Viikko

Kuravaatteet pitävät pintansa päiväkodeissa – juju piilee niiden puhdistettavuudessa

Lastentarhanopettaja Riina Kontunen Lapilan päiväkodista kertoo, että välillä lasten kanssa pitää keskustella kuravaatteiden käytöstä.

Sauvo Jylhä

Suurin osa päiväkotilapsista pukee edelleen kuravaatteet päälleen sadekelillä, vaikka nykyään on teknisiä haalareita, jotka ovat täysin vedenpitäviä ja ne päällä voi huoletta vaikka istua vesilätäkössä.

Yksi syy sadevaatteiden suosioon voi olla hinta. Syys- ja kevätkeleihin sopivan välikausihaalarin saa halvimmillaan uutena 30–40 eurolla. Vedenpitävä lastenhaalari voi maksaa jopa 150 euroa.

Toinen syy on käytännöllisyys. Sadevaatteisiin tarttunut kura on helppo huuhdella vedellä ja yleensä päiväkodeissa on kuivauskaapit, joissa vaatteet saa kuivatettua nopeasti.

Lastentarhanopettaja Riina Kontunen Lapilan päiväkodista arvioi, että noin 80 prosentilla lapsista on kurahousut ja sadetakki.

– Kuravaatteita ei pueta lapselle, jos vanhemmat eivät halua ja he ovat hankkineet teknisen haalarin. Vedenpitävien haalareiden kanssa ei ole koskaan ollut ongelmia, ne pitävät kyllä hyvin vettä.

Ja syytä onkin, sillä kenenpä lapsen suuri huvi ei olisi hyppiä ja leikkiä vesilammikoissa. Vedenpitäviä kenkiäkin toki on, mutta saappaat löytyvät jokaiselta Lapilan päiväkodin lapselta.

Sadevaatteiden tarpeellisuudesta käydään Lapilassakin välillä keskustelua lasten kanssa. Harmi siitä, että kaveri ei laitakaan kuravaatteita päälleen, puretaan keskustelemalla.

Lapsia, varsinkin esikouluikäisiä, opetetaan käyttämään omaa harkintaa pukeutumisenkin suhteen.

– Lapsen kanssa sovitaan, ettei kuravaatteita tarvitse laittaa, jos hän leikkii ulkona sellaisia leikkejä, ettei niitä tarvita. Joskus lapsi palaa pihalta takaisin sisälle pukemaan sadevaatteet päälle huomattuaan kuinka märkää siellä on. Ja sekin on ihan ok, mieltä voi vaihtaa.

Vaikka kuravaatteisiin sonnustautuminen voi ottaa kolminkertaisen ajan kesäajan pukemiseen verrattuna, ei päiväkodissa koeta sitä taakkana.

– Se on yksi kasvatustapahtuma muiden joukossa. Siinä voi olla hyvä hetki myös kahdenkeskiselle keskustelulle lapsen ja kasvattajan välillä. Sellainen pieni hetki, joita pitäisi lapsille järjestää joka päivä.

Vuoropäiväkoti Pehtoori on yksi Järvenpään suurimmista päiväkodeista. Päiväkodin varhaiskasvatuksen esimies Iiro Koskelainen kertoo, että myös heillä melkein kaikki varustavat lapsensa kuravaatteilla.

– Ei oikein ole parempaakaan vaihtoehtoa, Koskelainen toteaa viitaten kuravaatteiden vaivattomaan puhdistamiseen.

Lapset pukeutuvat ja riisuvat ulkovaatteensa Pehtoorissa noin viiden lapsen pienryhmissä, jotta eteisessä ei syntyisi sirkusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ruokatutkijalta täystyrmäys kasvisruoasta motkottajille: "Pakotetaanhan päiväkodeissa syömään makkarakastikettakin"1.9.2018 08.20
Tätä ihmetellään: Miksi päiväkotiin alle 3 kuukaudeksi töihin tulevalta ei saa vaatia rikostaustaotetta?31.8.2018 06.30
Tässä tulee Tuusulan iloisin bussikyyti – muksubussilla polkaistaan päiväkodista retkille myös talvella17.8.2018 14.41

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat