Viikko

Syksyn ensimmäiset täivaroitukset on jo annettu – täit voivat levitä myös puhelimien ja kuulokkeiden välityksellä

Syysloman jälkeen alkaa usein pahin täiepidemia-aika.

Keravalainen Riina Nihti alkoi maahantuoda täiturvapusseja kuultuaan niistä aavikkosafarilla Dubaissa.

Sauvo Jylhä

Keravalainen Riina Nihti on tuonut täiturvapusseja Suomeen pari vuotta. Idean pussien maahantuonnista hän sai Dubaissa aavikkosafarilla kieltäydyttyään laittamasta päähänsä suojakypärää, joka oli kiertänyt pitkään päästä päähän.

– Täit tulivat puheeksi hollantilaisten kollegojen kanssa. He kertoivat, että heillä täiongelma on vähentynyt täiturvapussien ansiosta.

Dubain-matkan jälkeen puolen vuoden päästä Nihtillä oli jo oma firma, joka tuo yksinoikeudella Licesafe-pusseja Hollannista Suomeen.

Pussin idea on, etteivät täit leviä ahtaissa naulakoissa vaatteista toiseen. Polypropeenia olevat pussit hengittävät, mutta leikkaussalisuojissakin käytettävä materiaali on huono kasvualusta mikrobeille. Pussin voi pestä normaalisti pesukoneessa.

Pussin toisella sivulla on ylhäältä alas avautuva vetoketju ja se on vahvistettu niin, että se kestää, vaikka lapsi roikkuisi siinä.

Täiturvapussibisnes on Nihtin kakkostyö, eikä hän ole juurikaan markkinoinut pusseja.

– Parhaiten sana leviää suusta suuhun. Esimerkiksi Lahden, Espoon ja Lappeenrannan alueilla täiturvapusseja on runsaasti. Niitä ovat tilanneet paitsi yksityishenkilöt, myös vanhempainyhdistykset.

Nihtin mukaan syysloman jälkeen alkaa yleensä täiepidemioiden sesonkiaika, kun ihmiset reissaavat pitkin poikin Suomea ja täit pääsevät leviämään tehokkaasti lomalaisten mukana.

– Useinhan lapset nukkuvat siskonpetissä sukulaisten tai kavereiden luona yöpyessään, hän huomauttaa.

Täit alkavat levitä, kun aletaan käyttää takkeja ja pipoja. Naulakkoon ripustettavaan pussiin on tarkoitus laittaa takki, pipo ja kaulaliina.

Nihti kuuli, että Keravalla ensimmäiset täivaroitukset annettiin jo elokuussa.

Vaikka täit ovat yleensä päiväkoti-ikäisten ja alakoululaisten ongelma, eivät näiden perheetkään automaattisesti säästy ongelmalta.

– Nuorilla esimerkiksi selfiet saattavat lisätä täiden leviämistä, kun he laittavat päänsä yhteen ja ottavat kuvan.

Jos perheeseen iskee täiepidemia tulisi myös puhelimien kuoret ja kuulokkeet puhdistaa.

Nihti muistuttaa, ettei täiden ilmaantuminen kotiin ole merkki epäsiisteydestä.

– Ihmettelen, että täiongelmasta vaietaan ja sitä peitellään, vaikka päinvastoin olisi tärkeää saada siitä heti tieto päiväkotiin ja kouluun.

– Täihin ei tule immuniteettia ja ongelma on esimerkiksi koululuokassa olemassa niin kauan kuin yhdelläkin oppilaalla on täitä. Minusta esimerkiksi terveydenhoitajat voisivat jakaa täishampoota koulussa ilmaiseksi, sillä se on kallista ja kaikilla ei välttämättä ole varaa ostaa sitä.

Nihtin maahantuoma täipussi maksaa 14,90 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pussi on uusin ase täitä vastaan23.8.2017 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat