Viikko

Tuusulalaiset rynnistivät ottamaan influenssarokotuksen - Vielä ehtii piikille, mutta pidä kiirettä!

ROKOTUS Influenssarokotusta suositellaan riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen.

Hanna Hyytiäinen ja Pia Tulkki suosittelevat, että riskiryhmiin kuuluvat ja heidän läheisensä ottavat influenssarokotuksen.

Sauvo Jylhä

Hyrylässä tehtiin ensimmäisenä influenssarokotuspäivänä kävijäennätys, kun yli 900 ihmistä otti rokotuksen, Vuosi sitten ensimmäisen päivän kävijämäärä oli satakunta vähemmän. Sekin oli uusi ennätys. Influenssarokotuskattavuus onkin ollut viime vuosina nousussa.

Tämän vuoden rokotuskampanjan aloituspäivänä Jokelassa rokotuksen sai 500 ja Kellokoskella lähes 500 ihmistä.

– Yksi syy rokotettavien määrän kasvuun on varmaan se, että tänä vuonna rokote on nelivalenttinen, kun se viime vuonna oli kolmivalenttinen, hygienia- ja tartuntatautihoitaja Hanna Hyytiäinen Tuusulan terveyskeskuksesta arvioi. Tämänvuotinen rokote antaa siis suojaa neljää virustyyppiä vastaan.

– Ihmiset ovat entistä enemmän tietoisia rokotteen hyödyistä, hän sanoo.

– Olemme hyvin tavoittaneet riskiryhmät, sanoo myös vastaanottotoiminnan osastonhoitaja Mia Buda.

Influenssarokotukset ovat Tuusulassa, Järvenpäässä ja Keravalla alkaneet, mutta kaikissa on vielä rokotuspäiviä jäljellä.

– Meillä rokotuskampanja alkoi hyvään aikaan. Influenssakausi on vasta alkamassa. Valtakunnan uutisissa on ollut tietoja yksittäisistä varmistetuista tapauksista, Mia Buda kertoo. Vielä ei ole varmaa mikä influenssaviruksen tyyppi on yleisin.

Muitakaan flunssatauteja ei juuri nyt ole epidemiaksi asti jylläämässä.

– Joitakin virusperäisiä flunssia on ollut, mutta ei paljon.

Influenssatartunnan torjumiseen rokote on hyvä, mutta muihin talvella kiertäviin flunssaviruksiin influenssarokote ei tehoa. Hyvällä käsi- ja yskimishygienialla voi torjua myös niitä.

– Rokotuksen ottaminen vuosittain ja hyvä käsihygienia, Hyytiäinen listaa. Käsihuuhteet toimivat hänen mukaansa hyvin ja tehoavat influenssaviruksiin. Suomessa myytävät käsihuuhteet ovat alkoholipohjaisia. Se tepsii, ja alkoholi haihtuu iholta.

– Kotioloissa pääsee vesi-saippuapesua pitkälle, mutta käsihuuhteella voi täydentää.

– Yskimishygieniassa monella on vielä parantamista. Pitäisi yskiä hihaan tai kainaloon tai sitten nenäliinaan, joka heitetään pois, Hanna Hyytiäinen neuvoo.

– Influenssaan sairastuneelle useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito ja lepo. Kuitenkin erityisesti, jos sairastuneen yleistila laskee tai hänellä on hengenahdistusta, on tärkeää varhaisessa vaiheessa ottaa yhteys terveydenhuoltoon lääkehoitoarviota varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

THL varoittaa: Antibioottiresistenssi on kasvava ongelma – Tautitaakka jo lähes yhtä suuri kuin influenssan, tuberkuloosin ja hivin yhteensä12.11.2018 10.10
Influenssarokotukset aloitettiin Tuusulassa – Katso listasta rokotusajat4.11.2018 16.00
Tuusulassa aloitetaan kuntalaisten influenssarokotukset marraskuussa – näille ryhmille rokotus on maksuton4.10.2018 11.00

Aiheesta muualla

Rokotuspäivät Tuusulassa

Rokotukset Keravalla

Rokotukset Järvenpäässä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat