Viikko

Järvenpäästä käynnistettyä Automies-toimintaa on jo kymmenellä paikkakunnalla – "Siitä saa niin paljon iloa itselleenkin"

Automies Jari Peltola kertoo, että useimmiten ikäihmiset haluavat autoretkelle vanhoille kotikulmille tai museoihin. Myös luonnon helmaan ikäihmisiä ajelutetaan.

Anton Soinne

Järvenpääläisen Jari Peltolan käynnistämää Automies-toimintaa on jo kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea. Kyse on ilmaiseksi ikäihmisille tarjottavista autoajeluista näiden toivomiin kohteisiin.

Peltola sai idean kyyditettyään iäkästä äitiään veljiensä kanssa ja nähtyään, kuinka ajelut virkistivät tätä.

Parin kolmen tunnin retkelle automiehen kanssa voi päästä kuka tahansa ikäihminen.

– Homma toimii niin, että meille tulee ikäihmisiltä retkiehdotuksia, jotka välitetään vapaaehtoisille automiehille. Hyvin usein heidän toiveensa pystytään toteuttamaan.

Koska keväällä 2016 alkanut toiminta on laajentunut vauhdilla, ei Peltola yksin pysty leipätyönsä ohella kyytejä koordinoimaan. Ikäihmisten ja vapaaehtoisten välille tarvitaan yhteyshenkilöitä. Iäkkäitä tuntevat ihmiset taas voivat auttaa näitä ottamalla yhteyttä automies.fi-sivulta löytyviin yhteyshenkilöihin.

Automies-yhteyshenkilöitä on esimerkiksi Järvenpäässä ja Tuusulassa. Keravalla ei vielä ole yhteyshenkilöä, mutta toiminta ei katso kuntarajoja.

– Yhteyshenkilöt toimivat omatoimisesti, joten minulla ei ole tarkkoja lukumääriä toiminnassa mukana olevien vapaaehtoisten määrästä, mutta reilusti toista sataa heitä jo on. Jotkut ajavat viikoittain, jotkut satunnaisesti.

Matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaan ei tarvitse sitoutua kuin yhdeksi kerraksi, mutta usein käy niin, että ikäihmisen kyyditseminen on niin antoisaa, että siihen halutaan ryhtyä toistekin.

– Muuta ei tarvita kuin halu ilahduttaa vanhusta sekä auto ja ajokortti. Erityisen sosiaalinenkaan ei tarvitse olla, sillä puheenaiheet löytyvät auton kyydissä helposti ikkunasta ulos katsoessa. Ja ikäihmisillähän usein juttua riittää.

Yhä useammat yritykset kannustavat vapaaehtoistyön tekemiseen työaikana.

– Kiireisessä työelämässä mukana olevat rentoutuvat ja rauhoittuvat ikäihmisiä ajeluttaessaan. Pyrin itsekin ajeluttamaan ikäihmisiä vähintään kerran kuussa. Siitä saa niin paljon iloa itselleenkin.

Automiesten toiminnalla on jo jonkin verran yhteistyökumppaneita ja toiminta laajenee sitä mukaa kun tulee uusia kumppaneita mahdollistamaan Peltolan työajan käyttöä Automies-toimintaan.

Peltola kumppaneineen järjestää 3.–9.12. toista kertaa Aja iäkkään iloksi -viikon, jonka aikana Automies-toimintaa tehdään tutuksi. Viime vuonna kyseisen viikon ansiosta yli 100 ikäihmistä pääsi autoretkelle.

Vanhusten viikkoa vietetään 14.10. saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Automies sai vaimoineen tankin täyteen Tuusulassa8.6.2017 13.42
Ilmaiset autoretket tuovat iäkkäille paljon iloa: "Ei ole tullut mieleen, että voisin tässäkin vielä istua"13.3.2017 09.00
Mokasitko sinuttelemalla? – Ei hätää, useimmat suomalaiset ikäihmiset pitävät sinuttelusta7.10.2018 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat