Viikko

"Kuohuviinilasi ei ole maitolasi" – Kippistäessä ota lasin jalasta kiinni, muistuttaa tapakouluttaja

Juomia valitessa yleisin virhe tehdään alkoholittoman juoman valinnassa.

Alkon palvelupäällikkö Jaana Turtan mielestä juhlien sankari on shampanjansa ansainnut. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi Turta suosittelee kotimaisia vaihtoehtoja, joista löytyy myös makua.

Katariina Taleva

Kevät ja kesä ovat vilkasta perhe- ja sukujuhlaa aikaa monelle. Jos oman perheen juhlia ei ole tulossa, niin monilla on kuitenkin kutsu yksiin jos useampiinkin juhliin. Monen juhliin liittyy olennaisesti myös alkoholi, mutta sitä täytyy muistaa nauttia kohtuudella, eikä humaltumistarkoituksessa.

Tapa- ja etikettiasiantuntija Mirva Saukkola myös muistuttaa, että nykyään on syytä muistaa varata vieraille myös alkoholiton versio, niin tervetuliaisjuomasta kuin ruokajuomastakin.

Alkoholitonta juomaa valitessa usein keskitytään Saukkolan mukaan liikaa siihen, miltä se näyttää, ja makua pidetään toisarvoisena seikkana.

– Halutaan, että se näyttää samalta kuin alkoholillinen versio. Tällöin unohdetaan se tärkeä seikka, että juoman täytyy myös maistua hyvältä, Saukkola sanoo.

Jos vieras päätyy valitsemaan alkoholittoman juoman, ei hänen tarvitse perustella valintaansa kenellekään. Saukkola ihmettelee suomalaisten ajatusmaailmaa siitä, että alkoholitonta juhlintaa pitäisi selitellä.

– Oli syy sitten raskaus, detox-kuuri tai kuskina toimiminen, ei sitä tarvitse juhlaväelle erikseen kertoa tai selitellä.

Malja isäntäväen kanssa on kuitenkin kohteliasta kohottaa, vaikka alkoholitonkaan versio ei olisi mieleen. Aivan hätätapauksessa voi pyytää vesilasin, vaikka vedellä skoolaaminen ei olekaan vanhan perinteen mukaista.

– Tämä pätee tilanteissa, jossa vieras ei halua alkoholillista versiota ja on allerginen esimerkiksi alkoholittomana vaihtoehtona tarjoilulle omenamehulle, Saukkola sanoo.

Jos juhlissa tarjotaan erikseen vielä alkoholillista ruokajuomaa, kannattaa vieraan muistaa pitää kohtuus kaikessa. Saukkola muistuttaa, että usein perhejuhlissa ruokajuoma on hyvä pitää nimenomaan ruokajuomana, eikä esimerkiksi viiniä pidä juoda humaltumistarkoituksessa.

Kuohuviinin kylkeen juhlajuomaksi hyvin usein nykyään valitaan kauniin vaaleanpunainen roséviini, joka sopii erinomaisesti kevään hempeisiin väreihin.

Alkoholittomien juomien suosion kasvu näkyy myös juhlissakin, ja nyt tehdään erityisesti alkoholittomia cocktaileja, mehu cocktaileja eli mocktaileja.

Kippis!

Maljan nostamisessa on syytä noudattaa muutamaa nyrkkisääntöä:

Ota kiinni lasin jalasta, älä lasiosuudesta. Kuohuviinilasi ei ole maitolasi.

Huulipunaa käyttävien kannattaa valita huulipuna, joka ei tahraa lasia tarpeettomasti.

Katso päivänsankaria silmiin ja keskity itse kippistämiseen.

Muista myös onnitella samalla kuin lasit koskevat.

Jos skoolaus tapahtuu isossa pöydässä, ei kaikkien laseja tarvitse koskettaa, riittää kun kohottaa lasin ilmaan.

Monesti kuitenkin esimerkiksi perhetapahtumista skoolaamista pidetään hauskana, ja se halutaan tehdä kunnolla.

Mirva Saukkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat