Viikko

Auringonkukkapelto ilahduttaa silmää Lahelassa – Onko sinun asuinalueellasi parannettu viihtyvyyttä talkoilla?

TALKOOT Lahelanniityn väki sai joutomaan kukkimaan. Ensi kesäksi toivotaan isompaa viljelmää.

Minnami ja Mikko Lamminpää iloitsevat siitä, että talkoilla kylvetyt ja hoidetut auringonkukat kukoistavat nyt komeasti Lahelanniotyssä.

Jan Pippingsköld

Lahelanniityssä, pelikentän vierellä, kukkivat auringonkukat. Korkeimmat varret kurkottavat kahden metrin korkeuteen, ja kukat hohtavat kirkkaan auringonkeltaisina.

Viime vuonna ei Lahelantien varressa kukkapeltoa ollut, vaan sen paikalla oli joutomaata, jossa rehottivat muun muassa pujot. Aarin pala joutomaasta muokattiin viime syksynä, ja toukokuussa siihen kylvettiin auringonkukat.

– Paikallinen maanviljelijä kävi traktorillaan kääntämässä maata, joka on tiivistä savimaata. Lapiolla se olisi ollut ihan mahdoton urakka.

– Talkoot pidettiin toukokuussa. Meitä oli kymmenkunta ihmistä kylvämässä siemeniä, idean äiti Minnami Lamminpää kertoo.

Lahelalaisten talkoointo ei loppunut kylvöön. Kun keväällä alkoivat kuivat säät, kukkapeltoa kasteltiin vedellä, joka kannettiin läheisestä purosta.

– Päiväkodin väki ja lähistön asukkaat kastelivat auringonkukkia, Minnami ja Mikko Lamminpää kertovat

– Kunta maksoi siemenet ja kastelukannun. Kunta myös omistaa maan.

Lahelanniityn auringonkukat ovat osoittautuneet sitkeiksi. Niitä eivät ole nujertaneet fasaanit, myyrät, lehtokotilot eikä kuivuus.

– Auringonkukka on hyvä maanmuokkauskasvi; sen juuristo kuohkeuttaa maata.

Auringonkukkia on pienellä alalla, mutta nyt kun on nähty niiden menestyvän etelätuusulalaisessa savimaassa, Lahelanniittyyn toivotaan lisääkin silmäniloa.

– Olisi hienoa, kun auringonkukat kukoistaisivat koko kentän päädyn leveydeltä, Mikko ja Minnami Lamminpää miettivät. Talkoovoimaa projektin toteuttamiseen löytyisi, kunhan saadaan traktori avuksi maan muokkaamiseen.

– Maisemapelto ilahduttaisi asukkaita sekä Lahelantien kulkijoita ja sopisi hyvin tänne, onhan alueen nimikin Lahelanniitty..

Kukkapelto ei ole aktiivisten asukkaiden ainoa yhteinen ponnistus viihtyvyyden hyväksi. Päiväkodin läheisyyteen on istutettu taimia, ja roskia kerätään kun kulmilla liikutaan.

Onko sinun asuinalueellasi kohennettu viihtyvyyttä yhdessä tai tehty talkoilla jotakin muuta yhteiseksi hyväksi? Vai ovatko talkoot vasta tulossa? anna juttuvinkki sähköpostilla [email protected] tai Viikkouutisten Facebook-sivulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat