Vaalikoneemme on nyt avattu!

Viikko

Toimittajalta: Ilmaista musiikkia, tosin ilman aivosoluja

Kaverin kyytiin hypätessäni voin lähes aina olettaa, että matkan musiikkipläjäys tulee radiosta. Suomalaiset ovat loppujen lopuksi laiskaa kansaa, jotka eivät suuremmin välitä siitä mitä kuuntelevat, kunhan jokin melodia satunnaisesti korvanlehteen törmää. Itse en tätä valtavirran lähes olematonta musiikkitottumusta käsitä, joten vika on mitä luultavammin minussa.

Olen suhteellisen nirso parille genrelle omistautunut friikki. Jos pelkääjän paikalla istuvalle on ongelma kuunnella englanninkielistä hi-hat-voittoista rytmitettyä puhumista, josta valtaosa suomalaisista ei tutusta kielestä huolimatta saa selvää kahta sanaa enempää, saa hän luvan astua ystävällisesti autosta ulos ennen kuin mitään kauheaa ehtii tapahtua.

Ajatusmaailmastani huolimatta monet varmasti samaistuvat mielipiteeseeni siitä, miten nykymusiikki kuulostaa nykyään samalta genrestä riippumatta ja että maan dominoivat radiokanavat kierrättävät päivästä toiseen samoja, loppuunkulutettuja hittibiisejä.

Antiikin filosofi Herakleitos sanoi jo pari hassua tuhatta vuotta sitten, että ainoa muuttumaton asia maailmassa on muutos. Oli jo aikakin että tämä lause todistettiin epäloogiseksi, kiitos nykymusiikin. Jopa eri radioasemilla soi samat sävelet, Despacitoa soitetaan kaikkialla luultavasti vieläkin. Juuri monipuolisuuden puuttuminen on radion kompastuskivi.

Nykypäivänä artistille riittää radiohitin saavuttamiseksi vain ja ainoastaan kuuluisuus – syystä tai toisesta. Varsinkin rap-musiikissa itse taidosta vähät välitetään. Tarvitaan hyvä biitti, muutama lause huumeiden käytöstä ja pieni silaus negatiivista julkisuutta. Yleensä artisti ei kerro sanoituksissaan edes omasta kokemuksestaan, sillä pelkästään huumeista puhuminen tuo kappaleelle lähes aina enemmän näkyvyyttä. Antaen samalla erinomaista esimerkkiä nuorille.

Nalle Nieminen

Kirjoittaja on Viikkouutisten kesätoimittaja.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat