Paikalliset

"Miksi ei voi olla sellainen kuin on?" – Seurakuntaopiston taidelinjalla koskettavasti kerrottu Kohtaa mut!

Jännitys on ohi ja ilmeet helpottuneet aamupäivän ensimmäisen esityksen jälkeen. Opettaja Katja Kaulasen ympärillä Miika Grönroos (takana), Jussi Raatikainen ja Laura Aho.

Anton Soinne

JÄRVENPÄÄ | Vaikuttava. Se oli ensimmäinen sana, mikä tuli mieleen Järvenpään Seurakuntaopiston Aino ja Oiva -taidelinjan Kohtaa mut! -esityksen jälkeen. Puoleen tuntiin mahtui paljon esiintyjien henkilökohtaisia ja kipeitä tuntoja, jotka koskettivat katsojia.

Katsomossa olikin tarvetta nenäliinapaketeille, vaikka myös huumori oli läsnä. Neljään esityskertaan oli kutsuttu Seurakuntaopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Itkeä tirautin itsekin heti alkumetreillä, kun sali pimeni, musiikki alkoi soida, kuukasvoiset naamiot kurkistivat esiripun takaa. Sitten Laura Aho yksin näyttämöllä, omakohtaiset sanat, joissa pohdittiin omaa riittävyyttä. Niiden päätteeksi Ahon herkkä yksinlaulu.

Koko vuoden mittainen projekti.

Kohtaamut! -esityksen taiteellisia ja lahjakkaita opiskelijoita yhdistää jokin erityistarve, esimerkiksi kehitysvammaisuus. Teos pohjautui opiskelijoiden omiin teksteihin ja sen ohjasi ja dramatisoi heidän opettajansa, näyttelijä ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Kaulanen.

– Tämä on ollut koko vuoden mittainen projekti. Syksyllä aloimme pohtia sitä, miten haluan tulla nähdyksi ja kohdatuksi. Olemme lukuvuoden aikana käyneet läpi tätä isoa teemaa "Toivon, että olemassaoloni tekee sinut onnelliseksi". Tammikuussa aloimme työstää tekstejä kasaan, kertoo Kaulanen.

Aino ja Oiva -taidelinjalla opiskellaan teatteria, tanssia ja liikeilmaisua, vuorovaikutustaitoja, musiikkia ja kuvataidetta. Opettajina toimivat kunkin alan ammattitaiteilijat.

Koulutus vahvistaa taiteellista ilmaisukykyä, itsetuntemusta, sekä yhteistyö- ja elämänhallintataitoja.

– Taidelinjalla voi opiskella vuoden tai useamman vuoden. Tälläkin hetkellä meillä on opiskelijoita, jotka jatkavat ensi syksynä viidettä vuotta, kertoo Kaulanen.

Monelle linjan opiskelijalle opistoon tulo on merkinnyt itsenäistymistä ja siihen liittyvää pohdiskelua.

Syksystä lähtien ryhmässä on luotu yhteishenkeä ja luottamusta toisiin.

Musiikki oli hyvin valittu ja esiintyjät selvästi nauttivat laulamisesta. Mieleen jäi muun muassa kampaamokäyntiin ja omaan ulkonäköön sovitettu räppi sekä tulkinta Tapio Rautavaaran Kulkuri ja Joutsen -sävelmästä. Lopun Juha Tapion Sinun vuorosi on loistaa -kappaleessa tunnelma oli jo hyvin vapautunut.

Esityksessä olivat mukana Laura Aho, Emma Tiikkainen, Sini Rekola, Jussi Raatikainen, Joonas Pakkala, Aatos Kuhlman, Miika Grönroos ja Jouko Kasanko.

Katja Kaulanen vastasi ohjauksesta, dramaturgiasta ja musiikkivalinnoista, valo- ja äänimiehenä toimi Janne Silvasti, pianistina Maija Launonen ja esiintyjien avustajana ja tsemppaajana Suvi Nevalainen.

Seuraava erityistarpeisille opiskelijoille suunnattu lukuvuosi alkaa elokuussa 2018 ja jatkuu toukokuun loppuun 2019. Linjalla on muutama paikka vielä vapaana. Tiedustelut: vastuuopettaja Katja Kaulanen puh. 040 482 7953 tai palvelupäällikkö Frans Winstén puh. 040 651 5532.

Taidelinja

Aino ja Oiva -taidelinja on Järvenpään seurakuntaopiston toimintaa.

Linja on suunnattu erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Taidelinjan sisältöä muokataan vuosittain, joten opintoja on ollut mahdollista jatkaa useampana lukuvuotena.

Koulutus vahvistaa taiteellista ilmaisukykyä, itsetuntemusta sekä yhteistyö- ja elämänhallintataitoja.

Yhdessä tekemistä ohjaa alan ammattilainen.

Opintoihin haetaan koulutuskokeilulla, joka on yksipäiväinen. Päivän aikana arvioidaan hakijan soveltuvuutta opintoihin ja samalla hakija pääsee tutustumaan toimintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Amisreformi lisää Seurakuntaopiston koulutusta: 7 uutta tutkintoa tulossa11.10.2017 17.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat