Viikko

Tuusulan Rotareissa tehtiin kesällä historiaa: klubia johtaa harvinaisen naisvetoinen johtotiimi

Asta Juntunen kantaa kauden 2018–2019 kaulassaan presidentin käätyjä.

Mari Mäkinen

Tuusulalainen Asta Juntunen on Tuusulan Rotareiden historian ensimmäinen naispresidentti. Pestin hän otti vastaan tänä kesänä. Varapresidentin nuijaa heiluttelee Sanna Kervinen, joten Tuusulassa on harvinaisen naisvetoinen johtotiimi.

– Rotareihin pääsivät aiemmin vain miehet. Tilanne on muuttunut jo kauan sitten, ja myös naiset ovat tervetulleita, kertoo Juntunen.

Parhaiten olen tutustunut ihmisiin juuri Rotaryklubin kautta.

Yhä edelleen löytyy klubeja, joihin naisilla ei ole pääsyä. Juntusessa se ei herätä tunteita suuntaan eikä toiseen.

– Niissä on miehiä, jotka ovat olleet toiminnassa mukana hyvin pitkään. Se voi olla heille ainoa paikka, jossa pääsee juttelemaan niin sanotusti miesten kesken, Juntunen ymmärtää.

Rotary on palvelu- ja hyväntekeväisyysjärjestö. Perusajatus on humanitaarinen palvelutyö sekä paikkakunnalla että maailmanlaajuisesti. Kärkiteemat ovat rauhantyö, sairauksien torjunta ja puhdas vesi. Paikallisella tasolla toteutetaan palveluprojekteja, jotka tuottavat hyvää lähiympäristössä. Rotareiden yksi näkyvimmistä ohjelmista on nuorisovaihto. Vuosittain yli 8000 nuorta maailmassa voi tutustua vieraaseen kulttuuriin Rotary-järjestön välityksellä.

Juntunen kertoo, että Tuusulan Rotaryt kokoontuvat kerran viikossa kokoukseen Gustavelundiin.

– Jokaisessa kokouksessa on alustus jostakin kiinnostavasta ajankohtaisesta aiheesta. Alustuksen tekee joko kutsuttu vieras tai klubin jäsen.

Yksi presidentin päätehtäviä onkin koota kaudelleen mahdollisimman mielenkiintoinen ja monipuolinen ohjelma. Juntusen kauden ohjelma kantaa nimeä Ole innostaja, joka on Rotary Internationalin presidentin antama teema toimikaudelle 2018–2019.

– Meillä oli syyskuussa elokuvatuottaja Marko Röhr kertomassa elokuvan teosta, tässä kuussa kansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) alustaa Keravan Rotaryklubin järjestämässä tilaisuudessa aihetta Suomen sisäinen turvallisuus ja marraskuussa lääkärikeskus Aavan toimitusjohtaja Raija Tapio tuo Uudenmaan sotekokeilun kuulumisia, Juntunen listaa esimerkkejä kauden ohjelmasta.

Ennen jokaista kokousta rauhoitutaan yhdessä syömään päivällinen.

– Meillä on hieno verkosto, jossa on miehiä ja naisia monenlaisista tehtävistä ja ammateista.

Juntunen itse työskentelee Sininauhaliitossa järjestöpäällikkönä. Rotareihin hän lähti aikanaan miehensä esimerkin innostamana. Alkuun hän toimi liikkuvan työnsä takia verkkoklubissa, joka kokoontui nimensä mukaisesti verkossa. Työtehtävien muuttuessa matkustaminen vähentyi, ja toimiminen paikallisessa Rotaryklubissa mahdollistui. Noin viisi vuotta sitten Juntusesta tuli Tuusulan Rotaryklubin jäsen. Juntunen nauttii toiminnasta, jossa voi tehdä hyvää, tutustua eri alojen ihmisiin ja saada heiltä tietoa ja näkemyksiä.

– Olen asunut Tuusulassa jo melkein 20 vuotta, mutta parhaiten olen tutustunut ihmisiin juuri Rotaryklubin kautta, Juntunen kiittelee.

Rotary

Jäseniä koko maailmassa yli 1,2 miljoonaa.

Suomessa ja Virossa 300 rotariklubia, joissa rotareita noin 10300.

Tunnetaan maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja nuorten johtajien koulutuksesta.

Näkyvin projekti on polion poistaminen maapallolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat