Viikko

Tuusulan tavoitteena rakennuttaa yhdeksän aurinkosähkövoimalaa lähivuosina – vuosituotto jopa 20 prosenttia kiinteistön tarpeesta

SÄHKÖNTUOTANTO Tuusulan kolmas aurinkosähkövoimala otetaan käyttöön ensi kesänä Kellokoskella.

Riihikallion koulun katolla on 151 paneelia. – Paneelien avulla saadaan vuodessa noin 3 000 euron säästö vuoden 2017 sähkön hinnalla laskettuna, Anna-Maria Rauhala kertoo.

Anton Soinne

Tuusulan kunnan kolmas aurinkosähkövoimala otetaan käyttöön Kellokosken koulun laajennusosan katolla tulevana kesänä. Voimala tulee koostumaan 64 aurinkopaneelista.

Ensimmäinen Tuusulan kunnan omistama aurinkosähkövoimala asennettiin syksyllä 2016 Roinilan päiväkodin katolle Kellokoskelle.

Suurin kolmesta ensimmäisestä aurinkosähkövoimalasta asennettiin viime kesänä Riihikallion koulun katolle.

Tuusulan tavoite on rakentaa yksi uusi aurinkosähkövoimala vuodessa vuoteen 2025 mennessä, jolloin voimaloita on ehkä jo yhdeksän.

Aurinkosähkövoimaloiden rakentaminen perustuu kunnan sitoutumiseen energiatehokkuuden parantamiseen sekä uusiutuvien energianlähteiden käytön edistämiseen energiatehokkuussopimuksella, jonka Tuusula on tehnyt työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

– Samalla pyrimme kuntana vähentämään riippuvuutta lämmitysöljystä siirtymällä muun muassa maalämpöön ja ilma-vesilämpöpumppuihin, kertoo projektipäällikkö Anna-Maria Rauhala kunnan tilakeskuksesta.

Aurinkosähkövoimalainvestoinnit on ”kätevintä” yhdistää isompiin peruskorjaus- sekä uudisrakennushankkeisiin ja tehdä erillisprojekteja tarkasti suunnitellen. Seuraavaa kohdetta ei Tuusulassa ole vielä päätetty, mutta esimerkiksi koulujen ja päiväkotien katot ovat niiden todennäköisiä sijoituspaikkoja.

Uimahalli on suurin energiasyöppö.

Tuusulan uimahalli on kunnan suurin energiasyöppö.

– Moni on ehdottanut, että uimahallin katolle pitäisi asentaa aurinkosähkövoimala. Se ei valitettavasti ole mahdollista, koska katon vesieristävä materiaali ei sitä kestä vaikka rakenteen kantavuus riittäisikin.

Aurinkosähkövoimala on mahdollista asentaa myös maahan tai rakennuksen seinään.

– Maa-asennuksissa uhkana on ilkivalta. Seinäasennuksissa taas ei saada välttämättä optimaalista tehoa paneeleista.

Tuusulan aurinkosähkövoimaloille on laskettu 10–15 vuoden takaisinmaksuaika.

Voimaloiden tuottama säästö vuodessa ja takaisinmaksuaika riippuvat muun muassa sähkön hinnasta ja verotuksesta.

– Näiden nousu parantaa voimalainvestointien kannattavuutta. Esimerkiksi Riihikallion kohdalla vuosisäästön on laskettu olevan noin 3 000 euroa vuoden 2017 sähkön hinnalla. Se vastaa noin kymmentä prosenttia koulun sähkönkulutuksesta.

Roinilan päiväkodin voimala kattaa jopa 20 prosenttia päiväkodin sähkönkulutuksesta.

– Vuodet ovat säteilymääriltään suunnilleen veljeksiä eli 30 vuoden aikana keskimääräinen vuosituotto pysyy suunnilleen samalla tasolla, vaikka yksittäinen vuosi olisi poikkeuksellisen pilvinen, luminen tai sateinen.

Aurinkovoimalan käyttöikä on noin 30 vuotta, eikä se vaadi juurikaan huoltotoimenpiteitä.

Tuusulan aurinkosähkövoimalat

Roinilan päiväkoti, 56 paneelia, pinta-ala 90 neliötä. Teho 14 kWp (aurinkosähkövoimalan huipputeho kilowatteina), vuosituotto-odotus 12 000 kWh/v eli n. 20 prosenttia päiväkodin vuosikulutuksesta.

Riihikallion koulu, 151 paneelia, pinta-ala 250 neliötä. Teho 40 kWp, vuosituotto-odotus 35 000 kWh/v eli n. 10 prosenttia koulun vuosikulutuksesta

Kellokosken koulu, 64 paneelia, pinta-ala 105 neliötä. Teho 16 kWp, tuottoennuste 14 000 kWh/v. Otetaan käyttöön kesällä 2018.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat