Viikko

Tietäjäguru Pekka Patjas on laatinut jo yli 10 000 tietovisakysymystä

Pekka Patjas vetää seitsemättä vuotta suosittua tietovisaa järvenpääläisessä McArthurissa. Visan aikana pubissa ei juuri tyhjiä tuoleja ole.

Satu Jalo

Viisaat päät kolisevat yhteen torstai-iltaisin järvenpääläisessä McArthurissa, kun Pekka Patjas, tietäjäguru itsekin, esittää illan tietovisaan laatimansa 44 kysymystä. Irkkupubin tietovisoissa käy joka viikko 35–50 henkeä. Maksimissaan viiden hengen joukkueita on 8–12.

Yhdeksän vuotta sitten Saunakallion koulun rehtorin työstä eläkkeelle jäänyt Patjas on aina ollut kiinnostunut tietovisoista ja tiedonmuruista. Hänellä on hyvän muistin lisäksi kyky sitoa asiat toisiinsa ja kehitellä omia muistisääntöjä.

Patjaksella on mielestään paras tietopankki urheilusta, mutta hänen tietämyksensä on monipuolista, siitä osoituksena on esimerkiksi kahden tv-visan voitot. 1990-luvun lopulla Patjas voitti Megavisan ja 2000-luvun alussa Heikoimman lenkin.

Tietovisoja on pidetty McArthurissa jo 16 vuotta. Patjas peri niiden vetäjän roolin Timo Turkalta, joka tarvittaessa tuuraa häntä nykyään.

Patjas on laatinut seitsemän vuoden aikana noin 10 000 tietovisakysymystä. Yhden kysymyksen laatimiseen menee aikaa 10–15 minuuttia.

Vapaa-aikanaan Patjas lukee paljon, kaikenlaista kirjallisuutta.

– Muun muassa tietokirjoja ja englanninkielisiä romaaneja. Nuppia pitää haastaa päivittäin.

Patjas tykkää myös kirjoittamisesta. Hän on kirjoittanut nuorten kirjan ja elokuvakäsikirjoituksen. Kumpaakaan ei toistaiseksi ole julkaistu.

Paras tietovisakysymys on itse keksitty ja sen vastauksen keksiminen vaatii päättelykykyä. Esimerkiksi:

– Kuka Suomen kulttuurimerkkihenkilö? Hänen sukunimessään on kaksi kieltosanaa. Hänen sukunimensä saa lisäämällä yhden kirjaimen hänen etunimensä eteen.

Oikea vastaus on Eino Leino.

– Maailmassa on hirveä määrä tietoa, enkä tykkää knoppitiedosta. Tykkään kysyä asioista, joiden tietäminen on hyödyllistä.

Koska kaikkea ei voi tietää eikä muistaa, tykkää Patjas myös numeerisista kysymyksistä. Vastauksen voi arvata, jos ei tiedä.

– Tietovisaporukka on kyllä tietäväistä sakkia. Pitää olla tarkkana kysymysten asettelussa. Porsaanreikiä ei saa jäädä ja pitää muistaa, että lähteissäkin voi olla väärää tietoa.

90 prosenttia kisaajista on miehiä, joiden keski-ikä on 50 vuoden tienoilla. Siksi esimerkiksi Salatuista elämistä ei kannata kysyä mitään.

– Täällä ollaan aina hyvällä tuulella, vaikka toki porukka on kilpailuhenkistä.

Illan voittajille jaetaan palkinnoksi kuponkeja, jotka voi käyttää visan pitopaikan tiskillä. Syys- ja kevätkauden päättyessä lasketaan kausirankingin voittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Järvenpään urheilutietovisa järjestetään jo 25. kerran24.10.2017 19.00
Erkki Kukkosen seuraajan valinta etenee – yksi hakijoista puhuu japania ja harrastaa pubivisoja7.1.2018 09.05
Pekka Patjas monessa mukana17.1.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat