Viikko

Toimittajalta: Pari ilmaista vinkkiä mökkivieraalle

Ystävä vaahtosi mökin yllätysvieraista. Niistä, jotka saapuvat ilmoittamatta tyhjin käsin ja heittäytyvät taloksi. Tyhjin käsin on vahvasti liioiteltu, onhan tuomisina usein kahvipaketti, saunasaippua tai astiapyyhe. Niillä vaan ei vieraita ruokita. Ja ilmoittamista toki sekin on, jos soitetaan matkalta.

Tiedän tunteen. Meidän mökiltämme on matkaa lähimpään kauppaan 25 kilometriä. Lähempääkin löytyy kyläkauppa, mutta sen antimissa luotan pelkästään maitoon ja jäätelöön. Hyllyt eivät varsinaisesti hytky tarjonnasta. Kauppias hytkyy, vanha mies jo.

Tykkään vieraista ja elämästä ympärilläni. Mutta tykkään myös tarjota vierailleni kunnollista ruokaa. Eikä sitä tyhjästä nyhjäistä. Eli, kesävieraille tiedoksi: ilmoita ajoissa, että olet tulossa. Se riittää. Mitään ei tarvitse tuoda, ei edes "tuliaisia", niitä on jo kaappi täynnä. Tai no ota omat lakanat ja pyyhe mukaan, se helpottaa huomattavasti jälkipyykkiä.

Sellaisenkin vinkin annan, että ole vähän kiinnostunut mökkipuuhista. Siten yhteiselomme sujuu jouhevammin.

Tiedän, rantatuolissa on mukava makoilla ja nauttia grillin antimista. Mutta eivät ne ruoat itsestään lautaselle tule. Tiskaamiseenkin saat osallistua. Eikä veden kantaminen saunaan ole kiellettyä. Yhdessä tehden kesäpuuhastelut ovat mukavia.

Mekin olemme mökillä rentoutumassa, emme pitämässä viiden tähden bed&breakfastia. Siksi olen itse ottanut linjan, etten tuppaudu kenenkään kesäparatiisiin kutsumatta. En vaikka olisin ohikulkumatkalla ja tarvitsisin yösijan vain yhdeksi yöksi.

Mistä tulikin mieleeni, että kerran eräs ohikulkija viipyi meillä vähän pidempään. Otsasuoni pullottaa vieläkin ajatellessani tuota sohvallamme viisi päivää lojunutta matkalaista. Palvelu pelasi ja hän viihtyi.

Satu Jalo

Kirjoittaja on Viikkouutisten tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat