Viikko

Toimittajalta: Oppimista saa jatkaa koko ikänsä

Koululaiset palaavat kohta koulutyönsä ääreen, joten nyt on sopiva hetki muistella kouluaikoja. Olen muistellut ennenkin, mutta muistelen lisää. Niin me tässä iässä teemme.

Muistellaan vaikka liikuntatunteja, vaikka niistä ei monta asiaa mieleen jäänytkään. Siis oppimismielessä ei jäänyt, muuten kylläkin. Mieleen jäi alaluokilta tamburiinin paukutus, jonka tahdissa juoksimme rinkiä opettajan ympärillä. Tyttöjen maikka kuulemma oli minihameessa ja korkkareissa, poikien ope sentään verkkareissa. Me rääpäleet juoksimme kalsareissa, jos jumppavaatteet eivät olleet mukana.

Sokerina pohjalla liikuntatuntimuistoista yksi sana: kyynärturmariipunta. En voi mitään sille, että se kuulosti silloin ja kuulostaa edelleen keskiaikaiselta teloitusmenetelmältä.

Kässä ja kuvis menivät lähes muistoja jättämättä, musiikista muistan laulukokeet. En tiedä kuka esi-isistäni on ollut varis, mutta lauluäänestäni päätellen olen raakkujien sukua. Nykyään nautin musiikista kuuntelemalla sujuvasti.

Minulla oli siis syyni keskittyä lukuaineisiin. Niiden tunneilla olikin kivaa.

Parhaiden opettajien tunneilla sai ahmia uutta. Heillä oli muutakin arvokasta annettavaa. He opettivat ajattelua. Uskontoa opetti pappi, joka vähät välitti oppiainerajoista; tarjolla oli yleissivistystä ja uskontojen yhteyksiä kulttuureihin. Lukion historian tunneilla pohdittiin kokonaisuuksia ja kehityskulkuja. Kielten opettajilta opin huolellisen ja vivahteikkaan ilmaisun arvon.

Arvokkaimmat opit sain niiltä opettajilta, jotka auttoivat kehittämään tiedon etsimisen taitoja. Niitä taitoja tarvitsen päivittäin.

Onneksi oppimista ei tarvitse lopettaa, kun tulee isoksi.

JAN PIPPINGSKÖLD

Kirjoittaja on Viikkouutisten tuottaja,

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat