Viikko

Toimittajalta: Lemmikki sairastaa, häntä hellikäämme

Laadukkaista terveydenhoitopalveluista nauttivat Suomessa paitsi ihmiset, myös eläimet. Eläinlääkäriasemia riittää valittavaksi asti, ja niillä on monipuoliset palvelut. Otetaan röntgenkuvia, ultrataan, otetaan verikokeita. Ihan kuin meillä ihmisillä, samat tutkimukset tehdään lemmikillekin. Tehokkaita hoitoja ja toimivia lääkityksiä on moneen vaivaan.

Huonosti ei mene ruokakupin äärelläkään. Kisulit ja koirulit syövät tutkittua ja tasapainotettua ruokaa, josta saa kaikkia tarvittavia vitamiineja ja hivenaineita oikeassa suhteessa. Erikoisruokavaliotkin on huomioitu tarjonnassa, ihan kuin meillä kaksijalkaisilla.

Kuulen jo vastaväitteen: täällä hoivataan lemmikkejä, kun köyhissä maissa on paljon tuotantoeläimiä, jotka eivät ole eläinlääkäriä nähneetkään.

Muistan miettineeni tätä jo lukioikäisenä, ja ihan vähän aikaa sitten eläinlääkärin odotushuoneessa.

Jos minulla ei olisi koiraa, jota vien vastaanotolle, siirtyisikö eläinlääkäri hoitamaan köyhän maan vuohia? Ei, koska jonkun se toiminta pitäisi rahoittaa eikä rahoittajia tunnu helposti löytyvän. Miksi sitten käytän rahaa koiraan, joka ei tuota ruokaa kenellekään, kun voisin rahoittaa niiden vuohien hoitoa? Tätä on kysyttykin. Yhtä hyvin pitäisi kysyä, miksi virkistän itseäni ostamalla konserttilipun tai uimahallikortin. En muista, että olisi kysytty.

Eivät nämä helppoja kysymyksiä ole. Olen joka tapauksessa päättänyt antaa koiran hoitaa hyvinvointiani ulkoiluttamalla minua. Vastavuoroisesti hoidan karvakorvan hyvinvointia. Se ei ole keneltäkään pois, ei vuohilta eikä varsinkaan apua tarvitsevilta ihmisiltä, joiden avuksi voin tehdä muutakin kuin avata kukkaroa.

Eläinten sairauksien tutkiminen ja hoitojen kehittäminen muuten kulkee käsi kädessä ihmislääketieteen kanssa ja auttaa sitä eteenpäin.

JAN PIPPINGSKÖLD

Kirjoittaja on Viikkouutisten tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat