Paikalliset

Tuusulan ensimmäinen hääyö-tapahtuma järjestetään lauantaina – pienimuotoiset, mutta silti juhlavat kirkkohäät halusi viisi paria

Pastori Satu Mäkinen sanoo, että hääyö liittyy osaltaan kirkon profiilin nostoon. – Kirkkohäät voivat olla myös pienimuotoiset, mutta silti juhlavat.

Anton Soinne

Päivämäärä 18.8.18 sopivasti lauantai ja mainio päivämäärä kaiverrettavaksi vihkisormuksiin. Se ei kuitenkaan näy erityisenä vihkipäivänä Järvenpään tai Keravan seurakunnissa.

Tuusulassa tilanne on toinen, sillä seurakunta päätti järjestää ensimmäisen hääyö-tapahtuman juuri kyseisenä päivänä.

– Hääyö-tapahtuman järjestäminen on ollut mielessä jo pitkään, kertoo pastori Satu Mäkinen Tuusulan seurakunnasta, joka on yksi tilaisuuteen osallistuvista neljästä pastorista.

Mäkinen vihkii kaksi paria. Kaikkiaan Tuusulan kirkossa vihitään hääyöiltana viisi paria.

– Kuudeskin olisi halunnut mukaan, mutta esteiden tutkinta ei valmistunut ajoissa.

Avioliiton esteiden tutkinnalle on varattava seitsemän arkipäivää. Esteettömyystodistuksen lisäksi vihittävän parin tulee tuoda kirkkoon henkilöllisyystodistukset ja sormukset. Kaikki muu hoituu seurakunnan puolesta, myös todistajat, joina toimivat tarvittaessa esimerkiksi vahtimestari ja kanttori.

Juuri vihkimisen vaivattomuus juhlavasti kirkossa, mutta matalalla profiililla on Mäkisen mukaan syy, joka tapahtumaan osallistuvia kiehtoo.

Vihkiminen kestää kunkin parin kohdalla 20 minuuttia ja se etenee normaalin vihkikaavan mukaan alku- ja loppumarsseineen.

– Virttä ei ehkä ehditä veisata kesken toimituksen, sillä 20 minuuttia on aika lyhyt aika. Toimituksen jälkeen seurakunta tarjoaa lasilliset kuohuvaa sään mukana joko telttakatoksessa tai kirkkotuvassa.

Vihkimiset tapahtuvat puolen tunnin välein kello 19 alkaen. Mukaan olisi sopinut enemmänkin pareja, sillä aikaa olisi ollut puoleen yöhön.

Kirkkovihkimisten määrä Tuusulan seurakunnassa on pysynyt Mäkisen mukaan viime vuosien aikana suunnilleen samana.

– Vuosittain vihitään noin 70–80 paria. Tänä vuonna määrä voi vielä nousta hieman, hän arvioi.

Hääyö-tapahtumaan osallistuvien parien pitää olla rippikoulun käyneitä, mutta kotiseurakunnan ei tarvitse olla Tuusulassa. Lisäksi vähintään toisen pitää olla luterilaisen seurakunnan jäsen.

Naapuriseurakunnissa hääyö-tapahtumaa ei ole järjestetty kertaakaan.

– Järvenpäässä kuunnellaan nyt palautetta Tuusulan hääyöstä ja pohditaan jatkossa mahdollisesti yhteistyötä, vs. tiedottaja Jari V. Niemi seurakunnasta kertoo.

Tuusulan seurakunta haluaa tehdä myös kastetoimituksen helpoksi järjestämällä kastepäivän syyskuun lopulla. Tilaisuudessa voi saada kasteen alle rippikouluikäiselle lapselleen.

– On perheitä, joiden lapsia ei ole syystä tai toisesta kastettu. Ehkä vain ei ole jaksettu järjestää ristiäisiä. Kastepäivässä kaikki on valmiina. Seurakunta tarjoaa tilan ja kakkukahvit koko porukalle.

Kastepäivää vietetään Tuusulan seurakuntakeskuksessa lauantaina 29.9. ja siihen pitää ilmoittautua 18.9. mennessä.

 

Juttua muokattu 20.8. klo 8.33, korjattu vs. tiedottaja Jari V. Niemen seurakunnaksi Järvenpää (ei Kerava).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirkolliset kesähäät säilyvät Suomessa – luterilainen kirkko ei luovu vihkioikeudestaan17.5.2018 18.19
Kirkko ei ole valmis vihkimään homopareja – ”Keskusteluyhteys pitää säilyttää”11.5.2018 15.48
Taitoluistelija Kiira Korpi naimisiin James Bond -elokuvan kartanossa1.5.2018 13.57

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat