Viikko

Järvenpää saa omatoimikirjaston

KIRJASTO Remontti sulkee kirjaston ovet reilun viikon ajaksi. Keväällä kuljetaan vain pääovesta.

Lasiseinäinen vahtimestarin huone ja vanhat naulakot saavat mennä, kun Järvenopään kirjastoa remontoidaan. Tähän tulee toimivat tilat omatoimikirjastolle, palveluesimies Laura Verronen esittelee.

Sauvo Jylhä

Järvenpään kirjasto sulkee ovensa tulevana keskiviikkona ja on kiinni 11 päivää. Kirjasto palvelee jälleen maanantaina 21. tammikuuta.

Sulkuaikana aloitetaan remontti, joka raikastaa kirjaston tilojen ilmettä, parantaa toimivuutta ja antaa mahdollisuuden omatoimikirjaston avaamiseen.

– Kirjasto näyttää remontin jälkeen tutulta, mutta on raikkaampi, palveluesimies Laura Verronen lupaa.

Kirjaston remontti alkaa siis sulkuajalla 9.–20.1. Sinä aikana kirjastoon ei pääse eikä palautusluukkua voi käyttää.

– Lainojen eräpäiviä ei tule sulkuajalle. Varauksia ei voi silloin noutaa. Siksi kannattaa siirtää noutopaikka tilapäisesti johonkin muuhun Kirkes-kirjastoon, jos odottaa että varaus saapuu sinä aikana, Laura Verronen neuvoo. Kirkes-kirjastoja ovat Järvenpään lisäksi Kerava, Tuusula ja Mäntsälä.

Lainoja voi tarvittaessa uusia verkkokirjastossa.

Remontti jatkuu sulkuajan jälkeen aina toukokuulle asti, mutta kirjasto palvelee asiakkaita liki normaalisti.

– Toimitaan remontin naapurissa, eli kirjasto ei ehkä ole kevään aikana se kaikkein hiljaisin paikka. Se on kuitenkin väliaikaista, ja vaihtoehtona olisi ollut pidempi sulkuaika, Verronen sanoo.

Pääovi pysyy koko ajan käytössä, mutta takaovi on kolmisen kuukautta kiinni. Koska lehtisalissa tehdään remonttitöitä, lehdet luetaan kirjastosalissa.

– Sunnuntaisin ei pääse lukemaan lehtiä.

Kirjastossa ei järjestetä remontin aikana tilaisuuksia, mutta Novellikoukku ja lukuteatteri jatkuvat. Muutama kirjailijavierailu on kevään aikanakin luvassa; niiden paikaksi on sovittu Järvenpää-talon Juhani Aho -sali.

– Tyyni Tuulio -sali ja Satuhuone Onneli ovat poissa käytöstä.

Remontissa poistetaan vanha vahtimestarin koppi ja vanhat naulakot. Tiski, jossa on nyt automaatteja, poistetaan myös, ja automaatit tulevat esteettömämmin käytettäviksi. Remontti koskee siis lehtisalin ja aulan aluetta, ja sen myötä saadaan toimivaa tilaa omatoimikirjastolle.

Omatoimikirjastossa voi asioida kirjaston asiakaspalveluaikojen ulkopuolella. Sisään pääsee kirjastokortilla ja siihen liittyvällä PIN-koodilla. Koodi on sama, jota käytetään lainausautomaatilla. Omatoimiaikana voi palauttaa lainoja. noutaa varauksia, lukea lehtiä ja lainata kirjoja uudesta pokkarivalikoimasta. Omatoimisen asioinnin tilat erotetaan kirjaston muista tiloista lasiovilla.

– Omatoimikirjasto on kirjaston palveluissa sellainen lisä, joka on hyvin arvokas niille, jotka sitä käyttävät. Valtaosa asiakkaista käy kuitenkin kirjastossa normaaleina aukioloaikoina.

– Järvenpäässä se on uutta. Muualla konsepti on todettu hyvin toimivaksi.

Vuonna 1987 rakennetun kirjaston korjauksessa säilytetään sen valoisa ja avara ilme niin, että paikka näyttää tutulta, mutta vähän raikkaammalta. Muun muassa sähköjä ja ilmastointia nykyaikaistetaan.

– Pintoja maalataan jonkin verran.

– Kun vanhoja rakenteita puretaan, kirjaston äänimaailma vähän muuttuu, muitta akustiikkalevyillä ja muilla keinoilla pidetään äänet kuitenkin maltillisina, Laura Verronen kertoo.

Neljän kuukauden työmaa

Kirjaston remonttityöt tehdään kahdessa vaiheessa: osa kirjaston ollessa kiinni ja osa rinnakkain kirjaston toiminnan kanssa. Tämä aiheuttaa esimerkiksi pölyn hallinnalle omat haasteensa.

– Siellä on myös paljon purettavia betonikorokkeita. Joudutaan miettimään, milloin voidaan piikata, ettei kirjaston ja taidemuseon toiminta häiriinny, mutta ei jouduta tekemään myöhään. Aikoja sovitellaan talon henkilökunnan kanssa.

– Kohde on arvokas, ja siellä tehdään töitä pieteetillä, kiinteistömestari Antti Räty Mestaritoiminta Oy:stä sanoo.

– Siinä on kokeneet suunnittelijat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat