Vaalikoneemme on nyt avattu!

Viikko

Mikrosiru voisi auttaa monta karkulaista kotiin – Joko sinun lemmikkisi on sirutettu?

Lemmikit Facebookista voi löytää kuvan karkulaisesta.

Eija Liimatainen ulkoiluttaa hoitokoira Akua Keravan Saviolla. - Jos minulta katoaisi koira, aloittaisin etsinnän lähialueilta ja Facebookin Karkulaiset -ryhmästä, hän sanoo.

Sanna Sarenius

Toisinaan käy niin, että lemmikki, usein kissa tai koira, pääsee livahtamaan karkuteille. Riihimäellä sijaitsevaan Löytöeläinkeskus ja lemmikkihotelli Onnentassuun tuodaan löytöeläimiä sopimuskunnista, jotka ovat Riihimäki, Loppi, Hausjärvi, Hyvinkää, Mäntsälä, Pukkila, Pornainen, Askola, Kerava, Järvenpää, Nurmijärvi ja Tuusula.

– Eläimet ovat yleensä kissoja ja koiria. Kesäisin tulee yhtä paljon kumpiakin. Yli puolet kissoista haetaan omaan kotiin. Koirista vain kahdesta kolmeen vuodessa jää meille, johtaja Riitta Lehtonen Onnentassusta kertoo.

Onnentassuun jäävät terveeksi todetut eläimet sijoitetaan uusin koteihin.

Kun eläin katoaa, Lehtonen suosittelee aloittamaan etsinnät kodin lähialueilta huhuilemalla sitä.

– Kun eläimelle tulee parin kolmen päivän sisällä nälkä, niin se tunnistaa oman ihmisen äänen ja tulee luokse. Jos ei tule, yhdistyksiltä voi lainata loukun. Laittamalla sinne ruokaa, eläimen voi saada pyydystettyä.

Myös Facebookista voi löytää kuvan kadottamastaan eläimestä ja karkulainen saattaa sitä kautta päätyä takaisin kotiin.

Lehtosella olisi ratkaisu, jonka avulla lähes kaikki karkuteille lähteneet eläimet voisivat löytyä.

– Jos kaikille lemmikeille asennettaisiin mikrosiru, joka rekisteröitäisiin, niin kaikki eläimet löytyisivät, jolleivät jäisi auton alle.

Aina lemmikkiä ei laajoistakaan etsinnöistä huolimatta löydetä.

Moni keskiuusmaalainen muistaa Keravalta huhtikuussa karanneen shetlanninlammaskoiran, jota etsittiin mittavan operaation voimin. Kajsa Lampén keskeytti Balin-matkansa ja osti kalliit lentoliput takaisin Suomeen, kun hänen yhdeksänvuotias shetlanninlammaskoiransa pääsi karkaamaan hoitopaikastaan. Katoamisilmoituksia kiinnitettiin ympäri Uuttamaata laajasti. Facebookiin perustettu “Auta shelttikarkulainen kotiin” -sivusto tavoitti yli 150 000 henkilöä. Alkuun Lampén sai päivittäin ilmoituksia tuntomerkkeihin sopivista näköhavainnoista.

– Tuen määrä on ollut ihan uskomaton. En yksin pystyisi tässä mittakaavassa etsimään, Lampén kertoi silloin.

Nyt karkulaisen etsinnät on päätetty lopettaa.

– Sitä ei valitettavasti ole löytynyt. Emme voi etsiä enää aktiivisesti, koska uusia havaintoja ei ole tullut enää toukouun puolivälin jälkeen.

Jos havaintoja alkaisi taas tulla, etsinnät käynnistettäisiin uudelleen.

– Toivoisin, että ihmiset vilkuilisivat piharakennuksiinsa ja terassiensa alle. Koiran löytäminen kuolleenakin olisi iso helpotus, Lampén kertoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat