Viikko

Dramaattisia käänteitä ja kiellettyjä lauluja

Kerava Singers sukeltaa konsertissaan musiikkisensuurin syövereihin.

Musiikin merkitystä yhteiskunnallisissa murroksissa ja muutoksissa on viime vuosina pohdittu paljon. Jake Nyman kirjoitti musiikin sensuroinnista viime vuonna ilmestyneessä kirjassaan Kielletyt levyt – Sata vuotta musiikin sensuuria (Gummerus, 2017). Kirjassa käsitellään sekä Suomen että muiden maiden musiikkisensuuria 1920-luvulta alkaen.

– Kirjassa kerrotaan Yleisradiossa kielletyistä lauluista. Kieltoihin oli useita erilaisia syitä, joista osa vaikuttaa nykyään melko mielivaltaisilta. Juuri näihin lauluihin halusin tarttua, kertoo Kerava Singersin johtaja Lotta Pettinen-Diaby.

– Tänä vuonna kuoromme keskittyi huumoriin ja kantaa ottaviin lauluihin, joista koostuu kevätkonserttimme ”Kielletyt laulut ja julmat kohtalot”. Luvassa on hauska kokonaisuus, jossa on myös dramaattisia käänteitä.

Kerava Singers on Keravan Opiston kuoro, joka esiintyy aktiivisesti niin kotipaikkakunnalla kuin muuallakin. Heti, kun kevätkonsertti on laulettu, alkaa valmistautuminen Keravan päivään ja Helsingissä elokuussa järjestettävään Kuorojen kierrokseen. Keravan ulkopuolella esiintyessään kuoro tekee selväksi, mistä se on kotoisin: sen esiintymisasuun kuuluvat vihreät huivit ja karvanopat.

– Kuorossamme huumori ja hauskanpito ovat keskeisiä asioita. Laulujen kautta käsittelemme joskus vakaviakin aiheita. Harjoittelu vaatii keskittymistä ja joskus vaativaakin työntekoa. Jotta harrastukseen on mukava tulla ja sieltä saa energiaa arkea varten, ovat rento tunnelma ja musiikkiin uppoutuminen erittäin tärkeitä elementtejä. Niiden kautta kuoro yltää parhaisiin saavutuksiin ilman, että alkaa ”pipo kiristämään”, Pettinen-Diaby vitsailee.

Array

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat