Viikko

Asumisen pelisäännöt muuttuvat

ASUMINEN Ovatko talon järjestysmääräykset ajan tasalla? Vanhassa taloyhtiössä ne on hyvä käydä läpi.

Lumitöiden hoito talkoilla ei välttämättä sovi kaikille asukkaille eikä taloyhtiö voi sellaista vaatiakaan.

Anton Soinne

Tunnetko kotitalosi järjestysmääräykset? Ne kannattaa lukea ajatuksen kanssa läpi; ne ovat taloyhtiössä elämisen pelisääntöjä.

– Järjestysmääräykset ovat taloyhtiön sisäistä lakia niin kuin yhtiöjärjestyskin. Yhtiöjärjestys, joka on laadittu yhtiötä perustettaessa, säätelee osakkuuteen sekä hallinnointiin liittyviä velvollisuuksia ja oikeuksia. Järjestysmääräyksistä osa juontuu lainsäädännöstä, osa on enemmän herrasmiessopimuksen tyyppisiä pelisääntöjä taloyhtiössä asumiselle, kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli selittää.

Liitto suosittelee, että järjestysmääräykset otettaisiin käyttöön yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Se lisää halukkuutta noudattaa sääntöjä. Valmiita malleja on saatavilla.

Mitä järjestysmääräyksissä kielletään tai käsketään, sitä kannattaa harkita tarkkaan. Liiat kiellot rapauttavat halukkuutta noudattaa sääntöjä.

– Mitä voidaan valvoa ja mihin voidaan puuttua? Näitä kannattaa miettiä, kun määräyksistä päätetään.

Jos talo on vanha, todennäköisesti sen järjestysmääräyksetkin ovat vanhat. Aika ajoin on syytä katsoa, ovatko ne ajan tasalla.

– Se, mikä on tavanomaista elämistä, on vuosikymmenten kuluessa muuttunut.

Jos osakas rikkoo yhteisiä pelisääntöjä, taloyhtiön puuttumiskeinot ovat rajalliset. Vastikerästien tai häiritsevän elämän takia yhtiö voi käynnistää hallintaanottomenettelyn. Siinä asunto otetaan taloyhtiön haltuun korkeintaan kolmeksi vuodeksi ja vuokrataan ulkopuoliselle. Näin saadaan häiriö loppumaan. Se on kuitenkin niin järeä keino, että kynnys sen käyttämiselle on korkealla.

Elämisen äänet, lemmikkieläimet ja esimerkiksi jätteiden lajittelu aiheuttavat joskus kuumia tunteita. Ristiriitatilanteita ei välttämättä kannattaisi lähteä ratkomaan kieltolapuilla, vaan miettiä millaisena haittana jokin asia koetaan ja miten sen voisi muutoin ratkaista.

Esimerkiksi lappu ”lemmikkieläinten pito kiellettyä” on aika ongelmallinen ratkaisuyritys.

– Mitä on tapahtunut, miksi haluttaan kieltää ettei tässä talossa saa olla kissoja, koiria eikä käärmeitä?

Jos rakennetaan allergiavapaata uudiskohdetta, lemmikkikielto voidaan ottaa yhtiöjärjestykseen siinä vaiheessa.

Mutkatonta ei ole sekään, että kiellettäisiin lemmikkien ulkoiluttaminen talon pihalla.

– Koiran ulkoiluttaminen lasten leikkipaikalla ja sen välittömässä läheisyydessä on kiellettyä, se tulee laista. Mutta kyllä koira saa kävellä taloyhtiön tontilla.

Järjestyslain mukaan ulkoiluttajan on huolehdittava siitä, etteivät lemmikin jätökset jää korjaamatta pois, kun ollaan hoidetulla alueella taajamassa.

Saako kerrostalon pihamaan poikki oikaista?

– Jokamiehen oikeuksien käyttäminen ei koske toisen pihamaatta. Lähtökohtaisesti kiinteistön pihamaa on kiinteistön omistajien ja asukkaiden käytössä, mutta siellä pitää voida vierailla.

– Yhtiöissä on mietitty myös sitä, että ihminen, oka ei tunne pihaa, voi pimeässä loukata itsensä siellä.

– Monessa yhtiössä läpikulkuongelmaa on lähdetty ratkaisemaan estämällä läpikulku aidalla.

Talon jätekatokseen voi ilmaantua sinne kuulumatonta tavaraa, jota jätehuoltoyhtiö ei vie pois kuin eri maksusta. Kuka sen maksaa?

– Ohjeistus siitä, mitä sinne saa ja ei saa viedä, pitää olla selkeä.

– Kustannusten velkominen jätteen tuojalta edellyttää myös, että on näyttö siitä, kuka jätteen on tuonut. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko summa sen velkomisen vaatiman vaivannäön ja kustannusten väärti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Keski-Uusimaa uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat