Paikalliset

Sylitanssi oli vain pisara meressä, kun työnantaja sai Tammisesta tarpeekseen – lukio-opiskelijat keräävät adressia potkut saaneen opettajansa puolesta

Valmis taisteluun. Sami Tamminen on riitauttanut irtisanomisensa Järvenpään lukion lehtorin virasta.

Sauvo Jylhä

JÄRVENPÄÄ | Väitteet naisopiskelijoiden seksuaalisesta häirinnästä eivät olleet Järvenpään lukion yhteiskuntaopin lehtorin virasta irtisanotun tuusulalaisen Sami Tammisen potkujen pääasiallinen syy, vaikka ne nostettiin potkuperusteissa keskeisesti esille.

Lukion rehtorin Marja-Liisa Lehtiniemen mukaan irtisanomisen syinä olivat Tammisen epäasiallinen käytös ja poissaolot oppituntien aikana.

– Tämä liittyy oppilasturvallisuuteen. Jos oppilaat laitetaan tekemään ryhmätöitä, opettajan on oltava läsnä. Hän ei saa poistua taukotilaan tai juoksulenkille.

Taukotilassa käymisen Tamminen myöntää ja juoksulenkillä hän kertoo olleensa yhden kerran oppitunnin aikana.

Opiskelijat keräävät parhaillaan adressia Tammisen puolesta.

Siinä kuvataan häntä helposti lähestyttäväksi rennon ilmapiirin luojaksi ja kehutaan hänen tapaansa opettaa niin sanotulla opintopolku -menetelmällä.

– Näiden oppituntien aikana Tamminen on aina läsnä luokassa, tarpeen vaatiessa valmiina auttamaan opiskelijoitaan, adressin allekirjoittajat toteavat.

Adressissa ei oteta kantaa väitteisiin opiskelijoiden seksuaalisesta ahdistelusta.

Toisaalta sen teksti laadittiin ja nimien keruu siihen aloitettiin ennen kuin Tammisen potkuista oli virallista tietoa ja ennen kuin irtisanomisperusteet olivat tiedossa. Opiskelijoiden keskuudessa kiersi keväällä vain huhuja Tammisen pakkoloman syistä.

Ei voi olla omia oikeuksia.

Rehtori Lehtiniemi kehuu Tammisen taitoja opettajana, mutta ei hyväksy tämän poissaoloja oppitunneilta. Hän lähes tuohtuu kuvaillessaan tämän omimia erivapauksia.

– Tässä ei ole kysymys mistään pikkukulkemisista, vaan toistuvista poissaoloista. Ei voi olla niin, että jollakin on omat oikeudet kulkea.

– Opettajan kuuluu olla työpaikalla eikä taukotilassa. Hän ei voi mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei pysty olemaan vastuussa ryhmästään.

Lehtiniemen mukaan poissaolot selvitettiin kulunvalvontajärjestelmän avulla.

Kaksi totuutta sylitanssista.

Tammisen irtisanomisprosessin sysäsi liikkeelle Suomen Tietotoimiston (STT) helmikuun lopussa julkaisema juttu "uusmaalaisen lukion" opettajan häirinnästä oppilaita kohtaan. Siihen oli haastateltu 11 Järvenpään lukion entistä opiskelijaa.

– Jos en olisi lähtenyt selvittämää asiaa, olisin laiminlyönyt virkavelvollisuuteni, Lehtiniemi sanoo,

Työnantajan selvityksessä kevään aikana nousi esiin muun muassa Tammisen naisopiskelijalta vastaanottama sylitanssi abiristeilyllä 2017.

Tammisen esimiehet haastattelivat 16 henkilöä, joista Lehtiniemen mukaan suurin osa oli opiskelijoita.

– Saadun selvityksen mukaan /// Tamminen käyttäytyi viime vuoden abiristeilyllä epäasiallisesti opiskelijoita kohtaan häiritsemällä heitä seksuaalisesti sekä sanallisesti että fyysisesti, irtisanomiseen liittyneessä taustamuistiossa todetaan.

Sylitanssista on myös toinen totuus. Tilanteen nähneen entisen miesopiskelijan mukaan Tamminen ei tehnyt mitään häiritsevää siinä tilanteessa.

– Meillä oli risteilyllä "abibingo", johon kuului paljon erilaisia tyhmiä tehtäviä, jotka sai suorittaa täysin vapaaehtoisesti. Yksi niistä oli "anna Tammiselle sylitanssi" ja se oli täysin J:n (naisopiskelijan nimi) oma päätös antaa se tanssi.

– Silloin se oli hauska läppä meidän kaikkien mielestä, myös J:n, ja hän vielä elvisteli sillä jälkeenpäin, että oli ainoa, joka uskalsi antaa Tammiselle sylitanssin, ex-opiskelija kertoo.

Hän pitää mahdollisena, että juuri sylitanssin antanut naisopiskelija oli Tammiseen kohdistuneen Me Too -kampanjan yksi käynnistäjistä.

Sylitansseja on erilaisia.

Sylitanssin saivat muutkin abiristeilyllä olleet miesopettajat – vaikka he eivät olleetkaan palkintona abibingossa kuten Tamminen.

Rehtori Lehtiniemi on tietoinen sylitansseista. Hän antaa ymmärtää, että sylitanssien vastaanottamisessa on eroja.

– Sylitanssejakin on erilaisia, miten henkilö käyttäytyy siinä tilanteessa tai tanssilattialla. Kuvaus tapahtumista tuli opiskelijoiden kertomana.

Tammisen mukaan aivan tuulesta temmattu on väite, että hänellä olisi ollut naisopiskelija hytissään yön yli abiristeilyllä.

Humalavuosina häiriköin.

Me Too -kohun siivittämänä potkut saanut Tamminen kiistää työnantajan väitteet lukio-opiskelijoiden ja opettajakollegoiden seksuaalisesta ja muusta häirinnästä.

Hän ei kiistä käyttäytyneensä epäasiallisesti kollegoitaan kohtaan ennen vuotta 2014 eli juomavuosiensa aikana. Hän raitistui vuoden 2014 alussa.

– Vaikea ottaa kantaa, kun en muista enkä usein kehdannut edes lukea jälkeenpäin niitä lähettämiäni viestejä.

Sama koskee hänen mukaansa seksuaalista ahdistelua humalavuosina. Humala ei ole puolustus, mutta Tamminen ei muista.

– Seura oli silloin kuin lavaste teatterissa. Seurassa pystyi keskittymään oleelliseen eli juomiseen. En tunnista noilta vuosilta väitettä seksuaalisesta häirinnästä, mutta toinen puoli on, etten muista.

Vanhat varoitukset mukana työnantajan kokonaisarviossa.

Irtisanomiseen liittynyttä kokonaisarviota varten työnantaja nosti esiin neljä Tammisen saamaa varoitusta työtehtävien laiminlyönnistä, poissaoloista ja epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Kaksi niistä ajoittuu Tammisen juomavuosiin, kaksi on tuoreempaa perua vuodelta 2015. Yksikään niistä ei koske seksuaalista häirintää.

Tuoreista varoituksista toinen koskee tentin unohtamista, jonka Tamminen myöntää.

– Olin jo lähtenyt työpaikalta, kun sieltä soitettiin, että sulla on tentti. Menin takaisin ja kysyin opiskelijoita, sopiiko heille tentin siirtäminen. Kaikille sopi.

Toisen vuonna 2015 saamansa varoituksen perustelun Tamminen kiistää.

– Varoitus liittyi lukion työilmapiirikyselyn tiedotustilaisuuteen. Kyselyn tulokset olivat surkeat. Arvostelin voimakkaasti lukion johtamista. Tilaisuudessa piti saada puhua vapaasti, mutta sain varoituksen.

Lisäksi Tamminen on saanut kolme suullista huomautusta. Niiden syynä on epäasiallinen käyttäytyminen.

Tammisen mukaan hänen välinsä rehtori Lehtiniemeen ovat olleet tulehtuneet vuodesta 2011, kun tämä valittiin lukion rehtoriksi. Tamminen ei hakenut paikkaa, mutta vastusti avoimesti entuudestaan tuntemansa Lehtiniemen valintaa.

Lehtiniemi hämmästyy. Hän ei ole kokenut asetelmaa samoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Järvenpään lukion häirintäkohu – "Sami Tammisen pitäisi pidättäytyä Tuusulan luottamustoimista"21.5.2018 15.35
STT: Järvenpään lukion opettaja irtisanottiin seksuaalisen häirinnän vuoksi19.5.2018 19.48
Lihansyöjäbakteeri teki porvaristakin sosialistin – hengenvaarallisesta tulehduksesta selviytynyt Sami Tamminen kertoo, miksi11.1.2018 05.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat