Paikalliset

Järvenpääläinen esikoislastenkirjailija Nora Lehtinen: "Lapsilla on taito nähdä seikkailu jokaisen kulman takana"

Nora Lehtinen suunittelee ensimmäiseen Aino ja Matias -kirjaansa jo jatko-osaa. – Konsepti on mielestäni hyvä. Toivon, että kirjaan tulee jatkoa, hän sanoo.

Sanna Sarenius

Järvenpääläisen Nora Lehtisen esikoislastenkirja Aino, Matias ja hauskat lomapäivät on aivan uunituore. Kirjailija itse pääsi vasta edellisellä viikolla ensimmäistä kertaa pitämään kirjaa kädessään. Se tuntui ja näytti vielä paljon hienommalta, mitä Lehtinen osasi odottaa.

Nora Lehtinen on lapsesta saakka kirjoittanut erilaisia tekstejä. Kirjoittaminen on toiminut hänelle väylänä toteuttaa luovuuttaan ja ratkaista ongelmia. Koulutukseltaan Lehtinen on monimediatoimittaja ja viestintäkasvattaja. Viimeiset vuodet hän on työskennellyt eritysopettajana lapsille, joilla on ongelmia kielen kehityksen kanssa. Tällä hetkellä Lehtinen hoitaa kotona viisikuista tyttövauvaa.

Idea Aino ja Matias -kirjasta syntyi alunperin omista lapsista.

– Minulla on 6-vuotias tyttö ja 10-vuotias poika, kuten kirjan Aino ja Matias. Lapseni rakastavat tarinoita. He usein pyytävät, että äiti kerro omasta päästä satukirjan sijaan, Lehtinen kertoo.

Lehtisen lapset rakastavat tarinoita, joissa he itse saavat olla pääosassa.

– Kirjan tarinat ovat syntyneet siitä, että olemme syksyllä muistelleet, mitä kesällä on tapahtunut. Kirjassa on kolme tarinaa, joissa nimet ja kohtia on muutettu, mutta rungot ovat totta.

– Uskon, että monet lapset pystyvät samaistumaan tarinoihin.

Kun Lehtinen työskenteli lasten kanssa, joilla on ongelmia kielen kehityksen kanssa, hän huomasi, että löytyy todella vähän niin sanottua selkokirjallisuutta, jossa on selkeät kuvat ja tekstit. Monissa lastenkirjoissa on käytetty monimutkaisia sanoja ja kuvituksien mittasuhteet saattavat olla luonnottomat.

– Monesti lastenkirjojen kirjoittavat haluavat rikastuttaa lapsen ja lukijan kieltä käyttämällä samasta asiasta monenlaisia termejä. Osa lapsista putoaa kuitenkin kärryiltä, Lehtinen sanoo.

Hän huomasi, että jopa kirjastossa selkokielisten kirjojen osasto oli olemattoman pieni.

– Sitä on tottunut ajattelemaan, että kirjastosta löytyy kaikille kaikkea, mutta asia ei aivan olekaan niin.

Aino, Matias ja hauskat lomapäivät on Selkokeskuksen hyväksymä ja tukema selkokirja. Se tarkoittaa esimeriksi sitä, että yhdellä rivillä on yksi lause ja samasta asiasta käytetään samaa sanaa.

– Itse katson asiaa erilaisten oppijoiden näkökulmasta, joten tahdon että lukeminen on mahdollisimman helppoa.

– Toivon kuitenkin, ettei kirja leimaudu pelkästään selkokirjaksi. Kyseessä on aivan tavallinen lastenkirja, joka sopii kaikille lapsille.

Kirjassa käsitellään ihan tavallisia arkisia asioita, mitä Lehtinen itse rakasti lapsena.

– Lasten elämä itsessään on jo tosi ihmeellistä ja erikoista. Ei lasten saduissa tarvitse aina olla mitään aivan äärimmilleen vietyä.

– Lapsilla on taito nähdä seikkailu jokaisen kulman takana.

Lehtinen haluaa nostaa esille, että elämän salaisuus on ihan tavallisissa arkipäivissä.

– Me aikuiset voisimme ottaa lapsilta oppia tästä.

Kirjaan on otettu mukaan myös vuorovaikutuksellisuus.

– Haluan ottaa lukijankin mukaan tarinaan. Kun kirjassa kerrotaan esimerkiksi Ainon ja Matiaksen kodista, kysytään samalla, missä sinä asut. Kirjan kanssa pääsee myös kirjoittamaan omia lomasuunnitelmia.

julkaiseminen ei ole Lehtisen mukaan ollut maailman helpointa, mutta jos on sinnikäs ja omistaa idean, jota on valmis muokkaamaan, niin ihan varmasti se onnistuu.

–  Tein tämän ensimmäistä kertaa ja kaikki oli ihan uutta. Kun löysin ihanan kuvittajaparin, pääsimme lähettämään kustantamoille valmiin paketin, miltä tekstit ja kuvat tulisivat näyttämään kokonaisuutena.

Kirjaa saa melkein kaikista verkkokaupoista. Se löytyy myös Keravan ja Tuusulan kirjastoista.

Mistä on kysymys?

Aino, Matias ja hauskat lomapäivät on järvenpääläisen kirjoittajan Nora Lehtisen ensimmäinen lastenkirja, joka on juuri julkaistu ja löytyy uunituoreena kirjakaupoista. Vantaalainen kuvittaja Anne Muhonen on luonut kirjaan elävän ja kesäisen tunnelman.

Aino ja Matias -tarinoissa pyritään käyttämään yksinkertaista kieltä, tinkimättä kuitenkaan sisällön rikkaudesta.

Tarinoissa eletään ihanaa arkea, seikkaillaan ja käsitellään tunteita. Vuorovaikutuksellinen teksti ottaa lukijansa mukaan.

Kirja on Selkokeskuksen hyväksymä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sukulaispoika erotettiin isästään ja kodistaan 6-vuotiaana – esikoiskirjailija sai koskettavan aiheen kirjaansa18.8.2018 06.10
Karvainen muusa inspiroi kirjoittamaan – esikoiskirjailija kutsuttu Helsingin Kirjamessuille10.7.2018 05.00
87-vuotiaan esikoiskirjailijan toinen teos ilmestyi postuumisti9.10.2016 20.03

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat