Viikko

Juuresaika on nyt parhaimmillaan – ensi lauantaina saat ajankohtaisia ruokavinkkejä Aholassa

Hilkka Leinonen kasvattaa omalla pihamaallaan yhtä sun toista.

Sanna Sarenius

Hilkka Leinonen on kotoisin maalta, Lounais-Hämeestä, Matkun kylästä pienviljelijäperheestä.

– Meillä kasvatettiin ja tuotettiin kaikki mahdollinen itse. Leivoimme itse hapanleivät. Pihasta löytyi lehmää, lammasta, sikoja, kanoja, vähän viljelystä, kuten omia perunoita, kasvimaata, omenapuita, marjapensaita, raparperia, Leinonen luettelee.

Suuri osa tarpeista saatiin omalta tilalta.

Leinosella on nuoresta saakka ollut rasitukseksi saakka itse tekemisen tarve. Hän tekisi enemmänkin, jos olisi aikaa.

Noin kahdeksan vuotta sitten Leinonen liittyi Järvenpäässä marttatoimintaan. Nykyään hän toimii yhdistyksen tuoreena puheenjohtajana.

Lauantaina 15. syyskuuta Aholassa vietetään Sadonkorjuupäivää juuresteemalla. Siellä Martat opastavat syksyn juuresten pariin kello 12–15 ja myyvät kauden tuotteita.

– Saimme keksiä teeman itse ja ehdotimme juureksia. Juuresten saatavuus on nyt hyvä ja tällä hetkellä ne ovat parhaimmillaan.

Myöhemmin on osoittautunut, että tänä vuonna tulee myös mahtava omenasato, joten juuresten lisäksi myös omena tulee olemaan vahvasti esillä.

–  Suunnitteilla on ainakin kirpeä lisuke omenoista ja omenahilloa. Sitä tehdään siellä ja yleisö saa seurata ja kysellä.

Leinonen valmistaa myös coleslaw-salaattia, jossa käytetään juureksia.

Vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea juureksista voi valmistaa. Leinonen antaa muutaman vinkin.

– Esimerkiksi punajuuresta voi tehdä jauhelihapunajuurilaatikon. Keitettynä sitä voi maustaa vuohenjuustolla, paahtaa uunissa ja maustaa pestolla, jolloin siitä saa tosi kivan lisukkeen.

Punajuuresta voi tehdä myös punaposken punajuurikeittoa, jota varten punajuuri soseutetaan.

– Punajuurta voi laittaa myös vaikka lasagneen. Niistä voi tehdä myös punajuurisalaattia siten, että raastaa punajuurta ja maustaa piparjuurella ja kermaviilillä.

Porkkanasta puolestaan voi tehdä keittoa, köyhän miehen lakkahilloa, kakkua, laittaa hiivaleipätaikinaan tai sämpylöihin.

– Porkkanakakku päällystetään tuorejuustotahnalla. Köyhän miehen lakkahilloon tulee porkkanaa ja karviaisia. Sämpylöissä porkkana lisätään raasteena taikinaan.

Käsituntumalla voi laittaa kourallisen porkkanaraastetta.

Juuresten ja omenan lisäksi Aholassa tullaan todennäköisesti tekemään kesäkurpitsasta jotakin.

– Kasvatan itse isoja kesäkurpitsoja. Olen leikannut kesäkurpitsasta reiluja siivuja ja itkettänyt ne suolalla. Kun kurpitsan itkettää, maan maku poistuu ja siitä tulee makeampi.

Sen jälkeen se paistetaan pannulla voissa molemmin puolin ja päälle ripotellaan sitruunapippuria. Sitten laitan päälle aurajuustoa tai vuohenjuustoa nokareena niin, että se sulaa. Se on aivan ihana lisuke ihan minkä ruoan kanssa tahansa.

Coleslaw- salaatti

500 g valkokaalia, 1 omena, 1 dl ananasmurskaa ( valutettuna), 1 porkkana, pala purjoa, persiljaa

Kastike: 0,5 dl majoneesia, 0,5 dl jogurttia, 2 rkl ananas tai omenamehua, suolaa, mustapippuria, sokeria, raastettua piparjuurta tai tahnaa tuubista

Leikkaa kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Raasta omena ja porkkana. Viipaloi halkaistu purjo ja hienonna persilja. Sekoita kastikkeen aineet ja tarkista maku. Yhdistä kaikki aineet keskenään haarukalla nostellen. Salaatti säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään.

Lisää aiheesta

Lakkahillo ilman ainuttakaan lakkaa – Järvenpään Martat esitteli Aholassa monenlaisia hillovariaatioita17.9.2017 15.06
Tiedätkö mitä syödä tänä syksynä? Nämä sadonkorjuun antimet kannattaa kerätä lautaselle6.9.2018 10.40
Nostaako pieni sato leivän hintaa, riittääkö ohra olueen? – Vasta sadonkorjuu kertoo lopullisen vastauksen27.7.2018 09.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat