Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Karjalan Marjaana -humppa muutti Leo Nevalaisen elämän – Vuosien harjoittelu toi odotetun voiton

Voittajan on helppo hymyillä, myhäilee Leo Nevalainen Hilpeä KahviKissa -kahvilassa, jonne hän on tullut keskustelemaan omistajan kanssa tulevasta esiintymisestä kahvilan tiloissa.

Mari Mäkinen

Kun keravalainen Leo Nevalainen, 59, lähti ystävilleen autokuskiksi 15 vuotta sitten, ei hän voinut edes aavistaa, miten paljon se ilta tulisi muuttamaan hänen elämäänsä. Yhtäkkiä hän huomasi olevansa mikrofoni kädessä yleisön edessä. Karjalan Marjaana -humppa soi, ja Nevalaisen tehtäväksi jäi laulaa sen kolmas säkeistö. Elämän ensimmäinen karaokekokemus sykähdytti.

– Tiesin, että osaan laulaa, mutta jännitin kovasti. Esityksen jälkeen sain isot aplodit, ja se tuntui hyvältä, Nevalainen muistelee.

Niin hyvältä, että karaokesta tuli iso osa Nevalaisen elämää. Nyt mieheltä löytyy karaokemestaruuksia joka lähtöön. Tuorein niistä on alan harrastajien suuresti arvostaman Kultakurkku-kilpailun 50–65-vuotiaiden sarjan voitto. Kilpailu on karaoken kovatasoisin kotimainen kilpailu.

Tuoreen voiton ja 15 vuoden takaisen ensimmäisen esityksen väliin mahtuu paljon: tuhansia tunteja lauluharjoituksia, lukemattomia kilpailuja ja valtavat määrät ajettuja kilometrejä. Sekä hieman epätoivoakin.

– Alkuaika oli rämpimistä. Vaikka omasta mielestäni laulut menivät hyvin, en päässyt kilpailuissa jatkoon, Nevalainen muistelee.

Aikansa tahkottuaan hän otti hätiin laulunopettajan. Se kannatti.

– Opin oikean hengitystekniikan, ja se sai ääneni soimaan. Parin vuoden kuluttua se alkoi näkyä myös kisoissa, ja etenin lopulta finaaleihin. Nevalainen toteaakin, että karaokekilpailuissa ei enää ihan tavallinen suihkulaulaja pärjää. Huiput harjoittelevat päivittäin, ottavat laulutunteja ja osaavat kappaleet sujuvasti ulkoa. Luontevaa esiintymistä arvostetaan.

– Tuomarit rokottavat, jos lukee laulun sanat ruudulta.

Kultakurkkukilpailun voitto oli pitkäaikainen unelma. Sitä ennen Nevalainen oli napsinut meriittejä tasaiseen tahtiin. Häneltä löytyy muun muassa oman ikäsarjan voitot Amateur Champion-, DynaMics- ja Lieksan Valssi -kilpailuista, Eläkeliiton karaokemestaruus ja karavaanareiden tango- ja valssikuninkuus.

Karaoke tarjoaa paljon muutakin kuin vain voiton riemua. Se tasapainottaa mukavasti kirvesmiehen hektistä arkea. Karaoken kautta on löytynyt lukuisia ystäviä, joita on aina yhtä mukava tavata vaimon kanssa Suomea kiertäessä. Vaimolla on hyvin tärkeä rooli karaokessa.

– Vaimo on paras kriitikkoni. Hän ei itse laula, mutta ymmärtää lajia hyvin. Kun tulee virhe, hän kyllä huomaa sen ja sanoo suoraan. Ystävät usein vain sanovat, että hyvin meni, Nevalainen naurahtaa.

Lisää aiheesta

Karaokea venäjäksi, joogaa, maksuttomia luentoja ja paljon muuta – Talkoorengas tarjoaa tekemistä syksyyn5.9.2018 13.05
He ovat virallisesti Suomen parhaat karaokelaulajat – osaisitko sinä vetää samat biisit karaokessa?9.4.2018 10.01
Pirjo Yökankaan missio oli tehdä suomalaisista parempia karaokelaulajia – "Nyt nautin työn hedelmistä Järvenpäässä"1.1.2018 06.15
SM-karaoken voitto tuplana Järvenpäähän – Katja Felin ja Miska Timonen haluavat musiikkitaivaan tähdiksi15.9.2017 14.17

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat