Viikko

Toimittajalta: Varovaisuus ei muutu tarpeettomaksi

Kun koulutyö alkoi, monen koulun läheisyydessä päivysti huomioliivein varustautuneita aikuisia. He olivat vapaaehtoisia suojatiepäivystäjiä, jotka olivat paikalla turvaamassa pienten koulutietä.

Suojatiepäivystäjät saivat kaasujalan kevenemään pelkästään olemalla näkyvillä. Heihin kiinnitettiin huomiota, ja se oli tarkoituskin.

Päivystys on jokavuotinen, hieno vapaaehtoistoiminnan voimannäyttö. Olisipa mahtavaa, jos päivystystempauksia olisi vaikka säännöllisen epäsäännöllisesti kautta lukuvuoden. Koulutien turvallisuus pysyisi mielessä paremmin, kun siitä säännöllisesti muistuteltaisiin.

Vielä mahtavampaa olisi, jos me aikuiset muistaisimme tärkeät asiat, kuten koulutien turvallisuuden, ihan muistuttamatta. Onhan se oikeasti vähän hassua, että aikuisten pitää seistä kirkasväriset liivit päällä suojatien vieressä muistuttamassa toisille aikuisille, että tässä on suojatie. Siitä muistuttaa ihan virallinen liikennemerkkikin siinä suojatien kohdalla, ja se raitamaalaus, joka siis ei ole koriste.

Autokoulussa opetettiin, miten suojatien kohdalla ajetaan. Muistutetaan vielä: annetaan suojatien ylittäjälle tietä. Kaikille jalankulkijoille, mutta ihan erityisesi pikku koululaisille.

Lapsia on syytä varoa muuallakin liikenteessä, ei vain suojatien kohdalla. Pieni ihminen ei pysty arvioimaan lähestyvän auton etäisyyttä ja nopeutta niin kuin kokenut ratinpyörittäjä, sellainen keskivertoa parempi jollaisia me kaikki olemme. Lapsi ei välttämättä muista liikennesääntöjä, vaikka niitä koulussa opetetaankin, ja kotona myös.

Vaikka koulua on käyty jo viikkoja, pikku repukkaista ei ole siinä ajassa tullut taitavia aikuisia. Ollaan siis me aikuiset aikuisia. Yritetään olla myös taitavia ja vastuullisia.

JAN PIPPINGSKÖLD

Kirjoittaja on Viikkouutisten tuottaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat