Viikko

Aikuiset kehtaavat esiintyä täysillä ja nolostelematta – cheerleading on myös varttuneempien naisten ja miesten laji

Ice Age -ryhmä harjoittelee nyt kerran viikossa Riihikallion koululla, mutta toiveissa on nostaa harjoittelukerrat kahteen viikkokertaan ensi vuoden alusta.

Mari Mäkinen

Klassikko jos syntyessään. Sellainen on tuusulalaisen cheerleading-seura Spirit Shakin’ Cheerleadersin Ice Age -ryhmä, joka perustettiin vajaa kaksi vuotta sitten. Ryhmässä cheerleadingia harrastaa 28 naista ja kaksi miestä.

– Keski-ikämme on jossakin 40 vuoden kieppeillä. Nuorin harrastaja on 28-vuotias, vanhin 58, kertoo Merja Kokkala.

Klassikot-sarjassa kilpaileva ryhmä sai alkunsa, kun vanhemmat seurasivat lasten touhua ja halusivat itse mukaan. Suurin osa ryhmäläisistä on siis cheerleadingia harrastavien lasten vanhempia, mutta muitakin joukkoon mahtuu.

Kokkalan viisihenkisessä perheessä kaikki harrastavat lajia. Perheen isä Mika Kokkala on toinen ryhmän miehistä.

– Ei meillä kotona enää paljon muusta puhutakaan, isä naurahtaa.

Miehistä voimaa tarvitaan etenkin nostoissa. Lajissa miehet ovat yhä selkeä vähemmistö, mutta poikien määrä kasvaa koko ajan, aivan kuten koko lajin harrastajamäärät.

– Cheerleading on nopeimmin kasvava joukkuelaji Suomessa, muistuttaa Jari Heikka, ryhmän toinen mies.

Kun miehet ovat kertoneet harrastuksestaan muille, on ensireaktiona yleensä hämmästys. Sen jälkeen halutaan tietää lisää. Lajivalinta selvästi kiinnostaa, mutta Kokkala ja Heikka ymmärtävät, että voi vaatia rohkeutta lähteä mukaan.

– Tämä on oikeasti tosi kovaa treeniä. Heittelemme ihmisiä ilmaan, ja otamme vielä kiinni, miehet virnistävät.

Lajissa ryhmää viehättää sen monipuolisuus. Parissa vuodessa matkaan on tarttunut kasapäin temppuja, joita ei olisi koskaan arvannut joskus tekevänsä. Kärrynpyörät ovat sieltä helpoimmasta päästä, pyramidit ja erilaiset heitot ja nostot vaativat jo enemmän, myös henkistä kanttia.

– Lasten tekemänä kaikki näyttää niin helpolta. Kun itse tekee, ymmärtää liikkeiden vaativuuden. Pää meinaa välillä tulla vastaan, Katja Miiluniemi tunnustaa.

Osalle lapsista vanhempien rynniminen omalle reviirille oli aluksi kauhistus. Toiset uhkasivat jopa lopettaa lajin. Nyt kisoissa kuuluu tuon tuostakin ylpeydellä kajautettu ”hyvä äiti” -huuto.

Valmentaja Mira Lehtinen kiittelee ryhmänsä kehityskaarta. Viimeisimmästä aluekilpailusta Keravalla tuli voitto. Hyvää sijoitusta lähdetään tavoittelemaan myös viikon päästä Seinäjoella käytävistä aloittelijoiden kauden päätapahtumasta Winter Wildness -kilpailusta. Tarkoitus on kirkastaa viime vuoden seitsemäs sija.

– Tämä ryhmä on todella motivoitunut, ja heillä on upea ryhmähenki, valmentaja kiittelee.

Ryhmäläiset itse nimeävät vahvuudekseen muun muassa heittäytymisen.

– Haluamme vetää ihan täysillä ja näyttää kaikille. Hymy on yksi arvostelukriteereistä, ja sitä meidän ei tarvitse sitä pakottaa esiin, Kaisa Heikka sanoo.

– Eikä meitä nolota. Se ikä on ohitettu ajat sitten, ryhmä nauraa.

Cheerleading

Tarkoitti alun perin urheilujoukkueen kannustamista ryhmänä huudoin ja koreografioin.

Nykymuotoisena kilpailumuotona se on monipuolinen ja akrobaattinen joukkueurheilulaji.

Kaksi alalajia: cheerleading ja cheertanssi.

Lajissa kilpaillaan kolmessa eri ikäluokassa: lapset 7–13-vuotiaat, juniorit 12–16-vuotiaat ja aikuiset yli 15-vuotiaat. Jäsenseurat järjestävät harrastetoimintaa näiden ikäluokkien lisäksi myös pienille lapsille ja varttuneemmille harrastajille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Spirit Shakin´ Cheerleadersillä hopeinen viikonloppu Vantaalla 21.11.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat