Viikko

Mitä ihmettä tapahtuu Ihmemaassa? – toimittaja kävi ihmettelemässä Keravan Sinkan näyttelyä

Toimittaja Sanna Sarenius kävi seikkailemassa Taidemuseo Sinkan Liisa Ihmemaassa -näyttelyssä.

Kirsi Nuppola

Keravalla Taidemuseo Sinkassa on parhaillaan meneillään Liisa Ihmemaassa -näyttely. Kyseessä on kahdeksan eri taitelijan teoksista koostuva näyttely, jossa maailmaa katsotaan Liisan silmin.

Kiersin alkuun yksin ilman opastusta kaikessa hiljaisuudessa tutkien, havainnoiden ja ihmetellen. Aloitin kolmessa kerroksessa sijaitsevan näyttelyn keskimmäisestä kerroksesta.

Kierros alkoi valokuvateoksista, joiden avulla taitelija Saara Salmi kertoo, mitä todella tapahtui Liisalle ja Kanille aiemmin luullun sijaan. Valokuvat ja tekstit kertovat karun tarinan, joka on täynnä mystiikkaa ja jätti jälkeensä lukuisia kysymyksiä.

Seuraavaksi tapaan puisia, surullisen näköisiä torsoja. Kuljen eteenpäin ja hahmojen olemus muuttuu yhä kummallisemmaksi. Mitä nämä ovat ja miksi, mietin mielessäni.

Hahmot muuttuvat päättömiksi ja ne millä on pää, ovat täysin tunnistamattomia. Tulee samanlainen olotila kuin joskus unessa. Sillä hetkellä kun se tapahtuu tulee ajatus, että ahaa, nyt ymmärrän, mutta hereillä kyseinen oivallus tuntuu yhtä päättömältä kuin nämä puiset torsot. Kolmannen kerroksen aulassa näen rättiväsyneen ja epätoivoisen näköisiä sammal-menninkäisen näköisiä olentoja. Mikäköhän niitä harmittaa?

Siirryn värikkääseen huoneeseen, jonka seinille on ripustettu toinen toistaan värikkäämpiä maalauksia. Puoliksi chihuahuat, puoliksi keijut juhlivat kahvipöydän ympärillä.

Yhdessä taulussa Liisa ja poika istuvat pitkän pöydän päädyissä samalla kun seitsemän alastonta pikkuihmistä muun muassa nukkuu, ampuu jousella tai vain on pelkkänä päänä keskellä suklaakakkua.

Näyttelyn esittelystä luen myöhemmin, että tämä Ilona Cuttsin tätä näyttelyä varten maalattu teos Liisa ja seitsemän syntiä muistuttaa kuolemansynneistä, jotka tämä aika on painanut unohduksiin.

Useiden taulujen hahmoilla on suuret päät ja suuret silmät. Ne muistuttavat muutamia lasten suurisilmäisiä suosikkileluja. Kun jatkan eteenpäin, tauluissa alkaa näkyä enemmän ihmistä muistuttavia hahmoja, mutta kaikkia yhdistää ainakin yksi asia; vakavuus. Kukaan täällä ei hymyile, yhtään. Onko taiteen oltava vakavaa, jotta se otetaan vakavasti?

Räikeät pastellinsävyt hivelevät silmää. Lukuisat pienet ja tarkat yksityiskohdat, joiden olemassaololle taulussa ei keksi mitään syytä, kiinnittää huomion ja herättää pohtimaan. Yritän löytää syyn, miksi tuo on tuossa ja mitä tätä ennen on tapahtunut.

Väsyn nopeasti pohtimiseen, kun en saa mistään kiinni. Hyväksyn, että tämä on taidetta, eikä taitelija ehkä haluakaan vastata kaikkiin kysymyksiin. Elämän ja olemassaolon suhteen täytyy hyväksyä sama asia.

Matkalla alimpaan kerrokseen minut hämmästyttää Pinokkio. Mitä hän tekee Liisan Ihmemaassa? Alakerrasta löytyy hahmoja muistakin saduista, mutta uudelleensyntyneinä. Siellä alkaa osalla hahmoista olla jopa ihan hauskaa. Tai ainakin he yrittävät näyttää siltä.

Alakerran aulassa pysähdyn pitkäksi aikaa hämmästelemään aikuisen näköisistä vauvoista tai vauvojen näköisistä aikuisista tehtyä tornia, joka on samalla suihkulähde. Osa ukkeleista näyttää hätääntyneeltä, osa on siirtynyt jo tuonpuoleiseen pääkalloista ja luista päätellen. Jollakin menee olemuksen perusteella jopa ihan hyvin, ehkä. Tämän Tommi ToijanJumalainen näytelmä -nimisen teoksen päällä seisoo pissaava poika.

Liisa Ihmemaassa

Näyttely on avoinna Keravan Taidemuseo Sinkassa 11.11. saakka.

Näyttelyn teosten lähtökohtana ei ole Lewis Carrollin kirja, vaan taiteilijat katsovat maailmaa Liisan tavoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Perheet kutsutaan taideseikkailulle – nykytaide menee kaninkoloon Liisa Ihmemaassa -näyttelyssä Keravan Sinkassa3.9.2018 15.30
Sinkka saa 15 000 euron seinämaalauksen – ja sen tekijä joutuu kohtaamaan Keravalla pelkonsa3.7.2017 16.00
Pop up -näyttelyitä, toiminnallisia opastuksia ja työpajoja – Sinkka kutsuu eri ihmisryhmiä taiteen äärelle17.3.2018 15.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat