Viikko

Ex-rehtori Matti Auranen on kerännyt postimerkkejä yli 70 vuotta – kokoelmassa on muun muassa Suomen kuntien omia kirjekuoria yli 400 kappaletta

Matti Auranen kävelee päivittäin Järvenpään keskustassa ja tapaa tuttuja.

Sanna Sarenius

83-vuotias Matti Auranen ei noin vain jätä hyväksi havaittua asiaa. Järvenpäässä hän on asunut 57 vuotta ja postimerkkejä hän on keräillyt yli 70 vuotta. Lentopalloa hän ehti pelata 55 vuotta ja Järvenpään kirkkovaltuustoon hän on kuulunut 44 vuotta. Viime marraskuussa hänet valittiin uudelle nelivuotiskaudelle. Järvenpään kaupunginvaltuustossa hän on istunut 24 vuotta.

Vaimonsa Ulla Aurasen kanssa hän ehti olla 53 vuotta naimisissa, kunnes vaimo nukkui pois neljä vuotta sitten. Vaimo työskenteli opettajana lähes 40 vuotta. Ennen eläkkeelle jäämistään Auranen toimi Harjulan koulun rehtorina 25 vuotta.

– Lempiajatukseni on, että tee työsi kunnolla ja kunnioita perinteitä ja ikiaikojen Jumalaa, niin pärjäät elämässäsi hyvin. Ei jatkuvasti tarvitse uudistaa, vaikka uudistuksiakin toki tarvitaan, Auranen sanoo.

Vaikka virkeä eläkeläinen on monessa mukana, nykyään hänelle jää aikaa pelkästään vain olemiseenkin. Näin ei aina ole ollut. Eläkepäivien alkupuolella kiireisenä pitivät lapsenlapset. Lisäksi Aurasen 103-vuotiaaksi eläneen tädin asioiden hoitaminen vei oman aikansa.

Kirkkovaltuustossa mies on viihtynyt muun muassa siksi, että Järvenpään seurakunta on hoitanut talousasiansa hyvin.

– Henkilökohtaisesti myös kirkon ja kristinuskon sanoma on tärkeä. Usko on ollut osa elämääni isän, äidin ja isovanhempien kautta lapsesta saakka.

Tehtävät kirkkovaltuustossa liittyvät kuitenkin hyvin maallisiin asioihin, kuten talouden suunnitteluun ja kiinteistöistä huolehtimiseen.

Rehtorina Auranen piti kuria ja järjestystä. Puhuttelujakin on pidetty.

– Koulumaailma on muuttunut paljon minun ajoistani. Vasta siinä vaiheessa kun jäin eläkkeelle, tehtiin kouluun ensimmäisiä opetussuunnitelmia. Sitä ennen mentiin valtakunnallisen suunnitelman mukaan.

1960-luvulla koulunkäynti oli hyvin jämptiä touhua. Opettajan vastuu oli suuri. Nykyään on paljon enemmän yhteistyötä koulun ja kodin välillä.

Postimerkkiharrastus on kulkenut Aurasen mukana lapsuudesta tähän päivään. Hänen kokoelmasta on nyt tuhansien ja tuhansien merkkien kokoinen.

– Keskityin aikoinaan keräämään kaikkien Suomen kuntien omia kirjekuoria aakkosjärjestyksessä. Kokoelmassani on mukana yli 400 kuntaa.

Aurasen kolme aikuista lasta asuu Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Lapsenlapsia on seitsemän.

Vuosi sitten Aurasella oli vaikea tilanne, kun influenssarokote ei tepsinytkään.

– Sain A- ja B-virukset, keuhkokuumeen ja sydäninfarktin. Jouduin teholle pariksi päiväksi. Lääkäri tutki repertuaariani ja sanoi, että te olette olleet terve mies. Minulla on hyvä peruskunto, joten toivuin aika nopeasti.

Auranen käy kerran viikossa kuntosalilla, ratkoo ristikoita ja touhuaa postimerkkikokoelmansa kanssa. Hänen salaisuutensa on säännöllinen elämä.

– Syön säännöllisesti, menen ajoissa nukkumaan, en juo alkoholia, enkä polta tupakkaa.

Auranen listaa kolme asiaa, jotka pitää mielen terveenä.

– Lukee sanomalehteä aamulla, lähtee lenkille ja juttelee kasvotusten jonkun kanssa päivittäin. Se on tärkeää.

– Asun Prisman lähellä joten menen sinne päivittäin kävelemään. Aina tulee joku tuttu vastaan.

Matti Auranen

83-vuotias eläkeläinen Järvenpäästä.

Järvenpään kirkkovaltuuston jäsen vuodesta 1975.

Kivipuiston palvelukotisäätiön hallintoneuvos vuodesta 1993.

Toiminut Järvenpään kaupunginvaltuustossa 24 vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Entisessä sairaalassa tehdään nyt filateliaa – Klaus Welp on Suomen ahkerin postimerkkitaiteilija31.10.2018 19.45
Keravalaisen Tiina Koskisen kukkasidontatyö pääsee postimerkkiin11.10.2018 11.05
"Holograafinen folio" – maailman toiseksi paras postimerkki on suomalainen27.11.2017 10.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat