Viikko

Keravan ilmatorjunta saa muistolaatan

ILMATORJUNTA Kumitehdas ja kauppala hankkivat yhdessä aseita.

Tykkimiehet Boforsin huoltotöissä ja potretissa tykin poterossa. Taustalla Jäspilän pellot ja takana pohjoisessa siintää Keravan tiilitehdas. Kuva on Hilkka Julinin isän Joshua Lehdon kuva-albumista.

Keravan ja kumitehtaan ilmatorjunnan muistolaatta paljastetaan perjantaina 30. marraskuuta Klondyke-talon perinnepihalla. Juhla alkaa kello 14. Se on kaikille avoin tapahtuma.

– Keravan kaupunginhallitus teki ison päätöksen, kun se hyväksyi esityksen muistolaatasta, kotiseutuharrastaja ja everstiluutnantti evp. Heikki Simola kiittää.

Simola on tehnyt tutkimuksen, jonka otsikko on Keravan väestön suojaaminen ilmapommituksilta sotien aikana. Hän esitti maanpuolustusjärjestöjen tukemana ilmatorjunnan muistomerkin hankintaa.

Simolan tekemä tutkimus on julkaistu IT-lehdessä. Ilmatorjunnasta on tietoa tarjolla myös talvella valmistumassa teoksessa Keravan kotiseutupolku - opas omatoimiselle aikamatkalle.

Keravan kaupunki järjestää yhteistyössä maanpuolustusjärjestöjen kanssa talvisodan syttymispäivänä ja ilmatorjunnan vuosipäivänä 30. marraskuuta Keravan ja kumitehtaan ilmatorjunnan muistolaatan paljastusjuhlan.

Paljastusjuhla alkaa Klondyke-talon perinnepihalla perjantaina 30.11. klo 14 sodan ajan ilmatorjuntanäyttelyllä. Esillä on muun muassa Bofors-tykki Hävittäjä-Fordin vetämänä.

Keravalle pudotettu pommi on nähtävilläi. SA-valonheitin valaisee tornia, jonka katolla olleet ilmatorjuntakonekivääri sekä väestöhälytin ovat näytteillä. Paikalla on myös talvisodan asussa miehiä ja naisia sekä sotilaskotisisarten munkkikahvit tarjolla.

SA-väestöhälytin hälyttää tasan klo 15.00 ja juhla alkaa.

Ilmatorjunnan muistolaatan paljastaa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eero Lehti.

Simolan tutkimuksesta selviää muun muassa, että Suomen Gummitehdas Oy teki ennen talvisotaa hankintasopimuksen ilmatorjuntatykeistä tehtaiden suojaksi. Ilmatorjuntatykit hankittiin Ruotsista: kaksi 40-millistä), kaksi 20-millistä, ja kaksi 7,62 mm it-konekivääriä Suomesta. Keravan kauppala sijoitti pommitusten jälkeen hankkeeseen 10 000 mk.

Savion tehtaalla oli merkittävä rooli sotavarustetuotannossa. Tehtaalla oli oma tehdaspalokunta ja sille haluttiin myös oma tehtaan ilmatorjunta.

Ilmatorjunnan muistolaatan paljastusjuhlallisuudet pe 30.11. klo 14 alkaen Klondyke-talon perinnepihalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat