Viikko

Kuuluuko kesällä ruskettua? – Vastaa ja keskustele

ruskettuminen Aurinko kuuluu kesään, mutta ruskettuminen on asia erikseen.

Tuusulajärven rannassa auringosta nautittiin rock-musiikin soidessa.

Anton Soinne

Tuusulanjärven ranta on suosittu paikka nauttia auringosta. Rannallakävijät kokevat auringon ja lämmön yksimielisesti kesään kuuluviksi, mutta varsinainen auringon ottaminen ja siihen panostaminen ajallisesti herättää monenlaisia reaktioita.

Kaverukset Neea Siren ja Mari Lindgren ovat poikiensa kanssa nauttimassa auringosta sekä rantavedestä. Molemmat kokevat, että rannalla vietetty aika määräytyy suoraan lasten mukaan.

– Kyllähän sitä voisi makoilla tässä vaikka koko päivän, mutta lapsi pitää viedä kotiin päiväunille, Siren pohtii.

Rannalla on lukuisia äitejä lapsineen. Jääkö siis äideiltä ruskettuminen välistä lasten takia?

– Auringonottaminen jää vähemmälle lasten takia, mutta se ei haittaa. Ehkä se ruskettuminen oli tärkeämpää nuorempana. Nyt on muuta, Siren jatkaa.

Lindgren on samoilla linjoilla kaverinsa kanssa.

– Lapsen kanssa auringosta nautitaan lyhyissä erissä. Sekin vaihtelee, miten ruskettuminen kenellekin sopii. Ei ruskettuminen ole kaikille niin tärkeää, vaikka auringosta pitäisi.

Huolimatta siitä, ettei auringossa ehtisikään olla kauaa, UV-säteilyltä suojautuminen on muistettava. Haastatteluhetkellä toukokuun viimeisellä viikolla UV-indeksi on Ilmatieteenlaitoksen mukaan 4, eli UV-säteilyltä suojautumiselle on tarvetta. Lapsille laitettiinkin reilusti aurinkorasvaa ja rantakassista löytyy UV-säteilyltä suojaavia vaatteita.

Lapsen kanssa auringosta nauttimassa on myös Sanna Mansikka. Lapsi ei ole este auringonottamiselle, sillä hän nauttii auringosta mieluummin tasaisesti pienissä erissä kuin olemalla pitkään auringossa kerralla. Auringonottamisen syyksi mainittiin ulkonäkö.

– Ruskettunut iho näyttää ihmisillä kivalta. Ei siihen muuta syytä ole.

Lähestyttäessä Tuusulanjärven rannan reunaa alkaa rock-musiikki soida.

Lähestyttäessä Tuusulanjärven rannan reunaa alkaa rock-musiikki soida. Läheltä kaislikkoa löytyy eläkeläinen Pavel Schutschkoff, joka makoilee auringonottotuolilla seuranaan Maria Jääskelä. Musiikin lähteeksi paljastuu kaksikon stereot. Niiden vierestä löytyy kylmälaukku. Tunnelma on menevämpi kuin muualla päin rantaa.

– Älä sano ammattilaisiksi. Me ollaan täällä vain nauttimassa, Schutsckoff naurahtaa.

Kaksikko on yksimielinen siitä, että auringonottaminen ja ruskettuminen kuuluvat kesään. Jääskelän mukaan ruskettuminen tekee poikkeuksetta vitivalkoisesta ihosta kauniimman. Hyödyt eivät kuitenkaan jää vain ihon kaunistumiseen.

– Näin sitä D-hormonia kertyy talvea varten. Tai D-vitamiinistahan sitä puhutaan, mutta hormonihan se oikeasti on, Schutschkoff opastaa hymyssä suin.

Jääskelä ja Schutschkoff ovat ainoita rannalla, jotka ovat ottaneet auringonottotuolit mukaan. Auringonottaminen on Schutsckoffin mukaan yhtä mukavaa alustasta tai välineestä riippumatta, mutta tuolilla saa vaihtelua makoiluun ja lepoa selälle. Millä mallilla on kaksikon suojautuminen UV-säteilyltä? Sää on pilvetön ja Ilmatieteen laitos ennustaa päivän UV-indeksin huipuksi lukemaa 5.

– Aluksi piti laittaa aurinkorasvaa, mutta ei sitä ole enää tarvittu. Ei mun iho enää pala, kun se on ruskettunut, Schutsckoff kertoo.

Eläkeläisherran iho on siis Säteilyturvakeskuksen lausunnon mukaisesti tottunut UV-säteilyyn vähentäen palamisen riskiä. Jääskelä ja Schutsckoff kannustavatkin kaikkia nauttimaan auringosta, sillä hiljalleen iho tottuu ja heidän mukaansa sekä aurinko että ruskettuminen kuuluvat ehdottomasti kesään.

Kukaan haastateltavista ei ole polttanut ihoaan kyseisen rantareissun aikana, vaikka koko päivän on ollut tarvetta suojata ihoa UV-säteilyltä. Tuusulanjärven rannan auringonottajat osaavat siis suojata itseään riittävästi. Rannallakäyntiin kuluva aika tai ruskettumistavoite ei vaikuttanut siihen, kuinka tarpeelliseksi suojautuminen koettiin.

Uimisen jälkeiseen suojautumiseen ei saatu kommentteja, sillä ihmiset olivat tulleet rannalle ainoastaan nauttimaan auringosta. Ranta koettiin rauhalliseksi paikaksi ottaa aurinkoa. Myös Rantapuistoa pidettiin hyvänä paikkana nauttia auringosta, mutta haastatteluhetkellä puiston läheinen työmaa koettiin häiriötekijänä.

Rantapuiston läheiset auringonottomahdollisuudet kasvavat, kun Peab Infra Oyn urakoima pohjoinen Rantapuisto valmistuu elokuun lopulla. Sen myötä tuleville uusille auringonottopaikoille on tulevina kesinä varmasti kysyntää. Uuden puistoalueen aluesuunnitelmakartta on löydettävissä Järvenpään kaupungin kotisivuilta.

Palamiselta kannattaa suojautua

Reijo Visuri Säteilyturvakeskuksesta muistuttaa, että 20 minuutin altistuminen auringon UV-säteilylle riittää ihon palamiseen.

Mikään suojavoide ei tarjoa täyttä ehkäisyä ihon palamiseen.

Lisäksi suojavoidetta pitäisi aina lisätä uimisen jälkeen, koska suojakerros huuhtoutuu pois.

Suojautumisen tarvetta mitataan UV-indeksillä. Jos indeksi on 3 tai suurempi, tarvetta suojautumiselle on.

Turvallisin tapa ruskettua on nauttia auringosta useissa erissä. Säännöllinen UV-säteily totuttaa ihoa vähentäen palamisriskiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat