Viikko

Tilaa harrastehuoneelle löytyy useimmiten 50–60-luvuilla rakennetuista omakotitaloista – uusiin taloihin niitä rakennetaan yhä vähemmän

– Harrastehuoneelle löytyy usein tilaa kellarista, myyntijohtaja Hannu Niemelä kertoo.

Eeva Karvinen

Oma ompeluhuone, johon saa rauhassa levittää kaikki tarvikkeet. Man cave, johon vaimolla ei ole asiaa. Näistä haaveilee moni keski-ikäinen, kun lapset ovat muuttamaisillaan kotoa. Mikäpä sen parempi kuin oma soppi, jossa voi rauhassa toteuttaa itseään.

Omakotitalon myyntitilanteessa harrastehuone ei automaattisesti ole valtti, varsinkaan jos se ei ole muunneltavissa.

– Harrastetiloja kysellään minultakin usein, mutta loppujen lopuksi todellinen ostajakunta on aika suppea. Miehet tuntuvat kysyvän minulta usein tiloja auto- tai moottoripyöräharrastuksiin, mutta se voi johtua pelkästään siitä, että olen mies, kertoo Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Hannu Niemelä Järvenpäästä.

Vaikka harrastetilan muunneltavuus on hyvä asia, juuri autoharrastetiloja on vaikea muuttaa ja ne pysyvät yleensä samassa käytössä talon uudellakin omistajalla.

Myyntitilanteessa voi olla haastavaa löytää samanhenkinen ostaja.

Niemelä on liki 20-vuotisen kiinteistönvälittäjäuransa aikana nähnyt esimerkiksi upeita miesluolia, joihin on laitettu huolella rahaa. Viimeisen päälle eristettyjä musiikkihuoneita tai monipuolisia kuntosaleja. Omakotitalot, joissa ne ovat sijainneet, ovat olleet isoja.

– Näissä kohteissa haastavaa on löytää samanhenkinen ostaja, joka tykkää samanlaisista harrastetiloista ja arvostaa niitä niin paljon, että on valmis maksamaan niistä. Joskus käy niin, ettei kohteesta välttämättä saada myytäessä sen todellista arvoa.

Niemelän mukaan on melko harvinaista, että harrastetiloihin panostetaan kunnolla ja isolla rahalla.

Tyypillisimmillään harrastehuone rakennetaan vanhaan taloon sellaiseen huoneeseen, jossa tilan alkuperäinen käyttötarkoitus muuttuu.

– Esimerkiksi lämmönjakohuone on voinut jäädä tarpeettomaksi talon lämmitysjärjestelmän vaihtamisen vuoksi ja se otetaan uuteen käyttöön.

Niemelän mukaan parhaiten tilaa harrastehuoneelle on yleensä 1950–60-lukujen omakotitaloissa, joissa on yleensä kellarikerros.

Myös omakotitalojen yhteydessä oleviin autotalleihin rakennetaan usein paitsi makuuhuoneita, myös harrastetiloja.

Järvenpääläinen kiinteistönvälittäjä Tuija Jantunen Kiinteistönvälitys Tuija Jantunen Oy:stä uskoo, että tulevaisuudessa harrastehuone on uusissa omakotitaloissa yhä harvinaisempi.

– Rakentaminen on kallista, joten talon neliöihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Myös asumiskustannukset ovat kallistuneet, joten niidenkään vuoksi ylimääräisiä neliöitä ei juuri rakenneta.

Nykyäänkin harrastehuone löytyy yleensä vain isoista omakotitaloista.

– Ei niitä pienissä omakotitaloissa juuri ole. Harrastehuone tehdään, kun on ylimääräistä tilaa.

Jantusen mukaan harrastehuone ei ole varsinainen myyntivaltti, koska luonnollisesti omakotiasujien tarpeet poikkeavat toisistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pahvi-Sauli päätyy synnyinsijoilleen Saloon – tuulet ja tuiskut läpikäynyt vaalimainos saa uuden kodin Eero Nurmen miesluolasta2.2.2018 20.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat