Viikko

Luo oma taiteiden yösi Tuusulassa

TAPAHTUMA Tuusulan taiteiden yö viettää 25-vuotisjuhlavuottaan.

Tuusulan Taiteiden Yö levittäytyy taas laajalle alueelle. Konserttitarjontaa on myös Hyrylän torilla kuten viime vuonnakin. Arkistokuva.

Oskari Lehto

Tuusulan Taiteiden Yö on jälleen monipuolinen ja laaja tapahtumien kokonaisuus. Sen tarjonnasta voi itse luoda oman taiteiden yönsä valitsemalla itseään kiinnostavia poimintoja. Valinnanvaraa on: käsiohjelman kartassa on 27 numeroitua pistettä. Monet hyödyntävät tarjontaa suunnitelmallisesti.

– Monella kävijällä on käsiohjelmaan merkittynä, mitä kaikkea halutaan nähdä ja missä järjestyksessä kiertää, tapahtuman tuottaja Tiina Häkkinen-Kohvakka on huomannut. Toisaalta tapahtumaan voi lähteä nauttimaan myös ilman aikataulutusta, katsomaan mitä vastaan tulee.

Omaa taiteiden yötä voi luoda myös esiintymällä itse: Gustavelundin edustalla on avoimen mikrofonin avoin näyttämö, joka toimii ilman ikärajaa, ilman taiderajoituksia tai genrerajauksia kello 18.30–21. Kymmenen minuutin esiintymisvuoron voi varata paikan päällä.

Taiteiden yön teemaksi on tänä vuonna valittu Eläviä kuvia. Teeman alle mahtuvat elokuvat, mutta kuvat voivat elää muutenkin. Elokuvataiteesta kiinnostuneille on tarjolla leffailta Gustavelundin Tuusulanjärvi-salissa. Salissa pyörivät lyhytelokuvat lähes tauotta.

– Lyhytelokuvia, ei valtavirtaelokuvaa, ja sattumalta kaikki ovat mustavalkoisia, Tiina Häkkinen-Kohvakka kertoo. Elokuvaan pääsee kurkistamaan myös ohjaajien silmin: ohjaaja Ville Suhonen on yleisön haastateltavana. Samoin Hypersensitiven ohjaaja Maria Ruotsala on illassa mukana, kertoo making of -tarinoita ja keskustelee yleisön kanssa.

Vaikka tapahtuman nimi on Tuusulan Taiteiden Yö, kunnanraja pyyhitään hetkeksi pois, ja kolme tapahtumapistettä on Järvenpään puolella. Kaiken kaikkiaan tapahtumat levittäytyvät yhdeksän kilometrin matkalle Prijuutista Hyrylän keskustan kautta Rantatielle ja Vellikelloon asti. Alueella liikkumista helpottaa maksuton hop on, hop off -bussikuljetus Hyrylän ja Järvenpään välillä. Järvenpään aseman ja Hyrylän bussiaseman väliä ajetaan kello 18–22.

Näppärä kulkupeli taiteiden yön tapahtumapisteiden välillä on polkupyörä.

– Valot kuntoon, muistuttaa tuottaja.

Viime vuonna kävijämääräksi arvioitiin ainakin 6000, ehkä jopa 9000 ihmistä. Tarkkaa lukua on maksuttomasta tapahtumasta vaikea laskea.

– Ollaan upeassa ympäristössä, joka näkyy myös ohjelmassa. Gustavelundissa perehdytään perinnerakentamisen ja arkkitehtuuriin. Arkkitehti Pekka Saatsi kertoo perinnerakentamisesta ja museoamanuenssi Jaana Koskenranta kertoo Tuusulanjärven taiteilijayhteisöstä. Esitelmien jälkeen on paneelikeskustelu ja tilaisuus yleisökysymyksille.

Tuusulan Taiteiden Yö on 25-vuotias.

– Se alkoi pienestä tapahtumasta, joka vähitellen kasvoi oikeaksi taiteiden yöksi. Tapahtuman taustalla on yhdistys.

Taiteiden yö juhlii työn eli taiteen merkeissä, ja ohjelmassa on myös juhlakonsertti Onnelassa. Juhlakonsertissa esiintyy Tuusulan Mieslaulajat.

Tuusulan Taiteiden Yö

10.8.2018

Ohjelma ja lisätiedot https://www.taiteidenyo.fi

Tapahtumaan on vapaa pääsy, joissakin erillisissä esityksissöä peritään maksu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat