemaan, kertoo kaupungin kiinteistöjohtaja Kristiina Pasula, jonka mukaan laatuun on hallissa satsattu ja se on kaiken perusta.

14 miljoonan euron budjetti tulee kuitenkin ylittymään edellä mainitun korjauksen takia, mutta summaa ei vielä tiedetä.

Kantavissa betonirakenteissa ei ole todettu lujuuden heikentymistä ja siten Keravalla päästään kevyemmällä korjauksella.

Pasulan mukaan muilta osin työmaa etenee suunnitelmien mukaisesti: työmaalla tehdään sisävalmistus- ja talotekniikkatöitä sekä julkisivutöitä.

Myös laatoitustyöt työmaalla ovat alkaneet ja niitä tekee Mestarilaatoitus Oy, jolla on pitkä kokemus uimahallien laatoitustöistä.

Enimmillään Keravan uimahallilla työskentelee noin 40 työntekijää. Urakasta vastaa vantaalainen MM Yritysrakentaja.

Kesälläkään ei työmaalle ole tulossa isompaa taukoa, eikä ainakaan nyt, kun betonikorjauskin tuli väliin.

– Ei viime kesänäkään ollut taukoa, sanoo Pasula.

Uimahallin harjannostajaisia vietettiin lokakuun lopulla. Uimahalli on ollut pois käytöstä huhtikuusta 2016 lähtien.

Korkean lämmön, kloorin ja jatkuvan kosteuden vaikutusta uimahallin rakenteisiin ei osata aina ottaa huomioon.

Alkalikiviainesreaktio on tuttu vaiva uimahalleissa ja kylpylöissä. Alkalikiviainesreaktio saa vauhtia lämpimästä vedestä ja kloorista. Keravan uimahallin kaltaisia, alkalipiidioksidireaktion aikaansaamia rapaumia on havaittu esimerkiksi Tapiolan uimahallissa, Tampereen Hervannan hallissa sekä Kalevan uintikeskuksessa.

Rakennuslehdessä on useasti kirjoitettu tästä aiheesta.

Viimeksi Suomen Uimahalli- ja kylpyläteknisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Maja kommentoi uimahallisuunnittelun ja rakentamisen tasoa.

Majan mukaan korkean lämmön, kloorin ja jatkuvan kosteuden vaikutusta uimahallin rakenteisiin ei osata aina ottaa huomioon.

Alalla on lisäksi pulaa osaavista pää- ja rakennesuunnittelijoista sekä uimahallirakentamiseen erikoistuneista rakentajista, lisäksi hallien kuntoa tutkitaan peruskorjauksia varten liian pintapuolisesti, lopulta piilossa olevien ongelmien yllätyksellisyyteen, korjaamiseen ja odotteluun tuhlaantuu aikaa ja rahaa, toteaa Maja Rakennuslehdessä (20.1.2018).

Lipun hintaa ei ole päätetty

Keravan uimahallin kävijämäärä on viime vuosina ollut noin 130 000 vuodessa. Liikuntapalvelujohtaja Päivi Valtonen arvioi, että jatkossa – hallin valmistuttua – kävijämäärä nousee noin 230 000:een.

Mikä uimalipun hinta tulee olemaan, sitä Keravalla ei vielä ole vielä päätetty.

Uudistettuun halliin on tulossa 25 metrin iso allas. Lisäksi on tulossa hieronta-, monitoimi-, opetus- ja kylmäallas sekä tenava-allas ja lasten liukumäki.

Halliin tulee myös kaksi kuntosalia sekä vapaaharjoittelusali.

Aula- ja kahviotilat laajenevat.

Lisää aiheesta

Keravan uimahallissa pinnoitetaan pian sisäosia – "Puuta, vaaleita värejä ja graafisia elementtejä"31.10.2017 16.10
Keravan uimahalli eteni jo harjakorkeuteen – tulossa 6 allasta ja paljon muuta: "Kiva, ettei enää pian tarvitse lähteä Tuusulaan uimaan"31.10.2017 16.05

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat