Viikko

Tuoretta leipää kahvilan tiskiltä – Riihikalliossa leivotaan joka päivä

KAHVILA Itse leivotut tuotteet ovat Lyylin kahvilan kilpailuvaltti. Asiakkaat ovat löytäneet paikan hyvin.

Lyylin kahvila on toiminut puolentoista vuoden ajan nykyisessä paikassa Pellavamäentiellä Riihikalliossa. Tuomo ja Ira Kyllönen leipovat lähes kaikki tuottet itse.

Jan Pippingsköld

Tuusulan Riihikalliossa leivotaan, ja paljon leivotaankin. Lyylin kahvilassa leipominen alkaa paljon ennen kuin kahvilan ovet avautuvat asiakkaille. Kun ne avautuvat, tarjolla on vasta uunista tullutta pullaa ja sämpylöitä. Leivät ovat silloin vielä nousemassa. Ne valmistuvat myöhemmin. Tuoretta on siis tarjolla koko ajan.

– Kahta tuotetta lukuun ottamatta kaikki leivotaan itse. Karjalanpiirakat ja croissantit tulevat raakapakasteena, yrittäjät Tuomo ja Ira Kyllönen kertovat.

– Kilpailemme sillä, että meillä on melkein kaikki itse leivottua, Ira Kyllönen selittää.

– Suosituimmat leivät taitavat olla kauraciabatta ja ruisleipä, Tuomo Kyllönen sanoo. Juureen tehtyä ruisleipää on kahta sorttia, kokonaan rukiinen sekä sellainen, jossa ruisjauhon lisäksi on vähän hiivaleipäjauhoa.

Lyylin kahvila on toiminut puolentoista vuoden ajan nykyisissä tiloissaan Riihikallion Pellavamäentiellä. Samassa rakennuskokonaisuudessa on Yrjö ja Hanna -koti ja seurakunnan tiloja. Koulu, päiväkoti ja vanhainkoti ovat kaikki lähituntumassa. Asiakaskuntaa onkin ihan sananmukaisesti vauvasta vaariin.

– Talon väkeä käy, mutta paljon myös muita asiakkaita, Ira Kyllönen kertoo.

– Kun ikäihmiset tulevat asiakkaiksi, heidän silmissään näkyy sellainen ilo yhteisöön kuulumisesta, että se kyllä ilahduttaa.

Lyylin kahvilaan voi paitsi piipahtaa kahville, myös suunnistaa lounaalle. Tarjolla on keittolounas sekä salaattipöytä, josta voi itse koota oman salaattinsa.

– Voi tulla tänne syömään tai ostaa lounaan mukaan.

Salaatti- ja keittovaihtoehdot ovat suunnilleen yhtä suosittuja. Talon asukaista moni käy hakemassa lounaan ja syö sen omassa rauhassaan silloin kun se omiin aikatauluihin mukavimmin sopii.

– Olemme olleet Hyrylän torilla pitämässä torikahvilaa ja Hyrylän pop up -tapahtumissa. On kiva, kun ihmiset ovat oppineet niissä tuntemaan tuotteemme ja tulevat tänne hakemaan niitä, Ira Kyllönen iloitsee.

Puskaradio ja hyvä palaute ovatkin asioita, joista kahvilayrittäjät ovat mielissään.

– Asiakkaat ovat hyvin löytäneet meidät, Aluksi saimme tehdä töitä, että saatiin kerrottua, että tämä ei ole pelkästään talon väelle. Nyt meidät on löydetty hyvin.

Tuotteet tunnetaan kauempanakin.

– Vantaalta ja Mäntsälästä asti käy asiakkaita.

Kahvila on auki kuutena päivänä viikossa. Sunnuntaisin se on kiinni. Silloin voidaan järjestää erilaisia tilaisuuksia

– Meillä on pidetty taloyhtiöiden kokouksia, juhlittu synttäreitä, pidetty nimijuhlat ja järjestetty muistotilaisuuksia.

Loppuviikolla lähtee paljon tilauskakkuja asiakkaiden juhliin.

– Mansikka- ja vadelmakakut ovat kestosuosikkeja, mutta aina tulee uusiakin.

– Sesonkituotteet, vaikka munkit, ovat suosittuja.

Jonkin verran tehdään myös pitopalvelukeikkoja.

– Sen mukaan, mitä ehditään tekemään.

Kun kahvilayrittäjät ovat vapaalla, he käyvät toki asiakkaina kahviloissa. Millainen on hyvä kahvila?

– Itse leivotut tuotteet ovat tärkeä juttu, ja hyvä kahvi.

– Hyvä kahvila on siisti ja kodikas.

Lyylin kahvila

Pellavamäentie 5, riihikallio, Tuusula

Ma–ti 8–16

Ke 8–20

To–pe 8–16

La 10–15

Su suljettu.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat