Paikalliset

Jare & VilleGalle ei kelvannut Wikipediaan

KESKI-UUSIMAA | Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä noin 275 900 artikkelia. Vapaaseen tietosanakirjaan kuka tahansa voi lisätä artikkelin tai muokata sieltä jo löytyvää tekstiä, mutta mikä tahansa aihe ei ylitä Wikipediankaan uutiskynnystä. Tietosanakirjan takana häärii valpas joukko vapaaehtoisia wikipedistejä, joka tarkkailee ja arvioi Wikipedian sisältöä kriittiselläkin silmällä. Vähäpätöisimmät artikkelit joutuvat poistoäänestykseen, jossa aktiiviset käyttäjät päättävät, onko aihe tarpeeksi merkittävä Wikipediaan.

Poistoäänestykseen ovat päätyneet muun muassa Johanna Tukiainen, jonka yhden aikuisviihde-elokuvan pituinen ura ei vielä vuonna 2008 vakuuttanut wikipedistejä ja Tuksusta kertonut artikkeli poistettiin. Viime jouluna poistoäänestyksen hävisi myös rap-duo Jare & VilleGalle, joka tuomittiin tusina-duona, jonka merkittävin saavutus on vaivainen YouTube-video. Puoli vuotta myöhemmin duo on pysytellyt Suomen virallisella albumilistalla 15 viikkoa ja myynyt kultaa. Sekä Tukiaisen että Jare & VilleGallen artikkelit on palautettu tai luotu uudelleen.

Wikipedian artikkelien takana avautuu kokonainen maailma, jossa palauttajat, vandalistit, deletionistit ja inklusionistit kamppailevat tiedosta. Viime kädessä tilanteen ratkaisee välityslautakunta.

Lue lisää sunnuntain Keski-Uusimaasta.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat